Kaybederken kazanmak

Kaybederken kazanmak

Fransa’nın ikinci kez Düya Kupası’na uzandığı Rusya 2018 finali unutulmaz bir maça, ödül töreni ise hafızalara kazınan görüntülere sahne oldu... Sadece 4 milyon nüfusa sahip Hırvatistan, Dünya Kupası’nda final oynayan 13’üncü ülke olarak adını tarihe yazdırdı. Birçok futbolseverin şampiyon görmek istediğiDamalılar Rusya 2018’i ikinci bitirse de gerek futbolu gerekse finallere kattığı renk ile büyük takdir topladı.Sempatik ve anaç tavırları ile ödül törenine damgasını vuran Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic de gönüllere taht kurdu...

SELİM YILDIRIM/ANALİZ

Rusya’nın ev sahipliğinde düzenlenen ve önceki gün oynanan Fransa-Hırvatistan finali ile son bulan 2018 Dünya Kupası, geride derin izler bıraktı... İtalya ve Hollanda gibi futbolun ekol ülkelerinin temsil edilemediği, Almanya’nın da 1938’in ardından ilk kez finallere grup aşamasında veda ettiği turnuva Fransa’nın şampiyonluğu ile tamamlandı. Kupayı havaya kaldıran Horozların son 16 turunda Arjantin’i 4-3 mağlup ettiği maç ile organizasyonu üçüncü sırada bitiren Belçika’nın yine son 16 turunda 2-0’dan dönerek Japonya’yı 3-2 yendiği karşılaşma Rusya 2018’in unutulmaz mücadeleleri arasında yer aldı.

Ve elbette final... Japonya ile Güney Kore’nin ev sahipliğinde düzenlenen 2002 Dünya Kupası’nın ardından ilk kez şampiyon 90 dakikalık bölümde belli oldu. Grupta 3 maçını da kazandıktan sonra tüm aşamalarda geriye düşmesine rağmen turu geçmeyi başaran Hırvatistan ile favori Fransa’yı karşı karşıya getiren mücadele nefes kesti. Forvetlerinin kalitesini sahaya yansıtması ile Horozlar gülen taraf olsa da kalecisi gününde olmayan Damalılar da en az şampiyon kadar iyi mücadele etti. Ne var ki her organizasyonda olduğu gibi Rusya 2018’den de bir şampiyon çıkacaktı ve kupa Fransa’nın oldu. Ancak finalin en sevincirici yanı futbolun sıcak yönünün kendini göstermesi oldu. Finali birlikte izleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic’in samimi görüntüleri yürekleri ısıttı. Bu güzellikler kupa töreni sırasında da kendini göstermeye devam etti. Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic’in kendi üzüntüsünü bir kenara bırakıp Luka Modric’i teselli etmeye çalışması, bunu yaparken de yıldız oyuncuya bir anne sıcaklığında yaklaşması, insanlığa insanlığa son derece güzel mesajlar verdi.

Tarihinde ilk kez Dünya Kupası finali oynayan ve kupayı Fransa’ya kaybeden Hırvatistan, belki de hiçbir kupanın boy ölçüşemeyeceği oranda sempati topladı. Bu tablonun ortaya çıkmasında en büyük pay sahibi de kuşkusuz Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarovic’di.

1991’de bağımsızlığını ilan eden ve futbolda Yugoslav ekolünün en güçlü temsilcisi olarak öne çıkan Hırvatistan, ilk kez boy gösterdiği 1998 Dünya Kupası’ndan sonra 5 finallerin 4’üne katılma başarısı gösterdi. Futbolcu fabrikası haline gelen Dinamo Zagreb altyapısında yetişip, Avrupa futbolunda söz sahibi olan sayısız yıldıza sahip Damalılar, Rusya 2018’deki performansı ile bundan sonrası için de olumlu sinyaller verdi. Finallerde kadroda yer alan 23 oyuncusundan 21’i Avrupa’nın önemli kulüplerinde boy gösteren Hırvatistan’ın 4 milyonluk küçücük nüfusu ile ulaştığı nokta da kesinlikle takdire şayan... Dünya Kupası’nda final oynayan 13’üncü ülke olarak tarihe geçen Damalıların şampiyonluk sevinci yaşayan takımlar arasına da adını yazdırması bundan sonra çok büyük bir sürpriz sayılmayacaktır. Altyapıda yakaladıkları ivme ile yıldız oyuncu sayısını her yıl biraz daha arttıran Damalılar, artık daha çok çenilen bir takım olacaktır...

“İTALYAN USULU ŞAMPİYON”

Fransa’nın dünya şampiyonluğu dünya medyasında da geniş yer buldu. İspanyol spor gazetesi AS, Rusya VAR uygulamasına atıfta bulunarak, “Fransa, Dünya VAR Kupası’nı kazandı” dedi. Mbappe, Pogba, Kante, Varane ve Umtiti’nin performansına dikkat çeken iğini aktaran New York Times (ABD), Fransa’nın yeni şampiyonluk için 20 yıl beklemesine gerek kalmayabileceğini dile getirdi. The Times (İngiltere) birinci sayfasında, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un finalin oynandığı statta çekilen fotoğrafını kullandı “Yaşasın Fransa” manşetini attı. İtalyan La Gazzetta dello Sport ise teknik direktör Deschamps’ın İtalya’da oynamasını hatırlatarak “İtalyan usulü şampiyon” ifadesini öne çıkardı.

KOCA YÜREKLİ KÜÇÜK ADAM

Rusya 2018’e damga vuran isimler arasında yer alan Fransa’nın 19 yaşındaki forveti Kylian Mbappe, Dünya Kupası’ndan kazandığı tüm parayı engelli çocuklara bağışladı. Turnuvada oynadığı her maç için 19 bin euro ücret alan genç yıldız, şampiyonluk nedeniyle de 300 bin euro prime hak kazanmıştı. Bağışın yapılacağı Premiers de Cordee adlı yardım örgütünün genel müdürü Sebastien Ruffin, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, “Mbappe harika bir insan. Ne zaman vakti olsa seve seve yardımımıza koşuyor. Çocuklarla çok iyi iletişimi var. Onları cesaretlendiriyor. Çocuklarla oynarken onlardan daha fazla zevk alıyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN