‘Kemik hırsızı’ hastalığı kanserden fazla yatırıyor

‘Kemik hırsızı’ hastalığı kanserden fazla yatırıyor

50 yaşın üzerindekilerde görülen kemik erimesi nedeniyle meydana gelen kırılmalardan dolayı hastanede uzun süre yatabilirsiniz. Prof. Dr. Dilek Yavuz, ilaç olarak günde üç porsiyon kalsiyum önerdi.

Bugün, ‘20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü’. Yani kemik erimesi... 50 yaş üzeri her 3 kadından ve her 5 erkekten birinde görülen, ‘kemiklerin sessiz hırsızı’ olarak nitelendirilen bu hastalık, vücuttaki kemiklerin sertliklerinin azalıp kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleriyle ortaya çıkıyor. Tüm iskeleti etkileyen osteoporozun kişilerin yaşam kalitelerini ve hatta sağ kalım sürelerini düşürdüğü belirtiliyor. Sadece etki alanı bu değil.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi endokrinoloji ve metabolizma klinik hekimi Prof. Dr. Dilek Yavuz, hastalıkla ilgili ilginç istatistiki bilgiler verdi. Yavuz “45 yaş üzeri kadınlarda, osteoporoz nedeniyle kırılmalardan hastanede yatarak geçen gün sayısı diyabet, kalp krizi ve meme kanseri de dahil olmak üzere diğer birçok hastalıktan daha çok. 50 yaş üzerinde bir kadında kemik erimesine bağlı kalça kırığı gelişme riski, meme, yumurtalık ve rahim kanserlerinin toplamına yakalanma riskinden fazla” dedi.

GÜNDE 3 PORSİYON KALSİYUM

Prof. Dr. Yavuz, günde üç porsiyon süt veya süt ürünü tüketilmesinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayacağını belirterek, şöyle devam etti: “Çoğunlukla ek kalsiyum tableti almaya gerek kalmayabilir. Güneşe maruz kalındığında deride üretilen D vitamini kemik ve kas gelişiminde önemli rol oynar. Vücudun kalsiyumu emmesini destekler, paratiroid hormon seviyelerini düzenler, kemiklerin doğru şekilde yenilenmesini ve mineralizasyonunu sağlar, kas kuvveti ve dengesini iyileştirir, böylece de risk azalır. Ayrıca düşmeler, özellikle düşük kemik yoğunluğu olan kadınlarda, sıklıkla kırık nedeni. Görme ve kas gücüyle, denge zayıfsa ya da dengeyi etkileyen ilaçlar kullanılıyorsa özel tedbirler alınmalı. Evde düşmeye neden olacak şeyler olmamasına özen gösterilmeli ve risk azaltılmalı.”      

RİSK ALTINDA MISINIZ?

Memorial Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Gülseren Kayalar, aşağıdaki sorulardan bir veya birkaçına ‘evet’ cevabı verenlerin  kemik erimesi açısından risk altında olduğunu belirterek, bu kişilerin vakit geçirmeden doktora başvurması gerektiğini söyledi.

Anne veya babanızda basit bir zorlanma veya hafif bir düşme sonrasında kalça kırığı oldu mu? Sırtında kamburluk gelişti mi?

Kendinizde hafif zorlanma sonucunda kırık oluştu mu?

45 yaşından önce menopoza girdiniz mi? (Kadınlar için)

Son bir yıl içinde boyunuz 3 santimetreden fazla kısaldı mı?

Vücut kütle indeksiniz 19 kg/m2’nin altında mı?

Üç aydan daha uzun süre kortizon içeren ilaç kullandınız mı?

Romatoid artrit hastalığınız var mı?

Günlük süt veya süt ürünleri tüketiminiz yetersiz mi?

Günlük direkt güneş ışığına maruz kalma süreniz 10 dakikadan az mı?

Sigara içiyor musunuz?

ÖNLEM ALMAYA ANNE KARNINDA BAŞLAMALI

Bebeğin anne karnındaki beslenmesinin de kemik sağlığını yakından etkilediğini belirten İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilşad Sindel, ebeveynlere şu önerilerde bulundu: “Rafine gıdaların tüketimi, fast-food tarzı beslenme ve fosforik asit içeriği yüksek gazlı içeceklerden çocukluk çağından itibaren kaçınılması gerekiyor. Çocukların uzun saatler bilgisayar karşısında zaman geçirmeleri yerine basketbol, voleybol, ip atlamak, zıplamak ve dans etmek gibi kemik yoğunluğunu artırıcı fiziksel aktivite ve egzersizleri yapması teşvik edilmeli.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN