Kolesterol ilacı meme kanserine karşı etkili

Kolesterol ilacı meme kanserine karşı etkili

Kandaki kolesterol miktarını düşürmek amacıyla kullanılan kolesterol ilaçlarının meme kanserinde ölümü önlediği tespit edildi. Hem de yüzde 43 oranında.

MİKDAT KARAALİOĞLU

Kolesterole karşı kullanılan statinlerin ilaçların kandaki yağ değerlerini düşürmenin yanı sıra kadınlarda meme kanserine karşı olumlu etkiye sahip olduğu ortaya çıktı. Çin’deki Pekin Üniversitesi’nde 200 bin meme kanseri hastası kadın üzerinde yapılan bir araştırmada kolesterol düşüren ilacı kullanan kadınların kullanmayanlara oranla ölüm riskinin yüzde 43 daha düşük olduğu tespit edildi. Uzmanlar, bu ilaçların kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini ve kansere karşı bağışıklığı artırdığı ihtimalinin yüksek olduğunu tespit etti.

Çinli bilim insanlarının tespit ettiği bu sonucu geçen yıl İngiltere’de yapılan bir araştırma da onaylıyor. İngiltere’de bir milyon hasta üzerinde yapılan araştırmada statinlerin bağırsak, prostat, yumurtalık ve kemik kanserindeki ölüm riskini düşürdüğü belirlenmişti. İngiltere’deki bir diğer araştırmada ise statinlerin meme kanserinin tekrar nüksetmesini engellediği sonucuna varılmıştı.

Uzmanlar, yan etkileri ve olası uzun vadeli tesirleri dolayısıyla statinlerin kolesterolü düşürme ihtiyacı dışında alınmasını tavsiye etmiyor. Çinli bilim insanlarının yaptığı araştırmanın sonuçları tüm dünyada kanser tedavisinde yapılan yeniliklerin açıklandığı Amerikan Klinik Onkoloji Topluluğu’nun yıllık kongresinde sunulacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN