Kudüs oylamasında Bosna Hersek neden çekimser kaldı?

Kudüs oylamasında Bosna Hersek neden çekimser kaldı?

BM'deki Kudüs oylamasında Bosna Hersek'in çekimser kalması herkesi şaşırttı. Sosyal medyada kullanıcılar bu durumu sorgulayan mesajlar attı. Ancak Bosna Hersek'in çekimser kalması yönetim modelinden kaynaklanıyor.

1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nın ardından imzalanan Dayton Barış Antlaşması çerçevesinde kurucu halkların (Boşnak, Hırvat ve Sırp) temsilcileriyle Üçlü Başkanlık Sistemi'ne göre yönetilen Bosna Hersek'in çekimser oy kullanması tepkilere neden oldu. Ülkede uluslararası konularda kararlar Üçlü Başkanlık Konseyi üyelerinin ortak kararı ile alınıyor. Eğer ortak karar olmasa ülke çekimser kalıyor. Kudüs oylamasında 'evet' kararı için de oy birliği gerekiyordu. Ancak Sırp üyenin tasarıya destek vermeme yönünde kararı nedeniyle Bosna Hersek'in çekimser kaldığı anlaşıldı. 

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Sırp Üyesi Mladen Ivanic'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Kurulu'ndaki oylamada çekimser oy kullanma kararı alındığı belirtildi.

Bosna Hersek'in çekimser oy kullanmasına ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik'in 'Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp Üyesi Mladen Ivanic'e gönderdiği "İsrail" konulu talep mektubunun etkili olduğu öğrenildi.

AÇIKLAMA YAPILMADI

Yerel medyada yer alan haberlere göre, Dodik, İvanic'e gönderdiği mektupta "İsrail ve RS arasında dostluk ilişkileri var. Bosna Hersek de bu diplomatik ilişkileri bozacak her türlü gelişmeye engel olmalı" ifadelerine yer verdi.

Dodik mektubunda İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin sakin bir ortamda çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Covic ve Konseyin Boşnak Üyesi Bakir İzetbegovic, henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Sırbistan ise oylamada 'evet' dedi. 

3 GRUBUN DESTEĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Kudüs konusunda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı" sıfatıyla Türkiye ve "Arap Ligi Dönem Başkanı" sıfatıyla Yemen tarafından sunulan karar tasarısı 128 ülkenin desteğiyle kabul edildi. Tasarıya 'Bağlantısızlar Grubu da destek verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN