Mars robotunu saniyelik hata öldürmüş

Mars robotunu saniyelik hata öldürmüş

ESA’nın Mars’a gönderdiği, ancak gezegene çakılan uzay robotunun ‘ölüm nedeni’ belirlendi. Buna göre bir hesap hatası nedeniyle robotun roketleri bir saniye geç çalıştı. Saniyelik hata, harcanan onca emeği çöpe gönderdi.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Mars’ta araştırma yapması için gönderdiği robotu Schiaparelli, geçtiğimiz ay inişe geçtikten sonra kaybolmuştu. NASA’nın yerini tespit ettiği robotun neden düştüğü ortaya çıktı. Avrupa Uzay Ajansı ve Rus Uzay Ajansı Roscosmos’un ortak projesi olan ExoMars kapsamında Mars’a indirilecek iki araçtan ilki olan Schiaparelli, yedi aylık yolculuğun ardından 19 Ekim’de inişe geçmiş ancak araçtan bir daha haber alınamamıştı. Günlerce Mars yüzeyinde kaybettikleri araçlarını arayan Avrupalılara kötü haberi ise NASA vermişti. Sonraki denemeler için tedbir olması açısından, Schiaparelli’nin düşüş sebebi merak ediliyordu.

Araştırmalar sonucunda ESA’nın elde ettiği verilere göre, bilgisayar yüksekliği hesaplarken bir saniyelik bir gecikme söz konusu oldu. Bu sebepten iniş roketleri bir saniye geç çalıştı. İlk bulunan sebep bu bir saniyelik gecikme olsa da, Avrupa Uzay Ajansı’nın derinlemesine araştırmayı sürdüreceği söyleniyor. Daha önce de 2003’te Beagle-2 adlı aracını Mars’a indirmeye çalışan ESA, yine benzer biçimde yüzeye çakılma sorunuyla karşılaşmıştı. Öte yandan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’ta ABD’nin en büyük gölü Superior büyüklüğünde buz kütlesi bulunduğunu açıkladı. Austin kentindeki Texas Üniversitesinden bilim adamlarının liderliğindeki bir ekip, NASA’nın Mars Yörünge Kaşifi’nin verilerini kullanarak Mars’ta büyük bir buzul yatağı tespit etti. Amerikan Jeofizik Birliğinin resmi yayını Jeofizik Araştırma Yazıları tarafından hazırlanan bir raporda, Mars’ın Utopia Planitia bölgesinde 375 bin kilometrekarelik buz tabakası bulunduğu duyuruldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN