Mısır'da Suudi Kralı Selman hain ilan edildi

Mısır'da Suudi Kralı Selman hain ilan edildi

Darbeci Sisi yönetimindeki Mısır ile destekçisi Suudi Arabistan arasında ilişkiler kopma derecesine geldi. Mısır'ın, Esed ve İran ile yakınlaşması ile başlayan süreçle birlikte, Mısır basını yakın zamanda methiyeler düzdüğü Kral Selman'ı şimdilerde hain ilan etti.

Cuntacı Sisi yönetimi ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler son aylarda farklı sebeplerle gerilmiş durumda. Seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi askeri darbe yoluyla deviren Abdülfettah El Sisi'ye milyarlarca destek veren Suudi Arabistan, Mısır'a desteğini çekiyor.

İki ülke arasındaki anlaşmazlıklar, Mısır'ın, Suriye'de Beşşar Esed rejimi, İran ve Rusya'ya yönelik yakınlaşma çabalarıyla iyice açığa çıktı. Özellikle Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi ARAMCO'nun Ekim'den itibaren Mısır'a petrol yardımlarını askıya aldığını açıklamasıyla ilişkiler daha da gerildi. Yenişafak'ta yer alan habere göre, mali desteğin iyiden iyiye kesilmesi üzerine Sisi'nin darbe yönetimi ileri koparma yolunda hızla ilerliyor.

GAZETELERDE 'HAİN' BAŞLIĞIYLA ÇIKTI

Darbe yönetimindeki basın organları sürmanşetten verdiği haberlerde Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz için 'hain' başlığı ile çıktı. Mısır gazetelerinde Abdullah'ın halefi Kral Salman bin Abdülaziz el Suud'un 2016 Nisan ayı içerisinde Mısır'a yaptığı tarihî ziyareti göklere çıkaran gazeteler şimdilerde "Kardeşi Abdullah'ın vasiyetine aykırı davrandı" şeklinde haberlerle Suudi Arabistan'ın desteğinin kesilmesini hazmedilemediğini kanıtlıyor. 

Mısır'daki bir diğer iddia ise Kral Selman'ın asıl darbeyi Sisi'ye yaparak yüzünü Müslüman Kardeşler ve seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye döndüğü yönünde. Mursi'nin hapisten çıkarılması için Kral Selman'ın devreye girdiği ve gizli görüşmeler yaptığı basında büyük yer tutuyor.

Darbeci Sisi'nin, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki düşmanlarından İran destekli Ali Abdullah Salih'i gizlice ağırlamasının saf değiştirerek Müslüman Kardeşler ile yakınlaşan Suudi Arabistan'a karşı bir tavır aldığının göstergesi olarak sunuluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN