Murat 124 ile başlayan üretim maratonu günümüze kadar 23 farklı model gördü

Murat 124 ile başlayan üretim maratonu günümüze kadar 23 farklı model gördü

Türk otomobil tarihinin kilometre taşlarından olan Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, 5 milyonuncu aracını banttan indirdi.

[Karar]
ALİ YILDIRIM

İlk olarak 1968 yılında kurulan Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, dünya devlerine Türkiye’den ihracat yapıyor.  Merhum Vehbi Koç tarafından kurulan fabrika, geçtiğimiz günlerde 5 milyonuncu aracını banttan indirdi. Tofaş’ın ürettiği 5 milyonuncu araç yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla ortaya çıkan Fiat Egea ailesinin hatchback versiyonu oldu. Kurulduğu yıl 20 bin adetlik üretim kapasitesi ve 600’e yakın çalışanıyla mütevazı bir fabrika olan Tofaş, bugün 400 bin adetlik üretim kapasitesi, 10 bini aşan çalışanı ile 7 markaya aynı anda üretim yapan bir fabrikaya dönüştü. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Koç Holding ve Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ortaklığında faaliyetlerini sürdüren Tofaş’ın 1990’ların ortasına kadar ağırlıklı montaj üretimi yapıldığını söyledi.

23 FARKLI MODEL

Eroldu, “Murat 124 ile başlayan ve 5 milyonuncu araca uzanan yolculuğumuzda Bursa Fabrikamızdan 23 farklı modeli yollara çıkarmanın gururunu yaşadık. 1995 yılında Tempra modeliyle Türkiye’nin ilk büyük ölçekli ihracatını başlattık. Doblo üretiminde Avrupa’nın tek üretim merkezi haline geldik. Türkiye otomotiv sanayisinin Avrupa’nın ticari araç üssü olma yolunda önemli bir adım böylelikle atıldı. Proje fikrini burada oluşturup, Egea’da olduğu gibi, geliştirilmesini üstlenir duruma geldik” diyerek sözlerine son verdi.

TÜRKİYE’DE HANGİ MODELLER CAN BULDU?

1968 yılında Tofaş Türk Otomobil Fabrikası Bursa’da kuruldu.  1971’de İlk model olan Fiat 124 (Murat 124-Serçe) üretimi başladı.

* 1977 Murat 131 banttan indi. *1981 efsaneleşen Şahin ve Kartal modelleri üretimi. *1990 Fiat Tempra üretildi. Ardından Tipo geldi. *1994 Uno yollara çıktı ve Siena, Palio onları takip etti. *1999 Marea ve Bravo modelleri pazara çıktı. * 2000 yılında Doblo ticareti başladı. * 2002’de Albea, 2007’de Linea, 2009’da Albea Sole yerini aldı. * 2015’te ise Fiat Egea boy gösterdi.

HER TÜRLÜ ZEMİNDE BAŞARI

Yerden yüksek yapısıyla dikkat çeken SUV otomobiller, her geçen gün pazar paylarını arttırıyor. Renault ise Captur ile ilk 6 ayda 1862 adetlik satış rakamıyla bu pazardaki başarısını taçlandırıyor.

Son yıllarda Türkiye’de oldukça beğeni kazanan B-SUV araçlar, oldukça başarılı satış grafiklerine imza atıyor. Bu pastadan pay almak isteyen Renault ise bu sınıfa Captur modeliyle ben varım dedi. 2016’nın ilk 6 aylık döneminde 1862 adetlik satış rakamına ulaşan model, pazar liderliğine gözünü dikti. Bizim de Captur Outdoor versiyonuyla konuğumuz olan araç, özel bir seri olarak ortaya çıktı. Outdoor, Extended Grip Sistemiyle 3 farklı sürüş seçeneği sunuyor. Standart, bozuk zemin ve expert modlarına sahip olan araç, bir buton yardımıyla bu üç sürüş arasında geçiş yapabiliyor. Her zemine ayak uydura bilen model, alev rengi kırmızısı ve siyah tavanıyla her koşulda kolaylık sağlıyor.

7 İNÇLİK RENKLİ EKRAN

Misafirimize tasarım açısından bakacak olursak, ince tasarlanan far blokları, markanın büyük logosu ve krom detaylar aracın sportif görünümünü sırtlamış. Tavan, ayna ve jant kısımlarıyla da aracı kişiselleştirmek mümkün. Aracın iç mekanına geçtiğimizde ergonomi açısından başarılı bir alan ile karşılaşıyoruz. Orta konsolda yer alan 7 inçlik renkli dokunmatik ekran geri görüş kamerasına da sahip. Torpido gözü çekmece gözü gibi açılıyor ve oldukça hacimli. Arka koltuklarda baş ve diz mesafesi için oldukça yeterli alan sunulmuş. Aracın bagaj hacmi ise 377 litre.

KAPUTUN ALTINDA NELER VAR?

1.2 litrelik turbo benzinli motor.  120 beygir güç ve 190 Nm tork üretiyor.  6 ileri çift kavrama EDC şanzıman araçta görev yapıyor.  Aracın maksimum hızı 192 kilometre.  0-100 kilometre hızlanması 10.9 saniye.  Fabrika verisine göre ortalama yakıt tüketimi 5.5 litre.  Test boyunca ortalama tüketimi 6.2 litre olarak yansıdı.

16-07/11/11kr07-renault-test.jpg

ORTALAMA MENZİLİ 800 KİLOMETRE

Yerden yüksek yapısıyla araç, yol tutuş konusunda sınıf standartlarında. Sert virajlarda hafif önden kayma eğilimi gösteren model, standart olan ESP sistemiyle bu sorunu ortadan kaldırıyor. Test aracımızda sunulan 1.2 litrelik turbo benzinli ünite 1180 kilogram ağırlığındaki aracı hareket ettirmede zorlanmıyor. Araç 45 litrelik depoyla ortalama 800 kilometrelik menzile sahip. Test konuğumuz olan Captur Outdoor’un başlangıç fiyatı ise 75 bin 450 lira.

SEAT’IN İLK SUV  MODELİ İÇİN 1400 GÜN

Seat’ın Ateca modeli ilk olarak bir kağıt ve kalemle ortaya çıktı. Tasarım anlamında oldukça uzun bir zaman sürecinden geçen modelin hatlarının taslağı hazırlandı. Bu hatlar, otomobilin DNA’sını tanımlayan bir yol haritası olduğu için tasarım sürecinin tamamında bu işaretler izlendi. Yeni otomobil üzerinde çalışmaya başlayan tasarımcılar “kusursuz” bir tasarıma ulaşana kadar binden fazla eskiz çizdiler. Seat’ın ilk SUV modeli olan Ateca’nın doğuşu da böyle başladı ve 1400 gün sonunda son haline ulaştı. Dört yıl boyunca tasarımcılardan gelen binden fazla eskiz, dijital ortamda yeniden üretilerek, yapılacak aracın somutlaşması sağlandı.

16-07/11/11kr07-seat-ateca.jpg

KİLDEN HEYKEL

Bilgisayar ortamında aracın sadece tasarımı değil, teknik kontrolü de yapıldı. Bilgisayarda somutlaşan model, daha sonra gerçek boyutlarında ve 4 farklı renkte kilden bir heykel haline getirildi. Bu süreçte bir usta, modeli elleriyle pürüzsüzleştirerek nihai haline getirdi ve model son aşamada donduruldu. Başka bir departman ise aracın iç mimarisi üzerine çalıştı ve Ateca’da sadece 12 renk kataloğa girdi.

OTOMOBİLDE YAZ FIRSATI

Temmuz ayında yeni bir araç sahibi olmak isteyenler için Renault Grubu sıfır faiz ve şimdi al 2017’de öde fırsatlarını bir arada sunuyor. Dacia’nın tüm modellerinde geçerli olmak üzere 24 bin lira 12 ay vadeli kredilerde ve 20 bin lira 15 ay vadeli kredilerde sıfır faiz kullanılabiliyor. Daha uzun vade seçenekleri için ise 48 bin lira için 48 ay vade veriliyor. Renault Talisman ve Megane hatchback için ‘Şimdi Al Hemen Öde’ ya da ‘Şimdi Al 2017’de Öde’ seçenekleri sunuluyor. 24 bin lirada 24 aya kadar sıfır faiz, 75 bin lira için ise 48 aya kadar 0,99 faiz oranı uygulanıyor. Ayrıca tüm bunlara ek olarak 3 bin lira takas desteği bulunuyor.

FERNANDO ALONSO NSX İLE PİSTTE

Japon üretici Honda’nın spor modeli olan NSX, Marysville-Ohio’da bulunan Performance Manufacturing Centre (PMC)’da test edildi. Test için direksiyon başına geçen McLaren-Honda Formula 1 takımının yıldızı Fernando Alonso, Estoril Pisti’ni deyim yerindeyse NSX ile ağlattı.

16-07/11/11kr07-honda-sur-spotsuz.jpg

Dünya şampiyonu pilot Alonso aracı şöyle değerlendirdi: “Sürüş hissi ve performans açısından kıyaslayacak olursam en çok fren performansından etkilendim. Bence NSX’in verdiği sürüş hissi, bizim Formula 1’de hissettiğimizden çok da farklı değil. Formula 1 aracıyla kıyasladığımda biraz daha yumuşak ve biraz daha keyifli bir sürüş hissi veriyor. Diğer taraftan yarış atmosferinin vermiş olduğu sertlik de var tabi. Sanat eserinin zarafeti ile teknik çizimin kesinliğine benzetilebilir.”

581 BEYGİR GÜCÜNDE

Spor modelin teslimatına sonbaharda başlanacak. 3.5 litrelik V6 silindirli çift turbolu motora sahip olan NSX’te üç elektromotorlu hibrid ünite görev yapıyor. Dokuz ileri çift kavramalı otomatik şanzıman, toplamda 581 beygir güç üretiyor.

OTOMOTİVİN DUAYEN İSMİNE VEDA

Mercedes-Benz’in en büyük bayilerinden, Mercedes-Benz Türk A.Ş.nin ortaklarından, Koluman Holding’in kurucusu Mustafa Koluman, 85 yaşında vefat etti. Merhumun cenazesi bugün Koluman Tarsus/Yenice üretim tesislerinde yapılacak törenin ardından Mersin Muğdat Camii’nden son yolculuğuna uğurlanacak. Mustafa Koluman, 1984 yılında Mercedes Benz Türk A.Ş.’nin Türkiye’deki yeniden yapılanması sürecinde Aksaray Kamyon Fabrikasının kuruluşuna ön ayak olmuştur. İlerleyen yıllarda kamyon fabrikasının ilave yatırımlar ile kapasitesinin artırılmasına da önemli katkılarda bulunmuştur.

16-07/11/11kr07-castrol.jpg

TEMSA’NIN TERCİHİ CASTROL

Castrol, 2019 yılı başına kadar Temsa Global ile olan anlaşmasını yeniledi. Castrol Türkiye ile Temsa Global, aralarındaki anlaşmayı yenileyerek, 10 seneyi aşkın birlikteliklerini 3 sene daha uzatarak taçlandırmış oldular. Kendi markası ile otobüs ve midibüs segmentinde üretim ve ihracat yapan Temsa, hali hazırda ürettiği tüm araçların motor ilk dolumlarını yüzde 100 Castrol markalı ürünlerle gerçekleştiriyor. Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Kamuran Yazganoğlu, “Uluslararası arenada da kendine başarıyla yer açmayı başaran Temsa Global ile 2019 yılı başına kadar işbirliğimizi uzattık. Temsa Global ile birlikte yol almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

16-07/11/11kr07-toyota-kisa.jpg

AVRUPA’DA 3 MİLYONUNCU YARİS COŞKUSU

Toyota Yaris, Avrupa’da 3 milyonuncu üretim adedine ulaştı. Üretilen 3 milyonuncu Yaris, siyah ve beyaz çift renk tonlarına sahip “Yaris Hybrid” oldu. Avrupa’da üretilen modellerin yüzde 87’si Avrupa ülkelerine, ABD’ye, Kanada’ya, Porto Riko’ya ve 42 ülkeye ihraç ediliyor. Yaris Hybrid ise 2000 yılından bu yana Avrupa’da 313 bin 645 adetlik satış gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza attı. Model, Türkiye’de ise pazara 2012’de pazara sunuldu ve toplamda 1770 adetlik satışa ulaştı. Üç jenerasyon boyunca Avrupa’da Yaris’i üreten Toyota, bu modele 15 yılda 1 milyar eurodan daha fazla yatırım yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN