Musul harekatı seçim için yapıldı

Musul harekatı seçim için yapıldı

Musul operasyonu erken mi başladı? ABD medyası, Obama’yı Clinton’ın seçilmesine yardım etmek ve bir zaferle ayrılmak için operasyonu aceleye getirmekle eleştiriyor.

IŞİD’i Musul’dan temizlemek için başlatılan operasyonda 10 gün geride kaldı. Irak ordusu ve peşmerge, şu ana kadar şehrin kırsalındaki onlarca köy ve kasabayı ele geçirdi. IŞİD ise müttefik güçlerin ilerleyişini yavaşlatmak için bubi tuzakları ve bombalı araçların yanısıra, Kerkük ve Rutba’da yaptığı gibi baskınlara başvuruyor.

IŞİD’in baskınları ve Musul operasyonuna katılan Peşmerge, Irak ordusu ve Şii milisler arasındaki rekabet, operasyonun planlandığı gibi gitmemesi endişelerine neden olurken, Amerikan medyasında da Obama’nın Musul operasyonunu ‘seçim yatırımı’ olarak kullandığı eleştirileri yapılıyor. Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir yorumda, ocak ayında görevi bırakacak olan Obama’nın, dış politikada başarılı bir miras bırakmak istediği belirtiliyor. Obama’nın, her zaman askeri müdahaleler konusunda isteksiz olduğu vurgulanan yorumda, Musul operasyonunun başarılı olmasının, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’a da yardımcı olacağı ifade ediliyor. Washington Times gazetesinde de Obama’nın, IŞİD’le mücadele stratejisinin doğru olduğunu göstermek ve Clinton’ı güçlendirmek için ‘çabuk bir zafere umut bağladığı’ belirtiliyor. Gazete ayrıca, Musul zaferinin, İran destekli Şii gruplarla iktidar mücadelesinde Irak Başbakanı Haydar İbadi’ye avantaj sağlayacağını yazıyor.

RAKKA’DA PLAN YOK

Washington Post gaztesi ise Amerikan yönetiminde, önümüzdeki aylarda IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka’ya yapılacak operasyonun tartışıldığını belirtirken, üst düzey yetkililerin kapsamlı bir plan olmadığını söylediğini ifade ediyor. Ancak başka bir yetkili, “Biz Rakka operasyonuna başlamazsak müttefiklerimiz zarar görecek” diyor.

HALEP’TEN NE FARKI VAR?

Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Independent’taki yazısında, Esad rejiminin Halep operasyonuyla Musul’ukarşılaştırdı. İki şehrin de büyük çoğunlukla Sünni Araplardan oluştuğuna, buna karşın başka güçlertarafından alınmaya çalışıldığına vurgu yapan Cockburn, Halep’teki yıkımın bir benzerinin, Irak’ın Ramadi ve Felluce kentlerinde, ancak dünya medyasının bunları farklı şekilde yansıttığını dile getirdi. Cockburn, Rusya ve Esad’a yönelen tepkilerin, Irak’taki benzer durumlarda görülmemesini eleştirdi.

IŞİD RUTBA’YI NEREDEYSE ALIYORDU

IŞİD’in, Musul operasyonuna karşı yeni cepheler açarak dikkat dağıtma taktiği, Kerkük’ten Enbar vilayetine bağlı Rutba’da devam etti. ‘Uyuyan hücreler’ olarak tabir edilen yaklaşık 75 kişilik bir grupla şehre sızan IŞİD militanlarının, üç günlük çatışmaların ardından Irak güçlerince tamamen temizlendiği duyuruldu. Dün bir açıklama yapan Haşdi Şabi, Rutba’da kontrolün sağlandığını, ancak IŞİD’in neredeyse şehrin tamamını ele geçireceğini belirtti. Öte yandan Irak Özel Kuvvetleri’nin, şehrin batısındaki ilerleyişinin durduğu açıklandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN