Halep kuşatmasına karşı muhalifler taarruza geçti

Halep kuşatmasına karşı muhalifler taarruza geçti

Rusya ve Esad rejiminin önce Halep’te son olarak İdlib’de onlarca çocuğu katletmesine muhalifler karşı taarruzla cevap verdi. Hedef, kuşatmayı kırmak. Dün sabah başlayan operasyonda ilk kez ağır silahlar ile Grad ve Fil füzeleri kullanıldı.

HİLAL ÖZTÜRK

Rusya ve Esad rejimi Halep’te doğrudan sivil yerleşimleri hedef alan hava saldırılarını önceki gün İdlib’de bir okulu bombalayarak sürdürdü. 22 öğrenci ve 6 öğretmenin hayatını kaybettiği saldırıları Rusya kabul etmedi. ABD ise saldırının Rusya veya Esad tarafından yapıldığını açıkladı. İdlib saldırısından bir gün sonra muhalifler, rejimin aylardır süren Halep kuşatmasına karşı taarruz başlattı. Ancak bu kez bir fark vardı, zira şimdiye kadar hiç kullanılmayan ağır silahlar kullanıldı. Fetih Ordusu tarafından gerçekleştirilen operasyon kapsamında Esad güçlerine Grad ve Fil füzeleriyle yoğun saldırılar düzenleniyor. Türkmen Dağı bölgesinden de Lazkiye’deki Hmeymim Hava Üssü’ne Grad füzeleriyle saldırı gerçekleştirildiği belirtiliyor. Hedef, Rus uçaklarının Halep’e hava saldırısı düzenlemesini engellemek.

EN BÜYÜK OPERASYON

Halep’teki muhalif gruplardan Fastaqim’in temsilcisi Zekeriya Malahifji, “Bugün  savaşın başlangıç günü. Muhalif örgütlerin tümü bu savaşa katılacak” dedi. Fetih Ordusu’nun en güçlü gruplarından Ahrar’uş Şam ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bab Neyrab Askeri Havaalanı’nın, Dahiyyetul Esed ve 1070 konut bölgesinde Esad güçlerinin karargah olarak kulandığı yerlerin vurulduğunu bildirdi. Bir açıklama da Suriye’nin kuzeyindeki muhalif grupların koordinatörlüğünü yapan Abdumun’im Ezzin’den geldi: Bu, katılan savaşçıların sayısı ve donanımı açısından Halep’e yönelik en büyük operasyondur. Hedef, Halep’in kuşatmasını kırıp İran ve Rusya’ya meydan okumaktır. Bütün muhalif savaşçıların morali yüksektir. Halep kuşatmasını kırana kadar devam etmekte kararlılar.

BOMBALI ARAÇLARLA SALDIRDILAR

Muhalif grupların sabah erken saatlerde ilk olarak Dahiyyetül Esed semti çevresindeki karton ve taş kırma fabrikasını hedef alarak rejimin ilk savunma hattını kırdıkları bildirildi. Muhalifler sadece El Esad bölgesinde dört bombalı araç saldırısı gerçekleştirdi.

* 13:20 Muhalifler Halep’in batısında, El Esad bölgesindeki çatışmalarda Irak destekli Hareketü’n Nücaba grubundan en az 10 militanı esir aldı. Açıklama Ecnadü’ş Şam grubu tarafından yapıldı.

* 14:10 Halep’in güney doğusunda bulunan rejim kontrolündeki Cebel Ezzan bölgesi muhalifler tarafından yoğun top atışına tutuldu.

* 15:00 Hama’daki muhalifler de operasyona destek olmak için bölgedeki harekatlarına devam etti.

* 15:30 Şam’ın Fethi Cephesi birlikleri Dahiliyat Esad’da bir BMP ve tankı ele geçirdiklerini duyurdu.

* 15:44 Ecnad’uş Şam birlikleri Halep’in Dahiyetu’l Esed bölgesini rejim güçlerinden ve Şii milislerinden temizlediklerini açıkladı.

PUTİN'DEN 'MAKUL' KARAR

Muhaliflerin yarma harekatı sürerken Putin, ordunun Halep'e yönelik hava saldırılarını yeniden başlatma talebini geri çevirdi. Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in Halep'e hava saldırılarını makul bulmadığı duyuruldu. Rusya geçen hafta 'insani koridor' açılması için hava saldırılarını durdurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN