Nefret duvarına bir tuğla daha

Nefret duvarına bir tuğla daha

AB Adalet Divanı’nın başörtüsüne yasağı meşrulaştıran kararı ırkçılığa zemin oldu. Danimarka’da bir işveren, İş Kurumu’nun gönderdiği adayı başörtülü olduğu için işe almadı. Belediye de ‘işe giremeyen’ kadının işsizlik maaşını kesti.

AB’nin en yüksek yargı organı Adalet Divanı’nın 14 Mart’ta aldığı birlik üyesi ülkelerde işverenlerin çalışanlarının ‘görülebilir bir şekilde herhangi bir siyasi, felsefi ya da dini simge taşımalarını’ yasaklayabileceği yönündeki hüküm, Yaşlı Kıta’daki ırkçı adımların çıtasını yükseltti. Merkez politikanın aşırı sağa kaydığı ve göçmen düşmanlığı ile İslamafobinin propaganda malzemesi yapıldığı kıtada başörtülülerin işsizlik maaşından dahi mahrum olacağı bir skandal karar daha alındı.

Danimarka’nın en büyük belediyelerinden ikisi, önerildikleri işyerinde başörtüsünü çıkarması istenmesine karşın bunu kabul etmeyen kadınların işsizlik maaşlarını kesti. Danimarka Halk Partisi milletvekili Martin Henriksen’in “İşsizlik kasalarının, türbanını çıkarması istenmesine karşın bunu kabul etmeyen türbanlı işsizlerin işsizlik ödeneklerini kesme hakkı olup olmadığı” yönündeki soru önergesini yanıtlayan Danimarka Çalışma Bakanı Troels Lund Poulsen, belediyelere mektup göndererek kurallara açıklık getireceğini, sosyal güvenlik alanındaki uygulama ve yükümlülüklerin uygulanmasını harfiyen isteyeceğini ifade etti. 

Danimarka çalışma yasaları uyarınca, Danimarkalılar işçi bulma kurumlarının gösterdikleri işleri, kendilerine uygunluğunu sorgulamaksızın kabul etmek zorunda. Milliyetçi, sağ-popülist bir parti olan Danimarka Halk Partisi milletvekili Henriksen “Bizim İslamcı eğilimlere ‘hayır’ deme hakkımız önemli. Burka, hijab ve başörtüsü insanları temiz ve temiz olmayan diye bölen bir ideolojinin simgeleri” iddiasında bulundu. -DHA

‘TÜRKİYE’Yİ ANLAMAYA ÇALIŞALIM’

İsviçre’de haftada 51 bin kişiye ulaşan Weltwoche dergisi, 17 sayfasını Türkiye’ye ayırdı. Derginin imtiyaz sahibi, başyazarı ve milletvekili Roger Köppel ‘Dikkat, bu yazım anti Türk önyargıları aşmak için kaleme alınmıştır’ başlıklı yazısında “Yüzyıllardır bizim bakışımızı şekillendiren düşmanlık ve ırkçı anti Türk önyargıları içinde tepiniyoruz” ifadesini kullandı. ‘Avrupa’da tartışmalara muhatap olan Erdoğan’a karşı hislerimizi indirelim’ çağrısı yapan Köppel, Türkiye’yi anlamaya çalışmaları ve dürüst olmaları gerktiğini yazdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN