Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı yazdı: Toplumu çürüten çeteler

Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı yazdı: Toplumu çürüten çeteler

Sosyal yapı yaralarını sarıp tedavi edemeyince Yüce Allah hem bozgunculuk yapan çeteleri, hem de onları engelleyemeyen ve nemelazımcılık yapan toplumu helâk etmek için devreye girmektedir.

[Karar]
PROF. DR. BAYRAKTAR BAYRAKLI

Günümüzün toplumlarında çıkan terörist dediğimiz çeteler çok eski toplumlarda da vardı. Yüce Allah bunlardan bir örnek olarak Semut kavmini vermektedir. Ayet şöyledir:

“O şehirde dokuz çete vardı; bunlar ülkede bozgunculuk yapıyorlar, iyilik tarafına hiç yanaşmıyorlardı. Allah’a and içerek birbirlerine şöyle dediler: Gece ona ve ailesine baskın yapalım, sonra da velisine: ‘Biz, ailesinin yok edilişi sırasında orada değildik, inanın ki doğru söylüyoruz’ diyelim.” (Neml, 48-49)

Ayette geçen raht, kelimesi “grup, cemaat” anlamına gelmektedir. Olumsuz manası ile “çete” diyebiliriz. Bunların özelliği ülkede bozgunculuk yapmak ve iyiliğe asla yanaşmamaktır. Asırlarca önce Semûd kavmindeki bu çetelerin bize anlatılmasının amacı, günümüzde bazı toplumlarda ve devletler arasında her zaman bozgunculuk yapan, iyiliği asla düşünmeyen çetelerin olacağına dair uyarılar yapması ve bunlar konusunda bizim daha dikkatli davranmamızı öğütlemesidir. Yüce Allah, o çetelerin sayısını bile söylemektedir. Bu çetelerin dokuz tane olduğunu söylerken, ülkeyi sarsacak, sosyal dengeleri bozacak bir güce ulaştıklarına da işaret etmektedir.

Diğer taraftan bu sosyal grupların, çetelerin, cemaatlerin yapısını ve amaçlarını da açıklamaktadır. Kötülük üzerinde, kötülük yapmak amacı için kurulmuş, iyiliğe asla yanaşmayan bir psikolojik ve sosyal yapıları vardır. Âyette geçen velâ yuslihûn ifadesine, “uyumdan yana olmayanlar, ıslahata gitmeyenler ve iyiliğe yanaşmayanlar” anlamını vermek gerekiyor.

Sâlih peygamberin toplumu olan Semûd kavminin bu özelliklerinin burada verilmesi mânidârdır. Yüce Allah burada, iyiye yatkın olan, uyum sağlamaya müsait olan toplumla, asla ıslahattan yana olmayan, kötülüğü değişmeyen ahlâk edinen toplumun farkını vurgulamakta, günümüzde toplumların siyasi erkini elinde tutanlara öğüt vermektedir.

KÖTÜLÜK İÇİN YEMİN

Bu çeteler, etrafa saldıkları korku ile devleti ele geçirmeye çalışırlar. Önlerine çıkan ve iyiliğin öncülüğünü yapmaya çalışanları devirip geçmeğe uğraşırlar.

Bu çeteler Allah kavramını da bilmekte idiler. Çünkü Neml 49’da “Allah’a ant içtiler” ifadesine yer verilmiştir. Kötülük yapmak için yemin eden bu insanların tipinde günümüzde de insanlar veya çeteler vardır.

Bundan şu sosyolojik gerçeği çıkarabiliriz: “Allah’a inanan herkes iyi olacak” diye bir değerlendirme doğru değildir. Allah’a inanır, inandığı Allah adına kötülük yapmak üzere yemin eder.

Bu çeteler, Hz. Sâlih ve ailesine tuzak kurup onları yok etmek istediler ve yeminlerini bunun üzerinde yaptılar.

Ama bu tuzağı kurarken, bu yemini yaparken Sâlih peygamberin velisine ne diyeceklerini de hesaplamışlardı. Orada olmadıklarına dair doğru söylediklerini inandırmaya çalışacaklardı. Demek ki, bu çeteler “veli” ve “doğruluk” gibi kavramları da biliyorlardı. Böylesine çeteler bile doğruluktan bahsedebiliyor ve böyle bir ahlâkî değerin farkına varabiliyorlardı. Demek ki fert ve gruplar ne kadar kötü olursa olsunlar, bilinç altlarında iyilik gibi değerler vardır. Onları bastırdıklarından dolayı iyiden yana değişim sıçramasını gösteremezler.

ALLAH’IN PLANI

Tekrar Semûd kavminin dokuz çetesine dönersek görürüz ki, bunlar Allah’a yemin üzerine, peygamberlerinin ve ailesinin ölümünü ve yalan söylemelerini oturtmaktadırlar. Temel, Allah’a yemin olduğu için sağlam, ama üzerine inşa ettikleri bina çok çürük durumdadır.

Buradan şu neticeyi çıkarabiliriz: Bir toplumun içindeki çeteler, mafya grupları ve teşkilatlanmış kötüler, kendi niyetlerini, amaçlarını ve elde etmek istediklerini hayata geçirirken önlerine çıkan kim olursa olsun ölümüne varacak bir şekilde ona karşı çıkarlar. Toplumu toplum olmaktan çıkaran, onu çürüten bu çete gruplarını yine toplum doğurmaktadır. Tıpkı elmanın içinde oluşan kurt gibi, kendinden oluşur ama kendini çürütür.

“Onlar böyle bir tuzak kurdular. Biz de kendileri farkında olmadan onların planlarını alt-üst ettik. Bak, işte tuzaklarının sonucu nasıl oldu! Onları da kavimlerini de helâk ettik.” (Neml, 50)

Bu âyetin analizinden çıkaracağımız neticeler şunlardır:

Bir toplum kendi içindeki iyiler vasıtasıyla bozgunculuk yapan çetelerini durdurmalı, onları disipline edebilmelidir. Vücuttaki yarayı vücudun kendini yenileyip tedavi ettiği gibi, toplum da çürüyen, yara haline gelen sosyal ilişkileri kendi kendine telafi edebilmelidir. Sosyal yapı yaralarını sarıp tedavi edemeyince Yüce Allah hem bozgunculuk yapan çeteleri, hem de onları engelleyemeyen ve nemelazımcılık yapan toplumu helâk etmek için devreye girmektedir. Kendi yaralarını saramayan, dışarıdan tedaviye cevap veremeyen vücudun ölmesi gibi, toplum da helâk olmaktadır.

Yüce Allah, onlar farkına varmadan, planlarına karşı plan yaptı ve onların planlarını alt-üst etti. Bundan anlıyoruz ki, tuzağa karşı tuzak kurarak, yapılmak istenen ne ise onunla mukabele etmek gerekiyor.

Yüce Allah, helâk olan Semûd kavminin sonucunun “nasıllığının” araştırılmasını istemektedir. Onun için, tuzaklarının sonucunun nasıl olduğuna bakma emrini vermektedir.

Bu olgunun sebep-sonuç ilişkisi içinde incelenmesi, yaşanan ve yaşanacak olan hayata ışık tutacaktır.

ZENGİNLİĞİNİ SAKLAYAN VEBAL ALTINDADIR

Kaza orucunu aralıksız tutmak şart mı?

Ramazan ayında her günün orucu bağımsız bir oruçtur. Yani her günün orucu ayrıdır. Dolayısıyla kazası da böyledir. Aralıksız tutulması şart değildir. Aralıklarla da tutulabilir.

Zekat verilen kişinin zengin olduğu ortaya çıkarsa ne yapılmalı?

Zekat verilen kişinin zengin olduğu sonradan öğrenilirse zekatı veren açısından bir sıkıntı yoktur. Onun zekatı geçerlidir. Zenginliğini saklayarak zekat alan kişi sahtekarlık yaptığı için vebal altındadır. Hem yalan konuşmuş hem de aldatmıştır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN