Ramazan bayramı ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün? Arefe günü tatil mi?

Ramazan bayramı ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün? Arefe günü tatil mi?

Ramazan bayramı ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün sürecek? Arefe günü tatil mi? İşte vatandaşların en çok merak ettiği bu soruların cevapları haberimizde. Mübarek Ramazan ayının sonlarına geliyoruz. Arefe günüyle birlikte Ramazanın da son günü olacak ve bayram başlayacak. Peki Ramazan bayramı hangi gün başlıyor? bayram tatili kaç gün, resmi tatil mi? İşte ayrıntılı açıklamalar.

Ramazan bayramına az bir süre kala onbinlerce çalışan gözünü bayram tatiline çevirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre bu yıl bayram tatilinin ne zaman başlayacağını merak eden vatandaşlar, planlarını buna göre şekillendirecek. Peki 2018 Ramazan Bayramı hangi güne denk geliyor? Ramazan bayramı tatili kaç gün sürecek ve Arefe tatil mi?  İşte tatil planı yapanlar için gelen resmi açıklamalar...

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN 9 GÜN TATİL OLACAK MI?

Bu sene Ramazan Bayramı arefesi 14 Haziran perşembe gününe denk geliyor ve yarım gün tatil olacak. Ramazan Bayramının birinci günü 15 Haziran cuma ikinci günü 16 Haziran cumartesi üçüncü günü 17 Haziran pazar gününe denk geliyor. Yani 2018 yılı itibariyle Ramazan Bayramının 9 gün resmi tatil olması söz konusu değil. Fakat Kurban Bayramı tatilinin uzun olması bekliyor.

RAMAZAN AYININ BAZI ÖZELLİKLERİ

Kur’an’da adı geçen tek aydır.

Kur’an bu ayda inmeye başlamıştır.

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu ayın içindedir.

Bu ayda oruç tutmak farzdır.

Ramazanda yatsı namazından sonra vitir namazından önce teravih namazı kılınır.

Fıtır sadakası bu ayda ihtiyaç sahiplerine verilir.

Ramazanın son on gününde itikâfa girmek Peygamberimizin (s.a.s) sünnetlerindendir.

2018 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

Üç Ayların Başlangıcı 19 Mart 2018 Pazartesi

Regaib Kandili 22 Mart 2018 Perşembe

Mirac Kandili 13 Nisan 2018 Cuma

Berat Kandili 30 Nisan 2018 Pazartesi

Ramazan Başlangıcı 16 Mayıs 2018 Çarşamba

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazartesi

Arefe 14 Haziran 2018 Perşembe

Ramazan Bayramı (1.Gün) 15 Haziran 2018 Cuma

Ramazan Bayramı (2.Gün) 16 Haziran 2018 Cumartesi

Ramazan Bayramı (3.Gün) 17 Haziran 2018 Pazar

Arefe 20 Ağustos 2018 Pazartesi

Kurban Bayramı (1.Gün) 21 Ağustos 2018 Salı

Kurban Bayramı (2.Gün) 22 Ağustos 2018 Çarşamba

Kurban Bayramı (3.Gün) 23 Ağustos 2018 Perşembe

Kurban Bayramı (4.Gün) 24 Ağustos 2018 Cuma

Hicri Yılbaşı 11 Eylül 2018 Salı

Aşure Günü 20 Eylül 2018 Perşembe

Mevlid Kandili 19 Kasım 2018 Pazartesi

RAMAZAN BAYRAMI ÖNEMİ

İslam dininde oruç tutmak farz kılınmıştır. Farz oruç olarak da Ramazan orucu tutulmaktadır. Ramazan orucu, Ramazan ayında tutulur. Ramazan ayı boyunca bir ay sürmektedir. Oruç imsak vakti ile akşam ezanı vakti arasında tutulmaktadır. Oruç tutmak en önemli ibadetlerden biridir. İnsan sağlığının korunmasında da faydaları bulunmaktadır.

Ramazan ayı boyunca tutulan oruçlar Ramazandan sonraki ay olan Şevval ayında son bulur ve bu yeni ayın ilk üç günü bayram olarak kutlanmaktadır. Ramazan bayramı üç gün sürmektedir. Ramazan ayı sonrasında Ramazan bayramı orucun sevincinin yaşandığı aydır. Bu ayda Müslümanlar her bayramda olduğu gibi birbirlerini ziyaret ederler. Birbirlerine ikramda bulunurlar.

Ramazan bayramı üç gün sürer. Bu bayramda oruç tutmak haramdır. Çünkü bayramın herkesle birlikte kutlanması gerekir. Birlik ve beraberliğin pekişmesi, barış ve huzur ortamının sağlanması gerekir. Ramazan çok kıymetlidir. Ramazanı Ramazan yapan oruç, teravih kadar bayramdır.

Bayramda insanlar dayanışma halinde olur, yardımlaşır ve paylaşmaya devam ederler. Sosyal ilişkiler kurar ve akraba ilişkilerini kuvvetlendirirler. Ramazan bayramı, Ramazan ayı kadar beklenmektedir. Ramazan ayı oruç ayı olarak mutlulukla geçer. Bayramda da bu mutluluk zirveye ulaşır. Bu mutluluğu bütün müminler paylaşır.

Oruç Allah’tan bekleyerek yapılan bir ibadettir. Allah’ın takdir ettiği kadar sevap kazanılır. Allah’ın rızasını kazanmak her şeyden önemlidir. Müslümanlar her zaman cenneti hedefler. Ramazan ayı ve bayramı bunun için bir fırsattır.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Ramazan ve Kurban bayramının gecelerini ihya eden kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez.) [İbni Mace, Taberani]

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe reddolmaz. Ramazan bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Berat gecesi ve Arefe gecesi.) [İsfehani]

(Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi.) [İbni Asakir]

Bayramda erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslamiyet’e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir. Bayram gecelerini ihya eden, büyük saadete kavuşur. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Bayram gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez.) [Taberani]

Ramazan bayramında bayram namazından önce tatlı yemek, hurma yemek, hurmayı 1, 3, 5 gibi tek adet yemek, teke riayet etmek, sünnettir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ tektir, teke riayet edeni sever.) [Buhari]

Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir. Hazret-i Ebu Bekir, kızı Âişe validemizin evine gidince, iki cariyenin tef çalıp oynadığını gördü. Ensar-ı kiramın kahramanlıklarını övüyor, destan söylüyorlardı. Hazret-i Ebu Bekir, Resulullahın evinde böyle şey yapılmasının uygun olmayacağını bildirerek, onların susmalarını söyledi. Düğünlerde ve bayramlarda, kadınların def çalmaları caiz olduğu için, Peygamber efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir’e, (Onlara mani olma! Her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir) buyurdu. (Buhari)

Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan, [mümin], herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Bir kusuru için kimseye darılmamak gerekir.

Dargınlık olsa bile üç günden fazla sürmemeli. Şayet bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalı. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah’ın kulları kardeş olun! Bir Müslümanın diğer kardeşine darılarak üç günden çok uzaklaşması helâl değildir.) [Buhari]

(Müslümana üç günden fazla dargın duran Cehenneme gider.) [Nesai]

(Birbirine dargın iki kişiden, hangisi önce selam verirse, günahları affolur. Verilen selamı öteki almazsa, melekler alır. Selam almayana da şeytan, sevinçle iltifatta bulunur.) [İbni Ebi Şeybe]

(Müminin kardeşine üç günden çok dargın durması caiz değildir. Üç gün sonra, ona selam verip hatırını sormalıdır. Onun selamını alırsa, birlikte sevaba ortak olurlar. Selamını almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmuş olur.) [Ebu Davud]

(Din kardeşiyle bir yıl dargın duran, onu öldürmüş gibi günaha girer.) [Beyheki]

(Ameller, pazartesi ve perşembe günleri Allahü teâlâya arz olunur. Allahü teâlâ da, kendisine şirk koşmayan herkesi affeder. Ancak bu mağfiretten, birbirine kin tutan iki kişi istifade edemez. Allahü teâlâ, “O iki kişi barışıncaya kadar amellerini bana getirmeyin” buyurur.) [İ. Malik]

(İki kişi, birbirine dargın olarak ölürse, Cehennemi görmeden Cennete giremez. Cennete girseler de birbiriyle karşılaşamazlar.) [İbni Hibban]

Ramazan gittiği için değil, günahlarımızın affolduğu için, büyük sevab ve nimete kavuştuğumuz için bayram yapıyoruz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Bayram sabahı Müslümanlar, namaz için camilerde toplanınca Allahü teâlâ meleklere, “İşini yapıp ikmal edenin karşılığı nedir?” diye sorar. Melekler de, “Ücretini almaktır” derler. Allahü teâlâ da, “Siz şahit olun ki, Ramazandaki oruçların ve namazların karşılığı olarak, kullarıma kendi rızamı ve mağfiretimi verdim. Ey kullarım, bugün benden isteyin, izzet ve celâlim hakkı için istediklerinizi veririm” buyurur.) [Beyheki]

Peygamber efendimiz, (Ramazan ayının son günü Allahü teâlâ, oruç tutanları affeder) buyurunca, Eshab-ı kiram, (Ya Resulallah, o gün Kadir gecesi mi?) diye sual etti. Onlara, (Bilmez misiniz ki, iş yapana, işi bitirince ücreti verilir) buyurdu. (Beyheki)

Bunları bilen Müslüman nasıl sevinmez ve bayram etmez? Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir. Hazret-i Ebu Bekir, kızı Âişe validemizin evine gidince, iki cariyenin def çalıp oynadığını gördü. Ensar-ı kiramın kahramanlıklarını övüyor, destan söylüyorlardı. Hazret-i Ebu Bekir, (Resulullah’ın evinde böyle şey yapılmaz, susun) dedi. Düğünlerde ve bayramlarda, kadınların def çalmaları caiz olduğu için, Peygamber efendimiz hazret-i Ebu Bekir’e, (Onlara mani olma! Her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir) buyurdu. (Buhari)

Hazret-i Ali, (Bugün, orucu kabul edilenlerin ve günahları affedilenlerin bayramıdır) buyurdu. Hadis-i şerifte de, (Ramazan ayında, içkiye devam eden, ana babasına âsi olan ve sıla-i rahmi terk eden hariç, herkesin günahları affolur) buyuruldu. (Gunye)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN