Rusya ile Ermenistan arasında ortak hava savunma sistemi anlaşması

Rusya ile Ermenistan arasında ortak hava savunma sistemi anlaşması

Rusya ve Ermenistan arasında "Kafkasya bölgesinin güvenliği" için ortak hava savunma sistemi kurulması yönünde anlaşma imzalandı. Eski Rus Kara Kuvvetleri komutanı, anlaşmanın Türkiye'ye yönelik olduğunu söyledi.

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) savunma bakanları toplantısına katılmak için Moskova'da bulunan Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan ile görüştü.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre görüşmede 2016 yılında yapılması planlanan ortak askeri faaliyetler müzakere edildi.

Rus Bakan Şoygu, 2015 yılı için düşünülen ortak eylem planının tam olarak uygulandığını, ortak tatbikatların gerçekleştirildiğini, Ermeni askeri uzmanların eğitildiğini, Rus harp okullarına daha fazla Ermeni subayın gönderildiğini bildirdi.

"Karar Türkiye'de yaşanan olaylarla ilgili"

Eski Rusya Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Aleksandr Luzan, RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada "Bana göre, bu karar Türkiye'de yaşanan olaylarla ilgili. Bugün havacılık askeri alanda en önemli rolü oynuyor. Türkiye NATO üyesi ve Türkiye topraklarında sadece kendi uçakları yer almıyor, hava üslerini ABD Hava Kuvvetleri de kullanıyor. Hava sınırını güçlendirecek daha ciddi sistem gerek bunun için de güçleri birleştirmek gerekiyor" dedi. Rusya - Ermenistan Ortak Hava Savunma Sistemi'nin kurulmasının iki ülkenin coğrafi konumu sebebiyle zorlaştığını belirten Luzan, "İki ülkenin ortasında Gürcistan yer alıyor. Fakat hava savunma sisteminin ortak yönetimi bile bir başarıdır. Ayrıca Ermenistan'da bizim askeri üssümüz bulunuyor. Onu da diğer ülkelerin uçaklarından korumamız gerek" dedi.

Rusya'ya teşekkür

Ohanyan ise Ermenistan'a askeri alanda gösterilen destek için Rusya'ya teşekkürlerini ileterek, "Gönderdiğiniz bir takım askeri ürünler için teşekkür ederim. Bu ürünler bizim için büyük önem taşıyor" dedi.

Rusya ile Ermenistan arasındaki 2015 yılı ortak askeri eylem planını hatırlatan Ohanyan, iki ülke arasında bugüne kadar böyle dolgun eylem planı olmadığını kaydetti.

"Kafkasya'nın kolektif güvenliği" anlaşması

Görüşme sonrasında Şoygu ve Ohanyan, Rusya ve Ermenistan arasında Kafkasya bölgesinin kolektif güvenliğinin sağlanması adına ortak hava savunma sistemi kurulmasına yönelik anlaşmaya imza attı.

Geçtiğimiz günlerde Gürcistan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya'nın Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'ya "İskender" füze sistemleri gönderdiğini öne sürmüştü.

MOSKOVA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN