Rusya'dan Suriye'de Esad'ı kurtarma girişimi

Rusya'dan Suriye'de Esad'ı kurtarma girişimi

Rusya'nın, Esad rejimini tekrardan ülkenin kuzeyinde hakim kılmak için müttefikleriyle oluşturduğu "alternatif koalisyon"un, kara birlikleriyle Suriye'nin kuzeyine gireceği iddia edildi. Rusya'nın bölgede hakimiyet alanını genişletme çabasında olduğu iddia edildi.

Rusya'nın Suriye'de hava operasyonlarına başlamasının ardından, ülkenin kuzeyine kara birliklerini de sokacağı öne sürüldü. Reuters'in adı açıklanmayan Lübnanlı kaynaklara dayandırdığı habere göre, Rusya, İran, Hizbullah ve Suriye ordusundan oluşan ittifak, Rus Hava Kuvvetleri'nin desteğiyle savaşa başlayacak.

İttifakın, Esad'ın Mart ayında İdlib'in düşmesinden beri büyük kayıplar yaşadığı Kuzey Suriye'de savaşacağı ifade ediliyor. Rusya, dün gece hava operasyonlarında İdlib'i vurduğunu açıklamıştı.

Amaç, Esad hakimiyetini kuzeye doğru genişletmek

Esad rejimi, Suriye'nin kuzeyinde sadece Halep şehir merkezinin bir bölümünü elinde bulunduruyor. Rusya'nın, bu operasyonla Halep'i tekrar rejim kontrolündeki bölgelerle bağlantısını sağlamayı amaçladığı ifade ediliyor.

15-10/01/150928150922_syria_control_map_turkish_624.png

Rusya'dan "alternatif koalisyon"

Rusya, İran, Irak ve Suriye, geçtiğimiz hafta Bağdat'ta ortak bir istihbarat birimi kurmuştu.

Suriye'ye ise hava gücüyle giren Rusya'nın, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona alternatif oluşturmak istediği belirtiliyor. Rusya ve İran, Suriye'de halihazırda çok sayıda askeri danışman bulunduruyor.

Talep gelirse Irak'ta IŞİD'i vururuz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Yeni Tehditler Departmanı Direktörü İlya Rogaçev, Rus basınına yaptığı açıklamada, Bağdat yönetiminden istek gelmesi durumunda Irak topraklarında terör örgütü DAEŞ'e karşı hava operasyonu düzenlemeyi değerlendirebileceklerini söyledi. 

BMGK kararı ve Irak talebi

Rogaçev, Rusya'nın Irak'ta hava operasyonu düzenlemesinin, Bağdat yönetiminin talepte bulunmasına ve BM Güvenlik Konseyi'nden bu yönde karar çıkmasına bağlı olduğunu vurguladı.

Rusya, Suriye'deki hedeflerine iki gündür hava operasyonu düzenliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye'de Rus hava kuvvetlerinin Özgür Suriye Ordusu'nu vurduğu iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Lavrov '' Özgür Suriye Ordusu'nu terörist örgüt olarak görmüyoruz. Onlar siyasi çözümün bir parçası olmalı" dedi.

Suriye Hükümeti'nin talebi üzerine Suriye'deyiz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BM'de düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava operasyonlarına ilişkin soruları yanıtladı. Suriye'deki askeri varlıklarının uluslarararası hukuka uygun olduğunu savunan Lavrov, Suriye Hükümeti'nin talebi üzerine bu ülkede bulunduklarını söyledi. Suriye'de DAEŞ, El-Nusra ve diğer terör örgütlerine karşı savaştıklarını ve ABD öncülüğündeki koalisyonla aynı gayeyi güttüklerini kaydeden Lavrov, koalisyon güçlerinin ise BM Güvenlik Konseyi kararı ya da Suriye'nin talebi olmamasına rağmen operasyon yaptıklarını kaydetti.

Operasyonlar DAEŞ'in gücü kırılamayınca başladı

Koalisyon güçlerinin bir yıldır düzenledikleri operasyona rağmen DAEŞ'in etkinlik alanını ve kontrol ettiği toprakları artırdığını ifade eden Lavrov, Rusya'nın da bunun üzerine operasyonlara başladığını öne sürdü.

"Özgür Suriye Ordusu'nu terörist örgüt olarak görmüyoruz"

Rusya'nın Suriye'de teröristleri hedef aldığını da savunan Lavrov, "Özgür Suriye Ordusu'nu terörist örgüt olarak görmüyoruz. Onlar siyasi çözümün bir parçası olmalı" diye konuştu.

DAEŞ, El-Nusra Cephesi ve diğer terörist örgütlerle mücadele ettiklerini söyleyen Lavrov, terörist örgütleri BMGK kararları ya da Rusya'nın mahkeme kararlarına göre belirlediklerini belirtti.

''Elinizde delil var mı?''

Rusya'nın dünkü saldırılarda ılımlı muhalifleri hedef aldığı iddialarını ise sert şekilde yanıtlayan Lavrov, "Elinizde delil mi var? Benim bilmediğim birşey mi biliyorsunuz?" diye konuştu.

Lavrov, Suriye'deki operasyonları Suriye Ordusu ile koordinasyon içinde gerçekleştirdiklerini belirtti.

Gazetecilerin, Irak'taki DAEŞ hedeflerine yönelik planları olup olmadığını sorması üzerine Lavrov, "Irak'ta operasyon düşünmüyoruz çünkü onlardan davet almadık" dedi. 

"Kürtlere silah sağlıyoruz"

Lavrov, Irak'ta DAEŞ'le savaşan Kürtlere silah verip vermediklerinin sorulması üzerine de, "Irak'ta DAEŞ'le mücadele eden Kürt savaşçılara Irak Hükümeti aracılığıyla silah sağlıyoruz" yanıtını verdi.

''Kürtlere silah sağlayıp, Irak'a bilgi verdik''

Irak'ta iletişim merkezi olduğunu ve burada tüm gruplarla koordinasyon sağlandığını anlatan Lavrov, bu merkezle irtibat halinde "Otonom Kürt bölgesine" silah sağladıklarını ve Irak Hükümeti'ne de bilgi verdiklerini söyledi.  

Lavrov, bir gazetecinin Türkiye'nin terör operasyonları hakkında ne düşündüğünü sorması üzerine de, "Türkiye'deki krizin siyasi şekilde çözülmesini ve gelecek ayki seçimlerin iç zorlukların aşılmasına yardımcı olmasını umuyoruz. Teröristlere karşı düzenlenen operasyonların diğer muhalif gruplara de yönelmemesini umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN