Sıradaki miras için Göbeklitepe aday

Sıradaki miras için Göbeklitepe aday

Türkiye’de koruma altına alınan kültür ve doğa varlığı sayısı, Afrodisyas’ın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesiyle 17’ye yükseldi. Türkiye’nin 2018’deki adayı ise Göbeklitepe olacak.

Türkiye’den bir varlığın ilk kez 1985 yılında listeye kaydedildiği Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Miras Listesi’ne Türkiye’den 32 yılda 17 eser alındı. Geçen yıl Ani Arkeolojik Alanı’nın girdiği listeye son olarak Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Arkeolojik Alanı dahil edildi.

2009 yılında bu yana Dünya Miras Geçici Listesi’ndeydi.  Polonya’nın Krakow kentinde yapılan UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Türkiye’nin aday gösterdiği Afrodisyas’ın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesiyle miras sayısı 17’ye yükseldi. Adını aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’ten alan ve özellikle Roma çağında Afrodit tapınımıyla ünlenen Afrodisyas, çok iyi korunmuş anıt yapılarıyla Türkiye’nin en önemli arkeolojik yerlerinden biri olarak gösteriliyor. Afrodisyas Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Roland R.R. Smith, bölgede 1961 yılından bu yana kazı çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, Afrodit kültü ve heykellerin bölgenin en çok dikkat çekici unsurları olduğunu söyledi.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nin ön adımı niteliğindeki geçici listede Türkiye’den 71 kültürel ve doğal varlık bulunuyor.  Türkiye, 2018’de düzenlenecek UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Göbeklitepe Arkeolojik Alanı’nı aday gösterecek.

ESER, KORUMA GARANTİSİNE SAHİP OLUYOR

Dünya Mirasları, UNESCO tarafından belirlenen kültürel ve doğal varlıklardan oluşuyor. UNESCO’nun 1972 yılındaki genel konferansında hazırlanan 38 maddelik Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Antlaşmasını imzalayan 175’ten fazla ülkenin korumayı garanti ettikleri anıt ve sit arasından Dünya Mirası kıstaslarına uygun bulunanlar listede yer alıyor. Antlaşmayı imzalayan ülkeler tarafından seçilen 21 ülke temsilcisinin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi, aday gösterilen değerler arasından seçim yapıyor ve listeyi oluşturuyor. Komite ayrıca, Dünya Miras Fonu yönlendirerek listedeki değerlerin korunmasını sağlıyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN