Son dakika! Irma 300 km hızla ilerliyor, ABD tarihin en büyük felaketiyle karşı karşıya

Son dakika! Irma 300 km hızla ilerliyor, ABD tarihin en büyük felaketiyle karşı karşıya

ABD'yi tehdit eden Irma Kasırgası'nın Küba'dan sonraki durağının ABD olması bekleniyor. Yoğun tedbirlerin alındığı Florida eyaletinde 5 milyon 600 bin kişinin tahliye edilmesine karar verildi. ABD Başkanı Trump'ın da Palm Beach'teki malikanesinin boşaltığı belirtildi. Karayipler'de geçtiği adaları yerle bir eden Irma, Küba'nın kuzeyine ulaştı. Kasırganın 300 km hızla ABD'yi vurması beklenirken dalgaların boyu 11 metreyi geçti.

Karayipler'de en az 26 kişinin hayatına mal olan Irma Kasırgası sebebiyle ABD teyakkuz halinde. Kasırganın bu haftasonu itibariyle ABD'nin Florida eyaletinde etkili olması bekleniyor.

ABD'ye beşinci kategoride ilerleyen Irma Kasırgası ilk olarak Florida eyaletini vuracak. Yoğun önlemlerin alındığı eyalette 5 milyon 600 bin kişinin tahliye edilmesine karar verildi. Kasırga saatte 450 kilometre hızla ilerliyor.

50 BİN TURİST ÇEVREYİ TERK ETTİ

Kasırga Karayipler'den sonra Küba'ya ulaştı. Şiddetli rüzgar ve yoğun yağış ülkede etkisini gösteriyor. 50 bin turist Küba'yı terk etti. Reuters haber ajansına göre kuzey sahillerindeki oteller bomboş kaldı. Florida eyaletinden bir buçulk milyon kişinin tahliyesi başladı. 

Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump'ın Palm Beach'teki Mar-a Lago isimli lüks maliknesi boşaltıldı.

Kızılhaç örgütü şimdiye kadar Irma'da 1,2 milyon kişinin etkilendiğini sayının 26 milyona çıkacağını açıkladı.

ABD Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEDA), kasırganın vurduğu yerlerde yıkıcı olacağı uyarısında bulundu.

Yaklaşık yarım milyon kişiden evlerini terk etmelerinin istendiği Florida'da, bazı bölgelerin günlerce elektriksiz kalabileceği belirtildi.

Karayipler'de geçtiği adalarda büyük yıkıma neden olan kasırgadan şu ana kadar 1 milyon 200 bin kişi etkilendi. Hayatını kaybedenlerin sayısı en az 26.

17-09/09/7773334.jpg

SAATTE 300 KM HIZLA İLERLİYOR

Saatte 300 km hızla ilerleyen Irma'nın hızı ana karaya yaklaştıkça bir miktar azaldı ve saatte 270 km'ye geriledi. En tehlikeli seviye olan kategori 5 olarak sınıflandırılan kasırganın kategorisi de 4'e düşürüldü.

Turks ve Caicos adalarını vurup geçen kasırga Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'ye ciddi yağış bıraktıktan sonra Küba'nın kuzeyine ve Bahamaların merkezine ulaştı.

DALGALARIN BOYU 11 METREYİ AŞTI

BBC Türkçe'nin haberine göre İngiltere toprağı olan Turks ve Caicos adalarının açıklarında, dalga boyları 11 metrenin üzerine çıktı. Hâlâ 2010'daki büyük depremin yaralarını sarmaya çalışan Haiti'de de Irma Kasırgası nedeniyle altyapı hasarları oluştu.

17-09/09/7772879.jpg

Florida eyaletinin sahil bölgelerinde yaşayan yaklaşık 500.000 kişinin tahliye çalışmaları başladı. Kasırganın haftasonundan itibaren Florida'da etkisini göstermesi bekleniyor.

Kızılhaç örgütü, şu ana kadar 1,2 milyon kişinin Irma Kasırgası'ndan etkilendiğini, ilerleyen günlerde bu sayının 26 milyona çıkacağını söyledi. Örgüt ayrıca temiz suya erişimin kesildiği bölgelerde salgın hastalık riskinin ortaya çıktığını da ifade ederek, "Afet nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının artması muhtemel" dedi.

Turks ve Caicos takım adalarının en büyüğü Grand Turk adasında evlerin çatıları uçarken, yerleşim yerlerinin büyük kısmında sel felaketi yaşanıyor.

17-09/09/7773334-1504959926.jpg

Adada elektrik iletim altyapısı da ciddi biçimde hasar gördü ve evlerin büyük kısmı elektriksiz kaldı. Benzer durumlar, Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'nin kasırgadan etkilenen bölümleri için de geçerli.

Küba'da ise Irma'nın en büyük hasarı vermesi beklenen sahil şeridindeki otellerde kalan binlerce turist, iç bölgelere taşındı.

17-09/09/7773517.jpg

Yerel havalimanlarında meydana gelen hasarlar nedeniyle insani yardım ulaştırma konusunda da sıkıntılar yaşanıyor.

17-09/09/7775249.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN