Son dakika! Türk askeri Menbiç'te! İşte ilk görüntüler

Son dakika! Türk askeri Menbiç'te! İşte ilk görüntüler

Türkiye ve ABD ile varılan uzlaşmanın ardından Türk askeri Menbiç'e girdi. Mehmetçik, ABD birlikleriyle birlikte bölgede devriyeye başladı. TSK'nın Cerablus Menbiç arasında konuşlandığı öğrenilirken, bölgeden ilk görüntüler de geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ise Türk askerinin göreve başladığını açıkladı. Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ise "Askerimiz kent merkezine de girecek, YPG çekilecek" dedi.

Ankara ile Washington arasında yapılan anlaşmadan sonra, Türk ordusu Menbiç kırsalına giriş yaptı. Sacur nehri hattında konuşlanan Türk askerleri, ABD birlikleriyle birlikte bölgede ortak devriyeye başladı. Bölgeden son dakika haberleri gelirken Başbakan Binali Yıldırım "Askerimiz Menbiç'te göreve başladı" dedi. TSK'dan da gelişmeyle ilgili açıklama geldi. 

18-06/18/menbic-7-1529336190.jpg

Öte yandan Türk askerlerinin Menbiç'in dış mahallerine girdiğini gösteren ilk görüntüler de geldi.

Yerel kaynakların sosyal medyada paylaştığı görüntülerde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait zırhlı araçların bölgede devriye gezdiği görülüyor. Bir fotoğrafta ise askerler çocuklarla fotoğraf çektiriyor.

ORTAK DEVRİYE 3 SAAT

Türkiye ve ABD'den Münbiç'te ortak çalışma
TSK unsurları, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki Münbiç'te ABD ile ortak devriye faaliyeti gerçekleştirdi.

Münbiç'teki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, TSK'ya ait zırhlı araçlar, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki Cerablus ilçesi ile Münbiç cephe hattını birbirinden ayıran Sacu Çayı'nın civarına girdi.

18-06/18/son-dakika-anlasma-sonuc-verdi-turk-askeri-menbic-te-11731789.jpg
Türk askerinin ilerleyişi böyle görüntülendi.

TSK ve ABD unsurları, bu bölgede ABD üssünün de bulunduğu Dadat ilçesi karşısında ortak devriye-koordinasyon faaliyeti gerçekleştirdi.

Söz konusu çalışma, yaklaşık 3 saat sürdü. 

TSK'DAN MENBİÇ AÇIKLAMASI

TSK'dan yapılan açıklamada, ise "Daha önce mutabık kalınmış Münbiç Yol Haritası ve Güvenlik Prensipleri doğrultusunda, Fırat Kalkanı Harekât alanı ile Münbiç arasında kalan hatta TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından 18 Haziran 2018 tarihinden itibaren bağımsız devriye faaliyetlerine başlanmıştır" denildi.

18-06/18/menbic-11-1529336205.jpg

ERDOĞAN: ASKERİMİZ DEVRİYEYE BAŞLADI

Samsun'dan konuşan Cumhurbaşkanı Erodğan ise Türk askerini devriye görevine başladığını söyledi. Erdoğan konuşya ilgili şöyle konuştu: 

24 Haziran sonrası Afrin’i geri almaktan bahseden alçaklara o günleri asla göstermeyeceğiz. Şu anda biz öyle bir mücadele veriyoruz ki, ben asil milletime sesleniyorum. CHP’ye gönül veren kardeşlerime de sesleniyorum. HDP’ye de sesleniyorum, Saadet’e gönül verenlere de sesleniyorum. Sözde İYİ Partilere sesleniyorum. Gelin lütfen dikkatli olalım. Biz şu anda milletimizin beka davasında bir mücadele sürdürüyoruz. Bu beka davasındaki mücadelemizde sizin lider kadrolarınızın bir derdi yok. Ama bizim derdimiz var. Er veya geç bu mücadeleyi biz kazanacağız. Ve biz kimseden icazet alarak bu yolda yürümüyoruz. Şu anda Menbiç’te, şu anda devriye gezme olayı dedik. O da başladı. Niye? Kardeşim iş bilenin kılıç kuşananın. Bölücü terör örgütüne tek kelime laf etmeyenler hazımsızlık duysa da Kandil'deki terör bataklığını kurutmak için operasyonlarımız sürüyor.

ÇAVUŞOĞLU: YPG KENTİ TERK EDECEK

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Türk askerinin Menbiç içine de gireceğini ve PKK'lı teröristlerin bölgeden çıkartılacağını vurguladı.

ÖNCE DEAŞ SONRA PKK İŞGAL ETTİ

YPG/PKK, nüfusunun yüzde 90'ından fazlasını Arapların oluşturduğu  Suriye'nin Halep iline bağlı Münbiç ilçesini Ağustos 2016'da ABD'nin desteğiyle  terör örgütü DEAŞ'tan alarak işgal etmişti.

Terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele bahanesiyle YPG/PKK'ya desteğini  sürdüren ABD, ilçe merkezinin DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından YPG/PKK'nın  ilçeden çıkacağı konusunda Türkiye'ye garanti vermiş ancak bunu yerine  getirmemişti.

18-06/18/menbic-13-1529336215.jpg

MENBİÇ YOL HARİTASINDA NELER VAR

ABD ve Türkiye, YPG/PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri'nin batısında işgal ettiği Münbiç'ten çekilmesi için mutabakat sağlamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo, 4 Haziran'daki görüşmelerinde, ilçede güvenlik ve istikrarın sağlanmasını da içerecek bir yol haritasını onaylamıştı.

Plan, Türk ve Amerikan taraflarının askeri ve istihbari unsurlarla ilçede ortak denetime başlamasını da öngörüyor.

Mutabakat ayrıca Münbiç'te teröristlerin çıkmasından sonra ilçenin yerel unsurlarından bir yönetim kurulmasını içeriyor.

18-06/18/son-dakika-anlasma-sonuc-verdi-turk-askeri-menbic-te-11731791.jpg

YPG/PKK, Halep iline bağlı Münbiç ilçesini Ağustos 2016'da ABD'nin desteğiyle terör örgütü DEAŞ'tan alarak işgal etmişti.

Terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele bahanesiyle YPG/PKK'ya desteğini sürdüren ABD, ilçe merkezinin DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından YPG/PKK'nın ilçeden çıkacağı konusunda Türkiye'ye garanti vermiş ancak bunu yerine getirmemişti.

Münbiç nüfusunun yüzde 90'ından fazlasını Araplar oluşturuyor.

Yol haritasının tamamlanmasının ardından bölgede durumun istikrara  kavuşmasıyla Münbiçlilerin evlerine dönmeleri de sağlanacak.

18-06/18/son-dakika-anlasma-sonuc-verdi-turk-askeri-menbic-te-11731793.jpg

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN