Son dakika! Türkiye'ye ödenecek 3 milyar euro AB'de çatlağa neden oldu

Son dakika! Türkiye'ye ödenecek 3 milyar euro AB'de çatlağa neden oldu

AB’nin Türkiye’ye mülteciler için vadettiği yardımların 3 milyar euroluk ikinci ayağında sorun yaşandığı ileri sürüldü. Alman Spiegel Online’ın iddiasına göre, Aralarında Almanya’nın da bulunduğu bir çok ülke yardımın finanse edilmesi konusunda çekincelerini beyan etti.

MİKDAT KARAALİOĞLU /FRANKFURT

AB ülkeleri mülteciler için Türkiye’ye yapılması öngörülen yardımın ikinci ayağı konusunda uzlaşma sağlayamadı. İki yıl önce Brüksel ve Ankara arasında yapılan anlaşmaya göre öngörülen 6 milyar Euro'luk yardımın ilk yarısı Türkiye’ye ödendi. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker Bulgaristan’da yapılan AB zirvesinde ikinci 3 milyar Euro'nun da sözünü vermişti. Ancak AB ülkeleri bu kaynağın nasıl sağlanacağı konusunda henüz bir uzlaşmaya varmış değil.

'PARAYI KİM ÖDEYECEK' KRİZİ

Spiegel Online sitesinde yer alan habere göre, ilk dilim olan 3 milyar Euor'luk yardımın üçte biri AB tarafından diğer kısmı ise üye ülkeler tarafından karşılandı. AB ikinci taksidi de aynı şekilde ödemek istiyor. Ancak bu yardım için yapılan oturumlarda AB ülkeleri çekincelerini dile getirdi. Oturumun Alman temsilcisi Türkiye’ye yardımların söz verilen projelerin yerine getirilmesinden sonra yapılması şartını öne sürdü. Haberde yer alan bilgiye göre içinde okul ve hastanelerin bulunduğu 26 uzun vadeli projeden şimdiye kadar kadar yarısından azı gerçekleştirildi.

ANLAŞMAYI BOZMAK İSTEYENLER VAR

Almanya, Fransa, Avusturya, İsveç, Danimarka ve Finlandiya AB Komisyonu'na yazdıkları ortak mektupta ikinci 3 milyar Euro'luk yardımın AB kasasından yapılmasını talep etti. Ancak AB Komisyonu Başkanı Juncker bu teklifi reddetti. Gözlemciler ikinci ödemeyle ilgili ortaya çıkan krizi, yardım anlaşmasının iyice planlanmadan hızlı bir şekilde yapılmış olmasına bağlıyor. Bazı AB ülkelerinin bu anlaşmadan çıkmak için girişimler başlattığı iddia edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN