Suçluları görünmez SMS’le enseliyorlar

Suçluları görünmez SMS’le enseliyorlar

Alman güvenlik güçleri, cep telefonları üzerinde şüpheli takibi uygulamaların geçtiğimiz yıllara göre yoğun şekilde artırdı. Polis tarafından suçlulara göremeycekleri SMS’ler atılıyor. Böylece suçlular, farkında olmadan takibe takılıyor.

KARAR / FRANKFURT

Alman güvenlik birimleri, şüphelileri takip etmek adına gittikçe daha yoğun bir şekilde cep telefonlarını kullanıyor. Sol Parti Federal Meclis Grubu’nun soru önergesine verilen cevapta, Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın ‘sessiz SMS’ adı verilen yöntemle, şüphelilerin yerini tespit etmek için sadece 2017’nin ikinci yarısında 180 bin mesaj gönderdiği açıklandı.  Anayasayı Koruma Teşkilatı bir önceki yılın aynı döneminde 144 bin SMS göndermişti.

Güvenlik birimleri gizli SMS’ler aracılığı ile şüphelilerin yerini tam olarak belirleyebiliyor ve şüpheliler hakkında hareket profili oluşturabiliyor. Gizli SMS’ler cep telefonlarına geldiğinde kullanıcılar tarafından görülemiyor. Ancak telefonlar SMS’in yerine ulaştığına dair göndericiye onay gönderiyor. Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın yanında Federal Kriminal Dairesi de (BKA)aynı yöntemi kullanarak 2017’nin ikinci yarısına 22 bin SMS gönderdi. BKA böylece gizli SMS le istihbarat yöntemini bir önceki yılın aynı dönemine göre dört kez daha fazla uygulamış oldu.

Soru önergesine verilen cevapta 2017 yılında baz istasyonu odaklı şüpheli takibi yönteminin de daha yoğun şekilde kullanıldığı ortaya çıktı. Bu yöntemde güvenlik güçlerinin talebi doğrultusunda, mobil hizmet sunucu şirketler, belli bir zamanda belli bir yerde bir arada olan kişilerin numaralarını talep eden merciye veriyor. BKA baz istasyonu odaklı takibat yöntemini 2017’nin ikinci yarısında 376 kez kullandı. Soru önergesini veren Sol Parti milletvekili Andrej Hunko güvenlik kuvvetlerinin uygulamalarını eleştirerek, “Cep telefonları telefonlaşmak için var, sahiplerini gizlice izlemek için değil’’ dedi. Almam Polis Sendikası ise yaptığı açıklamada dijital takip yöntemlerinin günümüzde kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN