Tarihi zirve sonrası Trump'tan açıklama: Savaş oyunlarını durduracağız

Tarihi zirve sonrası Trump'tan açıklama: Savaş oyunlarını durduracağız

ABD Başkanı Trump Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile gerçekleştirdiği tarihi zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında, "Savaş oyunlarını gelecekteki müzakerelerin yolunda gitmemesi durumu haricinde durduracağız" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile gerçekleştirdiği tarihi zirve sonrası Singapur'daki Capella Oteli'nde basın toplantısı düzenledi. Trump'ın basın toplantısından öne çıkanlar şöyle: 

'DÜRÜST, DOĞRUDAN VE VERİMLİ BİR GÖRÜŞMEYDİ'

Trump, konuşmasının başında Singapurlu yetkililere, Sinapur Başbakanı Lee'ye, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, 'arkadaşım' dediği Japonya Başbakanı Şinzo Abe'ye ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e ve son olarak da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a teşekkür ederek, "Kim ile görüşmemiz dürüst, doğrudan ve verimliydi. Gerçek değişim mümkün" dedi.

Kim Jong-un'un 'çoktan önemli bir füze deneme sahasını yok etmeyi kabul ettiğini' söyleyen Trump bu ayrıntının iki liderin imzaladığı ortak deklarasyonda yer almadığını çünkü buna söz konusu belgenin oluşturulmasından sonra karar verdiklerini söyledi.

"Savaşın korkularının yerine barışın kutsamalarını koyabiliriz" diyen Trump " Kuzey Kore'nin nükleer silahlarından vazgeçtikten sonra başaracağı şeylerin sınırı yok. Dünyanın geri kalanı Kuzey Kore ile bağlanmak istiyor" dedi.

Trump, Kim'in 'halkı için yeni bir bolluk dönemini getiren bir lider olarak hatırlanacağını' söyledi.

'PYONGYANG'I ZİYARETE HAZIRIM'

Kim Jong-un'a yaptığı henüz belli olmayan bir gelecekte Beyaz Saray davetinin Kuzey Kore lideri tarafından kabul edildiğini açıklayan Trump, "Uygun zamanda Pyongyang'ı ziyarete hazırım" dedi.

'SAVAŞ OYUNLARINI DURDURACAĞIZ'

Trump, ABD'nin Kore Yarımadası'nda Güney Kore ile her yıl yaptığı askeri tatbikatların (savaş oyunları) sonlanacağını söyledi. ABD Başkanı "Şu anda Güney Kore'de 32.000 ABD askeri var ve ben onları eve getirmek isterim ancak bu iu anda denklemin bir parçası değil. Bir noktada bunun olacağını umuyorum. Savaş oyunlarını  gelecekteki müzakerelerin yolunda gitmemesi durumu haricinde  durduracağız. Bu bize muazzam miktarda tasarruf sağlayacak" dedi.

'YAPTIRIMLAR ŞİMDİLİK SÜRECEK'

Kuzey Kore'ye nükleer silah ve balistik füze programı nedeniyle uygulanan yaptırımlar hakkında açıklama yapan Trump "Yaptırımlar nükleer silahların artık bir unsur olmadığından emin olduğumuz zaman düşecek. Onları kaldırmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

'KUZEY'DE KALAN ABD ASKERLERİ GÖNDERİLECEK'

Trump, Kore Savaşı sırasında esir alınan ve kaybolan ABD askerlerinin kalıntılarının ABD'ye geri verileceğini duyurdu. Bu konu hakkında askerlerin ailelerinden 'sayısız telefon' aldığını söyleyen Trump, görüşmede Kim'e sorduğunu belirterek 'Başardık" dedi. Trump, " Kalıntılar geri dönecek. Bu süreci bir an önce başlatacak" dedi.

Trump kendisine Kuzey Kore'ye 'neden daha iyi garantiler vermediği' yönündeki soruya Singapur'da sadece 1 gün için bulunduğu için ayrıntıları belirlemeye vakit olmadığı yanıtını verdi.

'İNSAN HAKLARI KONUSUNU ELE ALDIK'

Kim ile görüşmesinde insan hakları konusunu da ele aldıklarını söyleyen Trump "Bugün bunu güçlü şekilde görüştük. Bunun hakkında bir şeyler yapacağız. Bu pürüzlü (bir konu). Bu arada birçok yerde pürüzlü" dedi.

'KORE SAVAŞI YAKINDA SONA ERECEK'

1950-1953 Kore Savaşı'nın barış anlaşması ile değil ateşkesle sonlandığını hatırlatan Trump "Şimdi bunun yakında sona ereceğini umabiliriz. Ve yakında sona erecek" dedi.

'YARDIM EDECEĞİNE İNANIYORUM'

Trump bir soru üzerine 'Japonya ve Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye nükleer silahlardan arınmak için  'ekonomik olarak büyük miktarda yardım etmeye hazırlandığına inandığını' söyleyen Trump ancak 'ABD'nin  bu ülkelere yardım yapmayacağını' açıkladı.

Trump yaptırımlar kaldırılmadan önce Kuzey Kore'deki insan hakları durumunda 'önemli düzeyde iyileştirme' istediğini de vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN