Bataryası yıpranan telefonlar artık aşı olacak! Yıllardır yerinde sayan batarya teknolojisinde önemli gelişme

Bataryası yıpranan telefonlar artık aşı olacak! Yıllardır yerinde sayan batarya teknolojisinde önemli gelişme

Ölü ve bozulmuş lityum-iyon telefon bataryalarını neredeyse tamamen canlandırabilen bir aşı geliştirildi. İşte detaylar...

Bilim insanları, yıllar içerisinde kullandıkça şarj etme kapasitelerini kaybeden ve sonunda da kullanılamaz hale gelen lityum iyon piller için 'batarya canlandırma aşısı'nı hayata geçirdi. Bu aşıyla atık miktarının azaltılması ve sık sık batarya değiştirilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

YAPISAL BOZUKLUKLARA AŞI ETKİ ETMEYECEK

Shiftdelete'te yer alan habere göre, araştırmacılar yaşlanmış veya bozulmuş bir pili neredeyse tam kapasite olarak çalışacak şekilde geri döndürebileceklerini keşfetti. Bozulmuş pillerde kullanılan bu batarya canlandırma aşısı, güç tutma kapasitesini kaybetmiş pillerin bozulmasını tersine çeviriyor. Ancak, yapısal olarak hasar görmüş pilleri düzeltemiyor.

ÇALIŞMALAR PİL TEKNOLOJİSİ İÇİN UMUT VERİYOR

Bu aşı, lityum naftalinine dayanıyor ve pillerdeki pozitif yüklü lityum iyonları ile negatif yüklü elektronları artırabiliyor. Aşının geri kazandırılan pil performansının uzun vadeli dayanıklılığını tam olarak anlamak için daha uzun vadeli çalışmalar gerekiyor.

Fakat şu anki başlangıç bulguları çok umut verici ve pil atığının şu anki kadar yüksek olmadığı bir gelecek sunabilir. Bu pil canlandırma aşısı için, elektronik endüstrisinde önemli bir atılım olabileceği değerlendiriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN