Tedavide devrim olabilir; çelikten 5 kat güçlü jel üretildi

Tedavide devrim olabilir; çelikten 5 kat güçlü jel üretildi

Japon bilim insanları çelikten beş kat daha güçlü bir jel üretmeyi başardı. Bu jelin eklem ameliyatlarının yanı sıra yaralanma tedavilerinde de devrim olabileceği belirtildi.

Japon bilim insanları çelikten beş kat daha güçlü bir jel üretmeyi başardı. Araştırmacılar son derece esnek bu yeni materyal sayesinde zamanın insan vücudu üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Esnek ve güçlü hidrojel yapay eklem ameliyatlarının yanı sıra,, yaralanmaların tedavisinde devrim olabilir.

Hidrojeller tıpta devrim yapabilir. Hidrojel adı verilen madde bilim dünyasında yeni değil. Yüzde 90'ı sudan oluşan bu madde son derece esnek ve güçlü olmasıyla tanınıyor.

Ancak Japonya'daki araştırmacılar hidrojelleri çelikten 5 kat daha güçlü hale getirmenin yolunu buldu. Jöleye benzeyen bu maddeyi cam elyafı ile birleştiren Japon bilim insanları, geliştirdikleri ürünün neredeyse "yok edilemez" olduğunu iddia ediyor.

NTV'nin haberine göre, insanoğlunun geliştirdiği en sağlam "esnek madde" olduğu belirtilen yeni hidrojel birçok alanda kullanılabilir.

Uzmanlar bu maddeden yapay kıkırdak, ya da yapay deri üretilebileceğini söylüyor. Yumuşak ancak dayanıklı maddeden kasklar ya da kurşun geçirmez yelekler bile üretilebilecek. Hidrojelden asla yırtılmayan kumaşlar da üretilebilir.

Bilim insanları, beton gibi sert bir yüzeyi parçalayıp filizlenen çiçeklerden ilham aldıklarını söylüyor.

Araştırmacılar, hidrojelleri güçlendirmek için kullandıkları tekniğin plastiği de çelik kadar sağlamlaştırmak için kullanılabileceğinin altını çiziyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN