Uzayın kraliçesi Peggy

Uzayın kraliçesi Peggy

Kadın astronot Peggy Whitson, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan dünyaya bir dizi rekorla döndü. Uzayda en uzun süre kalan astronot, uzaya giden en yaşlı kadın, en uzun süre uzay yürüyüşü yapan kişi olarak tarihe geçen Whitson, “Yolculuk hiç bitmesin istedim” dedi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotlarından Dr. Peggy Whitson, uzayda en uzun süre kalan Amerikalı oldu. 57 yaşındaki Whitson ayrıca uzaya giden en yaşlı kadın olarak da tarihe geçti. Dr. Whitson’ın kadın bir astronot olarak en çok uzay yürüyüşü yapan kişi ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) yöneten ilk kadın olma gibi rekorları da bulunuyor. Whitson son olarak uzayda 534 gün kalarak astronot Jeff Williams’ın rekorunu da kırdı. Uluslararası Uzay İstasyonu, Whitson’ın başarısını Twitter’dan paylaştığı “24 Nisan saat 01:27 itibariyle Peggy Whitson, Jeff Williams’ın rekorunu kırarak uzayda en uzun süre kalan ABD’li astronot oldu” mesajıyla tebrik etti. Whitson da dünyaya döndükten sonra yazdığı mesajda “Bu, hiç bitmemesini umduğum bir yolculuktu. Bütün görevlerimde bana yardım eden herkese minnettarım” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump da Dr. Whitson’ı telefonla arayarak tebrik etti. Daha sonra astronotlar Peggy Whiton ve Jack Fisher’ı Beyaz Saray’da ağırlayan Trump, “Mars’a gitmeye kimler hazır?” diye sordu. İki astronot, bu soruya ellerini kaldırarak yanıt verdi. Bu ay başında NASA astronotu Shane Kimbrough ISS’in komutasını Dr. Whitson’a devretmişti. Kimbrough, “Dr. Whitson bir rekor daha kıracak. ISS’nin ilk kez çift zamanlı komutanı oluyor. Uzay İstasyonu, Peggy ile çok emin ellerde” dedi. 57 yaşındaki Dr. Whitson uzaya giden en yaşlı kadın olarak da kayıtlara geçti. Iowa eyaletinde doğan Dr. Whitson’ın biyokimya eğitiminin ardından NASA bünyesinde üst düzey tıbbi ve araştırma pozisyonlarında çalışmıştı. Dr. Whitson 1996 yılında astronot adayı olarak seçilmişti. Dr. Whitson ilk kez 2002 yılında uzaya gitmiş ve 2007 yılında ISS’in komutasını devralan ilk kadın astronot olmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN