‘Trump’ın Kudüs vaadi barışı sekteye uğratır’

‘Trump’ın Kudüs vaadi barışı sekteye uğratır’

Arap Birliği, Trump’ın ABD elçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma isteğini eleştirdi. Birlik, “İsrail-Filistin barış sürecini sekteye uğratır” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 23 Aralık’ta İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini ‘derhal ve tamamen’ durdurulmasını talep eden kararının tartışamaları devam ediyor. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump’ın, “ABD Büyükelçiliğini İsrail’in başkenti Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması”na ilişkin daha önce verdiği sözü yerine getirmesi durumunda, “İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecinin sekteye uğrayacağını” belirtti.

Arap Birliği Sözcüsü Mahmud Afifi, Ebu Gayt’ın, “ABD yönetiminin, böyle bir kararın Filistin halkı, Arap dünyası ve İslam aleminde son derece olumsuz sonuçlara yol açacağının farkında olduğuna” işaret ettiği kaydetti. ABD yönetiminin, 1995 yılında imzalanan Kudüs Büyükelçilik Yasası’na göre ülkedeki elçiliğini Kudüs’e taşıması öngörülüyordu fakat söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Obama’nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir ‘Ulusal güvenlik’ gerekçesiyle ertelendi. ABD Başkanlığına seçilen Trump ise seçim sürecinde, Tel Aviv’deki ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma sözü vermişti. Filistinliler, “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma” anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıktıklarını belirterek tepki gösteriyor. İsrail’e büyükelçi olarak atandığı duyurulan David Friedman ise Trump’ın “İsrail’in başkentinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması” sözlerine destek veriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN