Trump’tan yaylım ateşi istihbarattan rest

Trump’tan yaylım ateşi istihbarattan rest

ABD Başkanı Trump ile ‘derin Amerika’ arasındaki gerilim büyüyor. Trump, ‘sıradışı’ basın toplantısında medya ve istihbarat kurumlarını hedef almayı sürdürdü. Karşılığında ekibinden altı kişinin Beyaz Saray’a girişi yasaklandı, “Hapiste öleceksin” tehdidi geldi.

ABD’de Başkan Donald Trump ile istihbarat kurumları ve medya arasındaki gerginlik sürüyor. Trump, önceki gün Beyaz Saray’da Başkan olarak düzenlediği ilk basın toplantısında bu unsurları adeta ‘yaylım ateşine’ tuttu. Trump’ın basın toplantısı, her yönüyle sıradışıydı. 76 dakika süren toplantının, yaklaşık 20 yıldır yapılan en uzun toplantı olduğu belirtildi. Trump ayrıca, önceki başkanlar Barack Obama ve George W. Bush’un aksine soru soracak gazetecileri önceden belirlemedi, basın mensuplarından rasgele sorular aldı. Burada sık sık ‘sahte haber’ yapmakla itham ettiği medya organlarının mensuplarına da söz veren Trump, bu kuruluşlara yönelik suçlamalarını sürdürdü.Trump, mevcut krizin kaynağındaki mevzu olan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in istifasına da değindi.

Michael Flynn’in Rus Büyükelçi Sergey Kislyak ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin Başkan Yardımcısı Mike Pence’e yanlış bilgi verdiği için istifasını istediğini belirten Trump, “ABD Başkan Yardımcısına gerçekleri söylemedi ve daha sonra hatırlamadığını belirtti, bu kabul edilemez” dedi. Trump, Flynn’in Rus Büyükelçisi ile telefonla görüşmesinde bir sorun görmediğini kaydederek, “İşini yapıyor” ifadesini kullandı.

Donald Trump, Flynn’in Pence’e yanlış bilgi vermesi üzerine, “Ben de onun istifasını istedim, o da bunu saygıyla karşıladı. Her şey bir tarafa o iyi bir insan” diye konuştu. Buna karşın Trump, medyaya Flynn hakkında bilgi sızdıran istihbarat yetkililerinin ‘suç işlediğini’ savundu. Amerikan basınının ‘tamamen kontrolden çıktığını’ savunan Donald Trump, “Bu basın toplantısını ülkemizdeki birçok medya organı ve muhabirlerin doğruyu söylemediği için yapıyorum. Trump, “Basın dürüst değil ve biz bunu konuşmazsak bu Amerikan halkına yalan söylediğimiz anlamına gelir. Basının neden böyle yaptığını araştırmalıyız, kontrolden çıkmış durumdalar” diye konuştu.

‘ENKAZ DEVRALDIK’

Toplantıda Başkan Trump’ın hedefindeki isimlerden biri de halefi Barack Obama’ydı. Trump, eski Başkan Barack Obama’dan ‘enkaz’ devraldığını belirterek, bir önceki yönetimden kalan sorunları çözmeye çalıştıklarını söyledi. Bu sorunların ne olduğuna dair açıklama yapmayan Trump, “Yönetimimizde her şey yolunda” ifadesini kullanarak medyanın doğruları yansıtmadığını kaydetti. Trump’a istihbarat dünyası ve medyadan yanıtlar gecikmedi. Politico dergisinin bildirdiğine göre Trump’ın ekibinden altı kişinin, FBI tarafından sağlanan ve Beyaz Saray’a giriş gerekli olan güvenlik izinleri iptal edildi. Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’ın ailesine ait Observer sitesinde bir yazı kaleme alan eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı John Schindler, istihbarat topluluğunun ‘savaşı bir üst düzeye taşıyacağını’ belirtti. Twitter’dan da açıklamada bulunan Schindler, istihbaratçı bir arkadaşından “Trump hapishanede ölecek” diye başlayan bir mesaj aldığını belirtti. CNN televizyonunun başındaki Jeff Zucker ise Trump’ın ‘sahte haber’ iddialarının kendileri için bir onur olduğunu söyledi. Bu arada Flynn’den boşalan koltuğa oturması için teklif götürülen Robert Harward, teklifi reddetti.

PUTİN: TRUMP’I FAZLA ÖVMEYİN

ABD’de Ulusal güvenlik Danışmanı Flynn’in, Rusya ile ilişkileri nedeniyle istifaya zorlanmasının ardından, Moskova tarafında da tutum değişikliği gözleniyor. Amerikan Bloomberg televizyonunun haberine göre Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, devlet medyasından ABD Başkanı Donald Trump’ı öven nitelikte yayınların azaltılmasını istedi. Geçen günlerde de Putin’e yakınlığıyla bilinen televizyoncu Viladimir Soloviyev, Rus halkına “Trump’ın büyüsüne kapılmama ve onun Rus yanlısı bir siyasetçi olduğunu sanmama” uyarısında bulunmuştu. Amerikan medyasında Flynn ve Trump’ın ekibinin diğer üyelerinin Rusya ile ilişkileri iddiaları üzerinden bir kampanya yürütülürken, Rus medyasında da havanın aynı dönemde değişmesi dikkat çekti.

YENİ VİZE YASAĞI YOLDA

ABD Başkanı Trump, ABD’ye bazı ülkelerden gelecek göçmenlerin girişini engellemek için yeni bir başkanlık kararnamesi sunacağını belirtti. Trump, yedi Müslüman ülkeden gelen göçmenleri engelleyen kararnamesinin mahkeme tarafından iptalinin ardından yeni bir kararname sunacağını açıkladı. Trump, “Yeni kararname, benim ‘çok kötü bir karar’ olarak tanımladığım karar üzerine şekillenecek” dedi. Yargıç Robart’ın kararına tepki gösteren Trump, “Bu karara ilişkin bizim tek sorunumuz, bu kötü mahkemenin kötü bir karar vermiş olmasıdır” ifadesini kullandı. ABD Adalet Bakanlığı da Trump’ın sözleri üzerine konuya ilişkin açıklamada bulunarak, “Bu şekilde, başkan daha fazla zaman kaybetmeden ülkemizi korumak için engelleri kaldıracak.” görüşüne yer verildi. Trump’ın yeni kararnamesinin ‘yakın zaman içinde’ imzalanacağını belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN