Türkiye ve ABD'den güvenli bölge adımı: Ortak operasyon başladı, Harcele ve Delha IŞİD'den alındı

Türkiye ve ABD'den güvenli bölge adımı: Ortak operasyon başladı, Harcele ve Delha IŞİD'den alındı

Türkiye-Suriye sınırında IŞİD'in hakimiyetinde bulunan 98 kilometrelik kısım için ABD, Türkiye ve Suriyeli Muhalifler ortak operasyona başladı. ABD ile Türkiye'nin havadan, Türkmenlerden oluşan Sultan Murad Tümeni ve Şam Cephesi'nin karadan destek verdiği operasyonda IŞİD'in elinde bulunan Türkmen köyleri Harcele ve Delha geri alındı.

[Karar]

Türkiye-Suriye sınırında DAEŞ'ten arındırılmış güvenli bölge oluşturulması için düzenlenen hava ve kara saldırılarında iki köy, terör örgütünden geri alındı. Muhalif Türkmen grubu Sultan Murat Tugaylarının saldırılarında IŞİD 70'den fazla militanını kaybetti.

Sultan Murad Tümeni ve Şam Cephesi girdi

Muhalif gruplardan Türkmenlere ait Sultan Murad Tümeni ve ortak hareket ettiği Şam Cephesi, Türk ve Amerikan hava unsurlarının desteğinde karadan ilerleyerek, Halep'in kuzeyinde, Türkiye-Suriye sınırına sıfır noktasında, Kilis'in karşısında bulunan Harcele ve Delha'ya girdi.

Altı F-16 ve ABD'nin dört F-15 vurdu

Türkiye'ye ait altı F-16 ve ABD'ye ait dört F-15, bir AC-130 ve 3 insansız hava aracının (İHA) havadan destek verdiği operasyonda, muhalif gruplar terör örgütünü iki Türkmen köyünden çıkarmayı başardı.

70'den fazla militan öldürüldü

Gece boyu süren çatışmalarda 70'den fazla DAEŞ militanı öldürüldü.

Güvenlik kaynakları, taktik seviyede sağlanan başarının DAEŞ'in bundan sonraki savunmasının kırılması, muhaliflerin savaş isteğini ve yeteneğini arttırması, DAEŞ'in çöle hapsedilerek sınır güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacağına dikkati çekti.

Sinirlioğlu: Bazı planlarımız var

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, "Sınırımızdaki DAEŞ'in hala kontrol ettiği bölgedeki DAEŞ varlığının sona erdirilmesi konusunda da bazı planlamalarımız var. Bu planlar tamamlandığında operasyonlarımız devam edecek. Bunu önümüzdeki günlerde göreceksiniz" demişti.

Kerry: Türkiye'yle operasyona başlayacağız

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’nin kuzeyindeki sınırların yüzde 75’inin Türkiye'nin kendi çabalarıyla güvenceye alındığını ve kalan 98 kilometrelik kısım için Türkiye’yle operasyona başlayacaklarını söylemişti. 

"Etnik ayrımlar yapmayan gruplar yer alacak"

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, operasyonun yakın bir zamanda yapılmasını beklediğini belirterek, "Operasyonda ılımlı ve çokkültürlülüğe inanan, etnik ve mezhepsel ayrımlar yapmayan gruplar yer alacak" demişti.

Kara birlikleri kimlerden oluşuyor?

Türkmenler'den oluşan Sultan Murat Tugayı'nın da aralarında bulunduğu Şam Cephesi oluşumunda Nusret Cephesi, Ahraru Şam, Ensarul Din Cephesi, İslam Mücahitleri Hareketi, Fecri Hilafet, Tevhit ve Cihat Tugayı, Cündullah, Miyad Tugayı, Sahabe Tugayı, Enseral Hilafe ve Ebül Ammara gibi birlikler de yer alıyor.

'ABD için makul oluşum'

Şam Cephesi'nin oluşumu sırasında Times gazetesine konuşan Brookings Enstitüsü Doha Merkezi analisti Charles Lister Şam Cephesi'ne silah desteği verilmesini 'akla yatkın' olarak yorumlamış ve "Cephe'yi oluşturan tüm gruplar Türkiye'ye yakın ve potansiyel olarak ABD'nin 'ılımlı' tanımına uyabilecek nitelikte" yorumunda bulunmuştu.

Daha önce CIA tarafından desteklendi

Ağustos tarihli haberde, "Şam Cephesi komutanları, ABD ve Türkiye'nin hava desteğiyle birlikte IŞİD'e karşı mücadelede daha etkin bir rol üstleneceklerini düşünüyorlar" deniyordu.

Haberde Şam Cephesi içerisinde bulunan grıuplardan Nureddin Zingi Tugayları ve Hareketi Azm'ın daha önce de CIA tarafından desteklendiği ve silahlandırıldığı da ifade edilmişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN