Uçuşa yasak bölge gerilimi

Uçuşa yasak bölge gerilimi

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturmak için Rusya ve Esad’la savaşa girmek gerektiğini söyledi. Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı McCain, açıklamaya tepki gösterdi.

Türkiye’nin Suriye’de üç yıldır oluşturulmasını istediği, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin geçen günlerde yaptığı açıklamayla tekrar gündeme gelen ‘uçuşa yasak bölge’ tartışmaları sürüyor. ABD Savunma Bakanı Ash Carter ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un, ABD Kongresi’nde Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nin sorularını yanıtladığı oturumda da konu ele alındı. Senatör Roger Wicker’ın “Suriye hava sahasını kontrol etmek ve uçuşa yasak bölge oluşturmak için ne gerektiği” şeklindeki sorusuna Dunford, “Şu anda Suriye hava sahasının tam kontolünü ele geçirmek, Suriye ve Rusya’ya karşı savaşa girmemizi gerektirir” cevabını verdi. Komite’nin Cumhuriyetçi Başkanı John McCain, Dunford’ın bu sözlerine tepki göstererek uçuşa yasak bölgelerin savaş yaşanmadan da kurulabileceğini savundu.

Dunford, Amerikan Özel Kuvvetleri’ne mensup askerlerin, muhalifler tarafından Çobanbey’den kovulmasına ilişkin bir soruyu da yanıtladı. Tepki gösterenlerin küçük bir azınlık olduğunu söyleyen Dunford, ABD destekli güçlerle Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde başarılı operasyonlara imza attığını belirtti.

ATEŞKES ÇIKMADI

Öte yandan Suriye Destek Grubu üyeleri, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısının düzenlendiği New York’ta bir araya geldi. Görüşmelerden ateşkesin tekrar sağlanması için uzlaşma çıkmadığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, toplantı sonucunu “Şu an soru, hala ilerleme kaydetmek için gerçek bir şansın bulunup bulunmadığı. Şimdiye kadar olduğu gibi devam edemeyiz” şeklinde değerlendirirken, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ateşkesle ilgili nihai bir anlaşmaya varılamadığını, ancak çabaların süreceğini söyledi.

Alman bakan ayrıca, uçuşa yasak bölge önerisinin geniş kabul gördüğünü, ancak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da dahil bazı bakanların, konuyu devlet başkanlarıyla görüşmeleri gerektiğini ifade etti.

12 SAATTE 100 SALDIRI

Toplantıyla aynı saatlerde Esad güçleri, Halep’e son ayların en büyük taarruzunu başlattı. 12 saatte 100 hava saldırısı düzenlendi. Reuters’e konuşan bir Suriye ordusu yetkilisi, hava saldırılarıyla başlayan harekata geniş bir kara gücünün de katılacağını söyledi.

AMERİKAN BAYRAKLARI PKK-PYD’Yİ BÖLDÜ

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Tel Abyad ilçesinde bazı binalara Amerikan bayrağı asılmasının yankıları sürüyor. KARAR’ın PYD kontrolündeki Resulayn’dan edindiği bilgilere göre, PYD karargahına asılan ABD bayrağının ardından, özellikle Türkiye’den giden teröristlerin sözde idarecilerine karşı çıkarak örgütün kuruluş ideolojisinin anti-emperyalizm olduğunu vurguladığı, buna karşın Suriyelilerinse ABD yanlısı tutumu savunduğu öğrenildi. Tepki veren PYD’lilerin, çeşitli cezalara çarptırıldığı iddia edildi.

YPG’DEN KAÇIP ÖSO’YA KATILDILAR

PYD’nin ‘zorunlu askerlik’ uygulamasıyla silah altına alınan üç Arap, ÖSO’ya teslim oldu. IŞİD’le savaş gerekçesiyle Kobani’den el-Bab’a getirilen, ancak karşılarında ÖSO’yu bulunca teslim olan kişiler, PYD’nin bölgede her aileden en az bir kişiyi cephede savaşmaya zorladığını söyledi. PYD’nin Arapların mallarına el koyduğunu belirten Suriyeliler, namaz kılanlara da kötü gözle baktığını dile getirdi.

16-09/24/24kr11-manet-kutu.jpg

ATEŞKES ANLAŞMASININ METNİ ORTAYA ÇIKTI

Rusya ile ABD arasında imzalanan ve 12 Eylül – 19 Eylül tarihleri arasında uygulanan ateşkes anlaşmasının metnine AP ajansı ulaştı. Ateşkesin başarılı olduğu takdirde uzatılacağı belirtilen metinde, ateşkesin nasıl uygulanacağına ilişkin teknik ayrıntılar yer alıyor. Halep’in kuzeyindeki Kastillo yolunda oluşturulacak askerden arındırılmış bölgeye Kürt gruplarına katılıp katılmamasının serbest bırakıldığı görülüyor. Anlaşmada ayrıca Nusra Cephesi’ne karşı ABD ile Rusya’nın ortak bir birim kurması öngörülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN