Ventilli maske nedir, etkin koruma sağlıyor mu, fiyatı ne kadar?

Ventilli maske nedir, etkin koruma sağlıyor mu, fiyatı ne kadar?

Ventilli maskenin özellikleri, merak konusu oldu. Filtreli maske türü olan ventilli maskeler, uzmanlar tarafından 'kullanılmaması' yönünde dikkat çekiliyor. Zira, hasta ya da hasta olma ihtimali olan kişinin ventilli maske kullanması durumunda, kendisinden çıkan virüs olduğu gibi dışarı yayılıyor. Yani ventilli (filtreli) maskeler tek taraflı koruma sağladığı için, koronavirüsünün etrafa yayılmasına neden oluyor.

Ventilli maske güvenli mi, kullanılması yasak mı, merak ediliyor. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Uzmanı Fizik Mühendisi Yasemin Öymez, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsünden (kovid-19) korunmak için gündemde olan maskelerin kullanımıyla ilgili bilgi verdi. Hasta kişilerin kullanması önerilen maskelerin seçiminin büyük önem taşıdığını belirten Öymez, "Ventil adını verdiğimiz kısım, filtreli maskelerde tek taraflı çalışan, havayı olduğu gibi dışarı çıkaran parçalardır. Hasta ya da hasta olma ihtimali olan kişinin ventilli maske kullanması durumunda, kendisinden çıkan virüs olduğu gibi dışarı yayılıyor demektir" dedi.

VENTİLLİ (FİLTRELİ) MASKE NEDİR?

Ventilli maske, filtreli bir maske türüdür. Maskeyi takan kişinin solunum yollarından çıkan mikrop ve virüsler, filtre aracılığıyla dışarı atılır. Bu nedenle uzmanlar tarafından, koronavirüs (covid-19) hastalığından korunmak amacıyla kullanımı tavsiye edilmiyor. Ventilli maskeler genellikle, zararlı gazların bulunduğu iş alanlarında kullanılıyor.

Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Uzmanı olarak 15 yıldır çalışmalarda bulunan Fizik Mühendisi Öymez, maske kullanımının halihazırda 'hastalık tanısı konulmuş kişiler, teşhis konulan hastalara müdahalede bulunacak sağlık personelleri ve günlük hayatta korunma amacıyla kullanan sağlıklı vatandaşlar' olmak üzere 3 grubu kapsadığını söyledi.

Hastalık tanısı konulan kişilerin ve yurt dışından gelen şüphelilerin kullanacağı maske tipinin hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Öymez, "Eğer hasta isek mutlaka ama mutlaka tıbbi cihaz direktifine göre 'CE işareti almış tıbbi maske' diye tarif edilen maskeyi kullanmamız gerekiyor. Bunlarla alakalı mevzu, hastadan dışarıya, dışarıdan da içeriye herhangi bir şekilde virüsü taşıyan sıvı damlacıkları tutuyor olması ve çapraz bulaşmayı engelliyor olmasıdır. İnsanların filtreli maske diye bildiği maskeyi, sadece sağlık çalışanlarının takması önerilir" diye konuştu.

mask.jpg

VENTİLLİ MASKE NASIL ÇALIŞIR?

Çin'de koronavirüsün yayılmasında, hatalı maske kullanımının büyük rol oynadığını öne süren Öymez, üzerinde 'ventil' adı verilen plastik parçaları bulunan, filtreli diye isimlendirilen maskelerin toplum sağlığını tehdit ettiğini kaydetti.

Ventilli ve ventilsiz filtreli maskelerin arasındaki farkları anlatan Öymez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ventil adını verdiğimiz o plastik kısım, filtreli maskelerde tek taraflı çalışan, havayı olduğu gibi dışarı çıkaran parçalardır. Maskenin geri kalanının tamamı filtredir. Ventil filtreleme işi yapmaz. Şimdi siz bu maskeyi taktınız, nefesinizi verdiğinizde nefesiniz maskenin içerisinde kalmasın çabucak dışarı çıksın ve sizi rahatsız etmesin diye hiç filtrelenmeden doğrudan doğruya dışarıya çıkmasını sağlar. Bu ne demek? Eğer bir hasta ya da hasta olma ihtimali olan kişi bunu kullanıyorsa kendisinden çıkan virüs olduğu gibi dışarı yayılıyor demektir.

Ne sağlık çalışanlarında ne de hastada hiçbir surette ventilli maske kullanılmaması gerekiyor. Yani üzerinde bu plastik parçası olan ventil kullanılmayacak. Aynı ürünün aynı koruma sınıfında ventilsiz olanı var. Üzerinde aynı işaretlere sahip ama ventil olmayanlar bütün üreticilerde bulunur."

UÇAK İÇİNDE VENTİLLİ MASKE TAKMAYIN

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, kişisel Twitter hesabında yolculara uçak içinde ventilli maske takmamaları yönünde çağrıda bulundu.

Ekşi şunları söyledi: "Uçak içinde ventilli maske lütfen takmayınız. Yolcuların sağlığı için uçak içinde ventilli maske kullanımı otoritelerce yasaklanmıştır. Kabin memurlarımız sağlık kurallarına uyum için ventilli maskenizi değiştirmenizi talep etmektedirler. Lütfen sağlık için yardımcı olalım."

VENTİLLİ MASKE FİYATI NE KADAR?

2021-01-11-182806-vert.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN