Yakında köylerde göç edecek nüfus kalmayacak

Yakında köylerde göç edecek nüfus kalmayacak

TZOB Başkanı Bayraktar, göçün önlenmesi için kırsal alanlara yatırım yapılması gerektiğini belirterek, “Büyükşehir belediyesi kapsamı dışındaki 51 ilde köy ve beldelerde yaşayan nüfus, 2007-2016 döneminde 7,2 milyondan 6,1 milyona geriledi” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, köy ve beldelerin nüfusundaki azalmaya dikkati çekti. Büyükşehir belediyesi kapsamı dışındaki 51 ilde köy ve beldelerde yaşayan nüfusun, 2007-2016 döneminde 7,2 milyondan 6,1 milyona gerilediğine işaret eden Bayraktar, şehirlerdeki kırsal nüfustaki kayıplara ilişkin şu rakamları verdi:

* Zonguldak’ta 112 bin 

* Yozgat’ta 74 bin 

* Çorum’da 70 bin

* Sivas ve Kütahya’da 60 bin 

* Tokat’ta 54 bin 

* Afyonkarahisar’da 50 bin 

* Adıyaman’da 48 bin 

* Kastamonu’da 35 bin

* Amasya’da 33 bin 

* Düzce’de 31 bin 

* Niğde’de 27 bin 

* Aksaray   Bolu’da 26 bin kişi azaldı.       

Nüfus kıyılara toplandı: Şemsi Bayrakta, kırsaldan ve iç bölgelerden göç nedeniyle ülke nüfusunun dağılımındaki dengenin bozulduğunu aktararak, nüfusun belli merkezlerde ve kıyılarda toplandığını belirtti. Bayraktar, “2007-2016 döneminde, Çorum, Zonguldak, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale’de kırsal nüfus üçte bir, Gümüşhane, Sivas, Amasya, Bilecik, Kütahya, Bolu’da dörtte bir oranında azaldı. Ardahan, Tokat, Çankırı, Kastamonu, Adıyaman, Edirne, Düzce ise kırsal nüfusunun beşte birini kaybetti” ifadelerini kullandı.       

Çorum’un, oransal olarak kırsal nüfus azalmasında ilk sırada yer aldığına dikkati çeken Bayraktar, “2007-2016 döneminde, Çorum’da kırsal nüfus yüzde 33,4, Zonguldak’ta yüzde 32,7, Yozgat’ta yüzde 32,6, Kırşehir’de yüzde 32,1, Kırıkkale’de yüzde 31,9 oranında geriledi. Kırsalda nüfus artışı ise 51 il içinde sadece Şırnak, Yalova, Hakkari ve Karabük’te görülürken, 47 ilde kırsal nüfus azaldı” değerlendirmesinde bulundu. Bayraktar, kilometrekare başına düşen nüfusu ifade eden nüfus yoğunluğunun İstanbul’da 2 bin 849, Kocaeli’de 507, İzmir’de 352, Gaziantep’te 290 ve Ankara’da 218 olduğunu ifade ederek, “Türkiye ortalaması 104 iken, bu rakam Tunceli’de 11, Erzincan’da 19, Ardahan’da 20’ye kadar iniyor” bilgisini paylaştı.

KADERİNE TERK EDİLMEMELİ

Kırsalda nüfusun tutulması ve kırsalın korunması gerektiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:  

* Kent ve kır arasındaki ekonomik ve sosyal farkların bir an önce giderilmesi, kırsalın, ülke ortalamasının üçte birinde kalan gelir seviyesinin yükseltilmesi, kırsalda, öncelikle tarıma dayalı sanayilerin, kırsal turizmin geliştirilmesi gerekiyor.  

* Tarımdan kopacak nüfus kırsalda tutulmalı, kırsal kaderine terk edilmemeli.   Nüfusu kırsalda tutacak projeler yürürlüğe konulmalı, kırsal kalkınma desteklenmelidir.  

* Kırsalda tarımsal girdi kullanan işletmelerin kurulması teşvik edilmeli, kırsala, kentlerde olan hizmetler götürülmelidir.

* Kır ve kent ayrımı ortadan kaldırılmalı. İnsanların doğdukları yerde doymaları sağlanmalı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN