1 Nisan'da neden şaka yapılıyor? İşte tarihçesi...

1 Nisan'da neden şaka yapılıyor? İşte tarihçesi...

Dünyada her yılın 1 Nisan tarihi 'Şaka Günü' olarak kutlanıyor. Fransa kralı 9. Charles'ın yılbaşını 1 Nisan'dan 1 Ocak'a aldırmasının ardından 1 Nisan'ı yılın ilk günü olarak kabul etmeye devam eden insanlarla alay etmek amacıyla yapılan şakalar nedeniyle bugün 'Şaka Günü' ilan edildi. İşte detaylar...

1 Nisan, dünyanın her yerinde insanların birbirine şaka yaptığı, kimine göre korkunç, şakacılar içinse eğlenceli geçen bir gün olarak kutlanıyor. Global olarak kutlanan 1 Nisan Şaka Günü'nün tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor.

1 NİSAN'DA NEDEN ŞAKA YAPILIYOR?

1564 yılında Fransa kralı 9. Charles, yıl başlangıcını ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 1 Nisan günüydü. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararın yayılması zaman aldı. Duyanlar ise protesto amacıyla yılbaşını 1 Nisan'da kutlamaya devam etti.

1 Nisan'ı yılın ilk günü olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi. 1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenlere ise 'Nisan Balığı' ya da 'Nisan Aptalları' dendi. 1 Nisan, bir süre 'Aptallar Günü' olarak anıldı. Daha sonra zaman içerisinde 'Şaka Günü' olarak dünya genelinde kabul edildi.

Antik Roma'da da Hilarya adıyla benzer bir bayram kutlanıyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN