10 Aralık 2016'da ne oldu? Vodafone Arena saldırısı yıldönümünde anılıyor

10 Aralık 2016'da ne oldu? Vodafone Arena saldırısı yıldönümünde anılıyor

Tarihler 10 Aralık 2016’yı gösterirken, Beşiktaş’taki İstanbul Vodafone Arena stadyumunda meydana gelen 2 ayrı patlamanın ardından 39’u emniyet mensubu, 46 kişi şehit oldu, çok sayıda kişi yaralandı.

Beşiktaş’la Bursaspor arasında oynanan Süper Lig maçı çıkışı, Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) terör örgütü tarafından bombalı eylem yapıldı. Saat 22:29’da bomba yüklü araçla gerçekleştirilen patlamanın ardından, Türkiye’de 1 günlük millî yas ilan edildi.

10 ARALIK 2016’DA NE OLDU?

İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı Dolmabahçe'de yer alan Vodafone Arena Stadı yakınlarında Cumartesi akşamı gerçekleştirilen iki ayrı bombalı saldırıda, 39'u emniyet mensubu, 7. sivil vatandaş olmak üzere 46 kişi şehit oldu. Düzenlenen hain saldırıyı, Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) terör örgütü üstlendi.

Beşiktaş’şa Bursaspor arasında Cumartesi akşamı oynanan Süper Lig maçı çıkışı Vodafone Arena Stadı yakınlarında yaşanan olayda, 45 saniye arayla 2 ayrı patlama oldu. Patlamalardan ilki akşam saat 22.29'da yaşanırken, stadın güney tarafında bulunan ana cadde üzerinde bomba yüklü bir araç, 46 canın evine ateş düşürdü.

10-aralik-2016da-ne-oldu-vodafone-arena-saldirisi-yildonumunde-aniliyorr-001.jpg

İkinci patlama da Maçka Parkı'nda toplanan maçta görevli çevik kuvvet polislerinin arasına girmeye çalışan bir intihar bombacısının üzerindeki patlayıcı düzeneği patlatmasıyla meydana geldi.

Hükûmet, saldırıların hedefinin çevik kuvvet polisleri olduğunu açıklarken, terör örgütü TAK da yaptığı açıklamada, saldırıyı, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın tutukluluğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki operasyonlardan dolayı yaptığını açıkladı.

Cumartesi yaşanan saldırılarda 166 kişi yaralandı. İstanbul Valiliği'nden Pazar günü yapılan açıklamada da 155 yaralının tedavisinin devam ettiği, bunlardan 19'unun yoğun bakımda olduğu bildirilmişti.

Saldırıların arkasından gerçekleştirilen operasyon kapsamında 13 kişi gözaltına alındı.

Saldırının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörün her türlü değeri ve ahlakı çiğneyen yüzünün en çirkin hâline, bir kez daha şahit olduğunu hatırlatarak, maalesef şehit ve yaralıların olduğunu duyurdu.

 

Türkiye’nin geleceğe yönelik olumlu bir adım attığı dönemlerde bu tarz saldırıların yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, son dönemlerde defalarca yaşanılan bu alçak saldırıyı yapan terör örgütünün ve yönteminin hiçbir önemi olmadığını belirterek, PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütlerinin aynı amaç için Türkiye’ye ve Türk milletine saldırdığını beyan etti.

Türkiye'nin ‘yasak savma kabilinden açıklamalar’ hâricinde yanında kimseyi bulamayacağını bildiklerini kaydeden Erdoğan, terörle mücadele eden Türkiye'nin ve Türk milletinin yanında yer almak yerine, terör örgütlerini ve teröristleri desteklemeyi tercih edenlerin, bu olaydan sonra farklı davranmalarını beklemek için bir sebebin kalmadığını aktardı.

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ise futbol taraftarlarını ve güvenlik güçlerini hedef alan ve bombalı araçla gerçekleştirilen saldırıların ardından şehit ve yaralıların olduğu bilgisini paylaşarak, bu alçak saldırıların aydınlatılması adına teyakkuz hâlinde olduklarını açıkladı.

RTÜK, İstanbul'da yaşanan patlamayla ilgili geçici yayın yasağı getirdi.

BİR GÜNLÜK MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Saldırıların arkasından tüm Türkiye’de bir günlük millî yas ilan edildi.

Ankara Valiliğince yapılan açıklamada, 10 Aralık 2016’da İstanbul'da yaşanan menfur terör saldırısının ardından, hayatını kaybedenlerin acı kaybından ötürü 1 gün boyunca millî yas ilan edilmesi ve bütün bayrakların yarıya çekilmesinin uygun görüldüğü duyuruldu.

PATLAMA ANI BJK TV CANLI YAYININDA
Beşiktaş Vodafone Arena Stadı'nın önünde yaşanan bombalı patlama, BJK TV canlı yayınına da yansıdı.

BJK TV Genel Müdürü Bülent Ülgen'in, siyah-beyazlı eski futbolcu Ali Cansun’la canlı yayın yaptığı esnada yaşanan patlama sonrası, stüdyodaki ses kesildi. Televizyon çalışanları, panik içerisinde kaçıştı.

BEŞİKTAŞ CAMİASINDA 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Siyah-beyazlı kulüpten patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, bombalı saldırıların ardından camiada iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Kulübün resmi İnternet sitesi aracılığıyla yapılan açıklamada, Beşiktaş Kongre Üyesi ve Vodafone Arena'dan Sorumlu Özel Güvenlik Şube Emniyet Müdürü Vefa Karakurdu'nun saldırıda vefat ettiği bildirildi.

Saldırıda, Beşiktaş'ın resmî ürünlerinin satıldığı Kartal Yuvası çalışanı 29 yaşındaki Tunç Uncu'nun da şehit olduğu belirtildi.

Bursaspor’un resmî Twitter hesabından yapılan açıklamada taraftarların çıkışından hemen sonra yaşanan patlamanın ardından taraftar gruplarıyla iletişime geçildiği bilgisi paylaşıldı. Bursaspor taraftarlarından yaralı ya da ölü bulunmadığı kaydedilen açıklamada, yaralı vatandaşlara acil şifalar dilendi.

‘ALEVLER GÖKYÜZÜNE KADAR UZANDI’

Reuters'a konuşan ve patlama esnasında olay yeri yakınlarında yer alan bir görgü tanığı, alevlerin gökyüzüne kadar uzandığını fade ederek, ‘Cehennem gibiydi’ yorumunda bulundu.

Doğan Haber Ajansı (DHA), patlamanın Nişantaşı, Taksim, Beşiktaş, Kabataş ve Anadolu yakasında Beylerbeyi ve Üsküdar’da da duyulduğu açıkladı.

Haberde, patlama sesiyle stadın çevresinde görevli polislerin havaya ateş açtığı vurgulanırken, yanan aracın TOMA’yla su sıkılarak söndürüldüğü aktarıldı.

Saldırının arkasından yaralıların getirildiği hastanelerden Şişli Etfal'in önündeki kaygılı bekleyiş, gece boyunca sürdü.

Polisin girişte güvenlik önlemi alırken, elinde listeyle kapıdan yetkili olduğu zannedilen birilerinin çıktığı anda çevresini bir anda yakınından haber almayı uman, isim arayan ailelerin sardığı aktarıldı.

ABD VE AVRUPA KONSEYİ’NDEN AÇIKLAMA

Avrupa Konseyi yetkilileri ve ABD, yaptıkları açıklamalarda saldırıyı kınadı.

ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, "Kalplerimiz ve dualarımız bu gece Istanbul halkıyla birlikte. Bu geceki korkak saldırıyı kınıyor, teröre karşı yanında yer aldığımız Türk halkının cesaretine saygı duyuyoruz" ifadeleri paylaşıldı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Sözcüsü Daniel Holtgen ise, tüm Avrupalı hükûmetlerle birlikte İstanbul’da yaşanan terör saldırısının kınadıklarını bildiridi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, terörizmin her türlüsüne karşı savaşmakta kararlı olduklarını beyan ederek, saldırılarda hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

VODAFONE ARENA SALDIRISINI KİM YAPTI?

Saldırıdan bir gün sonra, 11 Aralık 2016 tarihinde terör örgütü TAK, saldırıları üstlendi. 16 Aralık 2016 yılında saldırıları gerçekleştiren iki canlı bombadan birisinin 20 yaşındaki ‘Erdal’ kod isimli Burak Yavuz olduğu belli oldu. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaşayan aile üyelerinden alınan DNA örneklerinin karşılaştırılmasının ardından Yavuz’un kimlik tespiti yapıldı. Diğer saldırganın ise Mardin’in Kızıltepe ilçesine kayıtlı Kadri Kılınç olduğu açıklandı.

Beşiktaş’ta yaşanan hain saldırıların ardından 11 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında, sosyal medya hesaplarından ‘halkı kin ve nefrete sürüklemek’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından birçok kişi gözaltına alındı.

Beşiktaş Belediye Meclisi, saldırıda hayatını kaybedenlerin anısına patlamanın meydana geldiği ve Beleştepe olarak bilinen yerin ismini ‘Şehitler Tepesi’ olarak değiştirdi.

10-aralik-2016da-ne-oldu-vodafone-arena-saldirisi-yildonumunde-aniliyorrr-001.jpg

BEŞİKTAŞ SALDIRISINDA HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ

Beşiktaş Vodafone Arena önünde düzenlene bombalı saldırıların ardından 39'u emniyet personeli ve 7'si sivil olmak üzere 46 yaşamını yitirdi, 165 kişi de yaralandı.

Hayatını kaybeden emniyet personelleri: Erdem Özçelik, Ufuk Bozgeyik, Ali Aksoy, Adem Oğuz, Adem Serin, Okan Doğan, Soner İdil, Mehmet Zengin, İlker Uylaş, Mustafa Öztürk, Yasin İke, Durmuş Öcal, Hüseyin Akyüz, Mehmet Atıcı, Vefa Karakurdu, Hasan Bilgin, Murat Yılmaz, Hüseyin Dalgılıç, Metin Düzgün, Oğuzhan Duyar, Süleyman Sorkut, Nazif Emre Horoz, Hamdi Dikmen, Kadir Yıldırım, Mustafa Kemal Devrilmez, Bora Çelik, Uğur Ürker, Çetin Sarıkaya, Mehmet Taş, Hakan Tanrıkulu, Haşim Usta, Enes Çiçek, Ali Osman Şahin, Osman Börkoğlu, Yakup Çapat.

Hayatını kaybeden siviller: Ahmet Dokuyucu, Velat Demiroğlu, İsmail Koç, Yasin Görkem Yazıcı, Selin Çelik, Tunç Uncu, Berkay Akbaş. 

4 Ocak 2017’de saldırıda ağır yaralanan polis memuru Muammer Nacakoğlu tedavi gördüğü hastanede şehit düştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN