‘13’üncü boy’ tarihe ışık tutacak

‘13’üncü boy’ tarihe ışık tutacak

Kazakistan’da bulunan Dede Korkut Hikayeleri’nin üçüncü nüshası büyük heyecan yarattı. Vatikan ve Dresden’deki ilk iki nüshadan daha eski olan el yazması Türk kültür ve yazın dünyasının tarihi derinliklerine ışık tutacak. Büyük keşfi Türkiye’ye duyuran Prof. Dr. Metin Ekici “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi başlıklı hikaye, Dede Korkut’un bilinen 12 boyuna bir katkı olarak 13’üncü boy diyebileceğimiz yeni bir anlatma. Bu nüshadaki bütün metinleri, Korkut Ata’mızın soylamalarını, dil, edebiyat, tarih, kültür hazinesi olarak bilim dünyasıyla mümkün olan en kısa zamanda paylaşmaya çalışacağız” diyor.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Metin Ekici, kısa süre önce gittiği Kazakistan’daki bazı bilim insanları ve araştırmacıların, ellerinde bulunan Dede Korkut’un 13’üncü destanına ait nüshanın kopyasını kendileriyle paylaştıklarını belirtti. Ekici, kendilerine ulaştırılan 61 sayfalık el yazmasının, Dede Korkut hakkında mevcut bilgilere çok ciddi katkı sağlayacağını ifade ederek, “Bu nüshadaki bütün metinleri, Korkut Ata’mızın soylamalarını, dil, edebiyat, tarih, kültür hazinesi olarak bilim dünyasıyla mümkün olan en kısa zamanda paylaşmaya çalışacağız” dedi.

Açıklamalarını sürdüren Prof. Ekici,“61 sayfalık metinin tamamını Latin harflerine ve günümüz Türkçesine aktararak yayınladığımızda sanıyorum bu alandaki edebiyatçılarımız, şairlerimiz, dil bilimcilerimiz, tarihçilerimiz pek çok yeni veriyle karşılaşacaklar. Yeni nüsha bilim dünyasına çok güzel bir katkı sunacak ve Korkut Ata araştırmalarında da yeni bir zenginlik yaratacak, yeni bir çığır açacaktır” vurgusu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN