2018 EYT tasarısında son durum ne? Emeklilikte yaşa takılanlar tasarısı çıkacak mı?

2018 EYT tasarısında son durum ne? Emeklilikte yaşa takılanlar tasarısı çıkacak mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) tasarısında son durum ne? EYT yasası çıktı mı? Yüzbinlerce vatandaş 1 Ekim'de açılacak ve TBMM'de görüşülecek emeklilikte yaşa takılanlar yasa teklifine odaklandı. Prim gün sayısını doldurarak yaşı bekleyenler teklifin Meclis'te kabul edilerek yasalaşmasını dört gözle bekliyor. CHP'nin de teklif hazırladığı EYT tasarısındaki son durumu ve detaylı açıklamaları sürekli güncellenen haberimizden takip edebilirsiniz.

Emeklilikte yaşa takılanlar tasarısında son durum ne? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıktı mı? Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemindeki ilk konulardan biri de emeklilikte yaşa takılanlar. Peki EYT yasa tasarısına diğer partiler destek verecek mi? Uzlaşma çıkacak mı? Erken emeklilik yasalaşacak mı? EYT şartları neler? Dört partinin 1 Ekim 2018 tarihinde mecliste görüşeceği emeklilik teklifi çalışan vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor. Emekliliğe hazırlanan bir çok kişi emeklilikte yaşa takılanlar teklifinin mecliste kabul edilerek yasalaşmasını umut ediyor.

AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti'nin gündeme getirerek Meclise sunduğu teklifin ortak noktası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınların 20, erkeklerin 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödeme koşulunu yerine getirmeleri halinde yaşı beklemeden emekli olmaları yönünde. Emeklilikte yaşa takılanlar tasarısıyla ilgili son dakika gelişmelerini ve 1 Ekim'de çıkacak kararın tüm detaylarını sayfamızdan takip edebilirsiniz. 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN GÖZÜ 1 EKİM'DEKİ TOPLANTIDA

Emeklilik için primi tamamlayıp yaşı bekleyenlere müjde niteliği taşıyan düzenleme, 1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla Genel Kurul'da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999'dan önce işe başlayanlar erken yaşta emeklilik şansını yakalayacak. Bu yaş kadınlarda 38, erkekler 43 olabilecek

Yüz binlerce çalışanın beklediği, emeklilikte yaş probleminin ortadan kaldırılması muhalefet partilerinin ortak gündem konusu oldu. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce kadın 20 yıl sigortalılık, erkek 25 yıl sigortalılık ve 5 bin gün prim koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu.

8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile emeklilik yaşı artırıldı. Emeklilik yaşı, kademeli olarak kadınlarda 58, erkeklerde 60’a çıkartıldı.

2008 yılında yapılan ikinci değişiklikle de emeklilik yaşı kadın ve erkeklerde 2048 yılında 65’e çıkacak şekilde tekrar yükseltildi. Emekliliğe hazırlanan pek çok kişi bir gün farkla 2-3 yıl daha beklemek zorunda kaldı. Önceki yasama dönemlerinde bazı muhalefet milletvekilleri münferit olarak yasa teklifleri verdi. Ancak, ilk defa muhalefet partileri, konuyu yeni yasama döneminin hemen başında gündeme getirdi.

18-09/27/ikinci_emeklilik.jpg

DÖRT MUHALEFET PARTİSİ AYNI GÖRÜŞTE

Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda ilk teklif, genel seçimlerde AK Parti ile ittifak yapan ve hükümet politikalarına geniş destek veren MHP’den geldi. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, teklifi Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin talimatıyla hazırladığını vurguladı.

Erdem’in ardından CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi sundu. Tekliflerin ortak noktası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınların 20, erkeklerin 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödeme koşulunu yerine getirmeleri halinde yaşı beklemeden emekli olmaları yönünde.

DÖRT PARTİ ÇOĞUNLUĞU OLUŞTURUYOR

Meclis’te grubu bulunan dördüncü muhalefet partisi HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın da bu hafta içinde konuyla ilgili yasa teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sunması bekleniyor. Bu arada HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, geçen hafta yaptığı açıklamada, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yasa teklifi hangi partiden gelirse gelsin destekleyeceklerini söyledi.

AK Parti TBMM’de 290 sandalyeye sahip bulunuyor. Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik yasa teklifi veren CHP’nin 144, MHP’nin 50, İYİ Parti’nin 41 milletvekili bulunuyor. Teklife destek vereceğini açıklayan HDP de Meclis’te 67 milletvekili ile temsil ediliyor. Böylece, teklifi destekleyen partilerin toplam oyu 302’ye ulaşarak, çoğunluğu sağlıyor.

TBMM, tatilin ardından 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak. Emeklilikte yaşa takılanların gözü kulağı yeni yasama yılında Meclis’te olacak.

38 YAŞINDA EMEKLİLİK

Muhalefet partilerinin tekliflerinde, 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olanların, 5510 sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış bulunan sosyal güvenlik kanunları hükümlerine göre gereken sigortalılık süresi, hizmet süresi ve prim gün sayısı koşulunu yerine getirenlerin yaşı beklemeksizin emekli edilmeleri öngörülüyor.

Teklifler bu şekilde yasalaştığı takdirde, 1989 yılında 18 yaşında işe giren bir kadın 2019 yılında 38 yaşında emekli olabilecek. 1989’da 18 yaşında işe giren bir erkek de 2024 yılında 43 yaşında emekliliğe hak kazanabilecek.

18-09/27/zorunlu-emeklilik-bes-2.jpg

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR KİMLER?

Binlerce emekli olmak isteyen vatandaş sigortaları üzerinden emeklilik bilgilerine ulaşabilmesi için girişimlere başladı. Emeklilik uygulaması aracılığı ile yapacak işlemler sayesinde emeklik durumunu artık öğrenebileceksiniz... İşte emeklilik hakkında merak ettiğiniz tüm gelişmeler.

Yıllardır büyük bir kanayan yara halini alan emeklilikte yaşa takılan yüz binlerce vatandaş bu konuda bir adım atılmasını bekliyor. Muhalefet partileri bu konuda girişimlerde bulunmaya başladı. Özellikle Milliyetçi Hareket Partisi konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşımaya kararlı gözüküyor. Meclisin tatilde olması gelişmeleri yavaşlatmış olsa da meclisin açılmasından sonra konuyla ilgili girişimlerin artması bekleniyor.

1999 Öncesi çalışma hayatına dahil olan ilgili sigortalı: hizmet süresi ve prim günü sonunda emekli olacağını bilerek çalışmaya başlamış; fakat, yapılan düzenlemelerle mağdur olmuştur. Aynı yıl ve şartlarla çalışma hayatına aktif olarak katılanlardan, hizmet süresi ve prim günü sonunda yaşı büyük olan emekli olmakla; yaşı küçük olan ise hizmet süresi ve prim günü tamamlanmış olmasına rağmen yaş şartını dolduruncaya kadar beklemek veya çalışmak zorunda bırakılmaktadır.

Emekliliğine kısa süre kalanlar düzenlemeden sonra yıllarca beklemek zorunda kaldı. Konu gündeme çok geldi. Hatta Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) organize olup mağduriyetlerini bakanlara ve siyasi parti yetkililerine anlattı.

Ara ara çalışmaların yapıldığı söylendi. Düşük emekli maaşıyla hemen emeklilik de bunlardan biriydi. Gündeme Almanya ve Finlandiya modelleri de geldi. Ama sonuç çıkmadı

NE ZAMAN EMEKLİ OLACAĞIM

Yukarda paylaşmış olduğumuz linke tıklayarak ne zaman emekli olacağınızı sorgulayabilirsiniz. Ücretsiz olarak sunulan ne zaman emekli olurum hizmeti bu sayede vatandaşlardan yoğun bir ilgi görüyor.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

Yukarda bulunan linke tıklayarak açılan pencerede çıkan yerleri eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir. Böylelikle emeklilik maaşınızın tutarını öğrenebilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA İŞLEMLERİ

Emeklilik için diğer hizmetlerden biride ''emekli maaşı sorgulama.'' Emekli maaşı sorgulama yapacak olan vatandaşar emekli olduktan sonra kendilerine bağlanacak olan emekli maaşının ne kadar olduğunu bilmektedir. Eğer siz de emekli olduktan sonra ne kadar maaş alacağınızı öğrenmek istiyorsanız emekli maaşı sorgulama işlemini gerçekleştirsiniz... Emekli maaşı sorgulama için SGK tarafından açılan özel sayfa size bu konuda yardımcı olacak ve kolay bir şekilde emekli maaşı sorgulama yapabilirsiniz.

BORÇLANMA YOLUYLA ERKEN EMEKLİLİK

Kadınlarda doğum, erkeklerde ise askerlik borçlanması yoluyla erken emeklilik gerçekleşiyor. Bunun yanı sıra bazı meslek grupları için ise yıpranma payı erken emekli olmayı mümkün kılıyor.

EMEKLİLİK KRİTERLERİ NEDEN ÖNEMLİ

Kişiler eğer emeklilik kriterlerini yerine getirmemişse sigortası üzerinden emekli olması mümkün değildir. Bu durumda prim borçlanması ile eksik primler tamamlanır. Özellikle emeklilik yaşı hesaplama işlemleri sonrasında yaş açısından emeklilik kriterlerinin tamamlandığını gören fakat prim eksikliği nedeniyle emeklilik için başvuru yapamadan sigortalılar, prim borçlanması yapabilir. Prim borçlanmasında eksik primlerin ödenmesi şartı ile prim açısından da emeklilik kriterleri tamamlanabilmektedir. Emeklilik yaşı hesaplama işlemleri sonrasında hemen emekli olmak adına prim durumu incelenebilir. Prim borçlanmasında kadın ve erkekler için askerlik ve doğum olmak üzere iki farklı borçlanma işlemi yapılabilir durumudur.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) tasarısında son durum ne? EYT yasası çıktı mı? Yüzbinlerce vatandaş 1 Ekim'de açılacak ve TBMM'de görüşülecek emekliliket yaşa takılanlar yasa teklifine odaklandı. Prim gün sayısını doldurarak yaşı bekleyenler teklifin Meclis'te kabul edilerek yasalaşmasını dört gözle bekliyor. Meclis gündemindeki ilk konulardan biri olan EYT tasarısındaki son durumu ve detaylı açıklamaları sürekli güncellenen haberimizden takip edebilirsiniz. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN