2018 Ramazan orucu kaç gün tutulacak? Oruç ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek?

2018 Ramazan orucu kaç gün tutulacak? Oruç ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek?

Haberimizde 2018 için Ramazan orucu kaç gün tutulacak?, Oruç ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek? sorularının yanıtını bulabilirsiniz. Mübarek Ramazan ayı 15 Mayıs'ı 16 Mayıs'a bağlayan gece başlayacak. Oruç tutmak isteyen vatandaşlar Ramazan ayı oruç kaç gün ve kaç saat tutulacak? Nasıl niyet edilir? sorusuna yanıtını merak ediyor. İşte vatandaşların ramazan orucu ile ilgili merak edilenler...

Haberimizde merak eden vatandaşlar için Oruç ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek? sorularının yanı sıra 2018 Ramazan orucu kaç gün tutulacak? sorusunun da yanıtını bulabilirsiniz. İslam alemi nefesini tuttu Ramazan orucunu bekliyor. Milyonlarca Müslüman 11 ayın sultanı Ramazan ayına hazırlanıyor. 2018'in ilk orucu15 Mayıs'ı 16 Mayıs'a bağlayan gece ilk sahura uyanılacak daha sonra niyet edilip oruç tutulacak. Ramazan ayını beklerken milyonlarca müslüman "2018 Ramazan'da oruç kaç gün ve kaç saat tutulacak? Nasıl niyet edilir?" diye internette aratmaya başladı. 2018 Ramazan Orucu ile ilgili merak edilenleri haber detayda bulabilirsiniz. 

2018 yılında Ramazan orucu kaç gün kaç saat tutulacak? merak ediliyor.  Ramazan'a günler kala müslümanlar kaç saat oruç tutulacağını öğrenmek istiyorlar. Oruç, Müslümanların sabah imsak vaktinden akşam güneş batana kadar midesini yiyeceklerden, dilini sudan, tüm duyu organlarını haramdan uzak tuttuğu bir ibadettir.

En uzun oruç tutulacak Grönland’da tutulacak. Grönland’da oruç süresi 20,5 ile 21 saat arası olacak.

En kısa oruç tutan ülke Arjantin. Arjantin'in güney kutbuna en yakın şehrinde oruç süresi 9 ile 9,5 saat arasında değişecek.

İsveç'te oruç süresi 19 ile 19,5 saat arası. Norveç'te oruç süresi 19 ile 19,5 saat arası. Rusya'da oruç süresi 18,5 ile 19 saat arası. Danimarka'da oruç süresi 18,5 ile 19 saat arası. İngiltere'de oruç süresi 18,5 ile 19 saat arası. Hollanda'da oruç süresi 18,5 ile 19 saat arası.

2018 RAMAZAN'DA ORUÇ KAÇ GÜN KAÇ SAAT?

Üç ayların sonuncusu olan ve 11 ayın sulatanı olarak kabul edilen Ramazan ayı, 16 Mayıs Çarşamba günü başlayıp 14 Haziran Perşembe günü sona erecek. Müslüman vatandaşlar, 15 Mayıs'ı 16 Mayıs'a bağlayan gece sahura kalkıp niyet edecekler. Vatandaşlar 30 gün boyunca oruç tutarken yaklaşık 16 buçuk saat iftarı bekleyecekler.

HANGİ ÜLKEDE KAÇ SAAT ORUÇ TUTULUYOR?

En uzun oruç süresi, Grönland’da. Grönland’da oruç süresi 20,5 ile 21 saat arası olacak.

İsveç'te oruç süresi 19 ile 19,5 saat arası. Norveç'te oruç süresi 19 ile 19,5 saat arası. Rusya'da oruç süresi 18,5 ile 19 saat arası. Danimarka'da oruç süresi 18,5 ile 19 saat arası. İngiltere'de oruç süresi 18,5 ile 19 saat arası. Hollanda'da oruç süresi 18,5 ile 19 saat arası. Belçika'da oruç süresi 18 ile 18,5 saat arası. Almanya'da oruç süresi 18 ile 18,5 saat arası. Polonya'da oruç süresi 18 ile 18,5 saat arası. Ukrayna'da oruç süresi 17,5 ile 18 saat arası. Fransa'da oruç süresi 17,5 ile 18 saat arası. Macaristan'da oruç süresi 17 ile 17,5 saat arası. Romanya'da oruç süresi 17 ile 17,5 saat arası. Bulgaristan'da oruç süresi 16,5 ile 17 saat arası. Bosna Hersek'te oruç süresi 16,5 ile 17 saat arası. Türkiye'de oruç süresi 16,5 ile 17 saat arası. İtalya'da oruç süresi 16,5 ile 17 saat arası. Japonya'da oruç süresi 15,5 ile 16 saat arası. Hindistan'da oruç süresi 14 ile 14,5 saat arası. Tunus'ta oruç süresi 15,5 ile 16 saat arası.

EN KISA ORUÇ NEREDE?

2018 yılında en kısa oruç tutan ülke Arjantin. Arjantin'in güney kutbuna en yakın şehrinde oruç süresi 9 ile 9,5 saat arasında değişecek.

SON ORUÇ NE ZAMAN?

Son oruç arefe günü olan 14 Haziran'da tutulacak. Ardından 15 Haziran itibari ile üç gün sürecek olan Ramazan Bayramı başlayacak.

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

UNUTARAK YEMEK İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

"Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya" şeklinde yapılan niyet en efdal olan niyettir. Herhangi bir oruç için niyet ederken gün belirlemeden yani "Bugünkü orucu tutmaya" derken bugün kelimesini kullanmadan edilen niyetlerde caizdir. Ramazan ayı içerisinde farz olan Ramazan orucu dışında hiçbir oruca niyet edilmez. Çünkü farz orucun zamanında başka oruç tutulmaz. İslam alimlerinin görüşlerine göre Ramazan ayının 30 günlük orucuna bir seferde niyet edilmez. Her oruç için ayrı niyet edilmelidir.

ORUCUN ÇEŞİTLERİNE GÖRE NİYETLER NASIL YAPILIR?

Nafile oruç: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için nafile oruç tutmaya.

Kaza orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için en son kazaya kalan Ramazan orucunun kazasını tutmaya.

Kefaret orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için kefaret orucumu tutmaya.

Adak orucu: Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için üzerime almış olduğum adak orucumu tutmaya.

Oruca niyetin vaktiyle ve şekliyle ilgili ayrıntı sayılabilecek bazı bilgiler de bu ibadetin geçerliliğini yakından ilgilendirir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

1. İçinde bulunulan gün, güneş batmadan önce ertesi günün orucuna niyet edilemez.

2. Güneş battıktan sonra herhangi bir oruca niyet edilmesi halinde, ikinci fecre kadar yeme, içme ve cinsel ilişkide bulunmak niyete ve oruca zarar vermez. Çünkü bu niyet ikinci fecirden itibaren başlayacak olan oruç ibadeti için yapılmıştır. Nitekim bu şekilde niyet eden kimse, herhangi bir sebeple, ikinci fecrin doğmasına kadar, bu niyetini geri alabilir.

3. Oruç tutup tutmayacağında tereddüt olması durumunda veya niyetin bir şarta bağlanması durumunda niyet gerçekleşmiş olmaz. Niyet, kesin azim ve karar demektir.

4. Ramazanda, ramazan orucundan başka oruç tutulamayacağı için, hangi oruca niyet edilirse edilsin ramazan orucu yerine geçer. Fakat, daha önceden oruç tutmayı adadığı belirli günde, başka vâcip bir oruca (meselâ; kefâret orucuna veya bir ramazan orucunun kazâsına) niyet ederek oruç tutacak olsa, ağırlık kazanan görüşe göre bu oruç, niyetlendiği vâcip oruç yerine geçer, belirli adak orucunu kazâ etmesi gerekir.

5. Hem kefârete hem de nâfileye niyet edilerek tutulan oruç, kefâret orucu yerine geçer; fakat hem kazâya hem de yemin kefâretine niyet edilerek tutulan oruç, her ikisi de vâciplik açısından eşdeğer olduğu için, hiçbirinin yerine geçmez, nâfile olur.

Sahura kalkıp yeme ve içme de niyet yerine geçer.

6. Tutulamamış ramazan oruçlarını kazâ ederken, bir belirleme yapmaksızın, “kazâsı gereken oruca” diye niyet edebileceği gibi, belirleme yaparak da niyet edebilir. Üzerinde çok sayıda kazâ borcu varsa "kazâsı gerekli ilk oruca" diyerek niyet edilebilir.

SAHUR YEMEĞİNİ YEDİKTEN SONRA NELER YAPMALIYIZ? 

Sahur yemeği zevk ve neşe içinde yenir. Sahur yemeği oruca dayanma gücünü artırır. Böylece oruç ibadetinin daha kolay yerine getirilmesine katkı sağlar. Yemek bitince eller yıkanır, dişler fırçalanır. Oruç için hazırlanılır ve niyet edilir. Oruç tutmak için niyet şarttır. Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra "Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN