ABD, 2. çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

ABD, 2. çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

ABD ekonomisi yılın birinci çeyreğinde beklentilerin altında (%0,6) büyüme gösterdikten sonra yılın ikinci çeyreğinde ise bu sefer beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi.

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,7 büyüyerek beklentilerin üstünde performans gösterdi. 

ABD Ticaret Bakanlığı’nın bugün açıkladığı öncü verilere göre, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ikinci çeyrekte yüzde 3,2 artış beklentisinin üzerinde yüzde 3,7 yükseldi. Yılın ikinci çeyreğine ilişkin geçen ay açıklanan ilk tahmin ise ABD ekonomisinin yüzde 2,3 büyüdüğü yönündeydi.

İkinci çeyrekte pozitif gelen büyümede, artan stok yatırımları ve konut dışı sabit yatırımlar önemli rol oynadı. 

Verilere göre, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) yüzde 3,1 artışla beklentilere paralel gerçekleşti. Veriler, ayrıca GSYH fiyat endeksinin yüzde 2,0 artış beklentisinin bir miktar üzerinde yüzde 2,1 arttığını ortaya koydu. Aynı zamanda, değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek PCE fiyat endeksi yüzde 1,8 artışla beklentiyle uyumlu gerçekleşti.

ABD yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,6 büyüme kaydetmişti.

Analistler, ekonominin beklentilerden hızlı büyümesinin, faiz artırımına hazırlanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) elini güçlendireceğini ifade etti. 

İstanbul/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN