ABD'li gazeteci Yang: Çin soykırımı bana köklerimi hatırlattı

ABD'li gazeteci Yang: Çin soykırımı bana köklerimi hatırlattı

Annesi Uygur Türkü olan ABD'li gazeteci Amelia Yang, Çin'in Doğu Türkistan'daki soykırım faaliyetlerinin kendisine köklerini hatırlattığını söyledi.

Anne tarafı Uygur Türklü olan ABD’li gazeteci Amelia Yang, Çin Komünist Partisi'nin Uygur Türklerine yönelik etnik soykırım uygulamalarının kendisine  köklerini hatırlattığını söyledi.

ABD’li gazeteci Amelia Yang 01 Ocak'ta The New York Times (NYT) gazetesinde “Çin’in Uygur Soykırımı Bana Köklerimi Hatırlattı” başlıklı bir makale yayınladı. Yang makalesinde Çin’in bu acımasız ve vahşi soykırım uygulamalarını 'acımasız bir realite' olarak niteledi ve bu realitenin kendisine Uygur Türkü köklerini hatırlattığını belirtti.

Gazeteci Yang makalesinde şunları yazdı: 

"UYGUR MİLLİ KİMLİĞİ İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİT"

“Çin Komünist Yönetimi Doğu Türkistan bölgesini 1949’da zorla işgal ettikten sonra günümüze kadar hiç aralıksız bir şekilde Uygur milli kimliği ile özgün Uygur kültür ve medeniyetine karşı soykırım politikası yürütmektedir. Bu durum ise Uygur milli kimliği için büyük bir tehdittir. Benim parçalanmış ve bir birine karışmış ailem de bu 'mecburi asimilasyon politikası'nın bir sonucu ve parçasıdır.

"O FOTOĞRAF HUZURSUZ GERÇEKLE YÜZLEŞMEME SEBEP OLDU"

Ben ilk kez kendi köklerimin Uygur olduğunu Çin’in Hoten vilayetindeki bir Çin tipi toplama kampında tutulan mavi üniformalı Uygur tutukluların ünlü o fotoğrafını görünce hissettim. Ben bu resimlerdeki Uygur tutukluların çaresiz ve ümitsiz yüzlerine dikkatlice baktığımda, onların benim köklerim ve yakınlarım olduğunun farkına vardım ve çok duygulandım. Onlar asla bir etnik Han Çinlisine benzemiyorlardı. Farklı yüz hatları ve belirgin kemikleri, yuvarlak gözleri ve kalkık ve uzun burunlarına bakınca şaşırdım ve çok hayret ettim. Benim yüzüm ve çehrem de aynı onların yüz hatları ile aynı idi. Bu fotoğraf bana huzursuz bir gerçekle yüzleşmeme sebep oldu.

Benim büyükannem (anneannem) bir Müslüman Uygur olmasına rağmen, ailem kendilerini Çinli olarak tanımlıyordu. Benim ailem aslında onlarca yıl devam eden etnik ırki bir asimilasyon ile etnik soykırımın tipik bir ürünü idi. ÇKP yönetiminin bu asimile ve soykırım uygulamalarının amacı ‘Bir Ülkede Tek Tür Irk Yaratmak” idi. Benim ailem ÇKP yönetimi tarafından uygulanan bu etnik düşmanlık ve nefret  politikası nedeniyle kendilerinin Orta Asyalı ve Türk ırkına mensubiyetlerini gizlemek ve Çinli olduğunu açıklamak zorunda kalmıştır."

"ETNİK SOYKIRIM TARİFİNE TAM UYMAKTADIR"

ABD’lı gazeteci Amelia Yang yazısını şu ifadeler ile sonlandırıyor “ÇKP Yönetiminin Uygur bölgesinde yaşayan Uygur Türkleri ve etnik Han Çinlileri arasında etnik düşmanlık yaratma politikası artık bir tehdit olmaktan çıkmıştır. Son yıllarda Uygur bölgesinde yaşayan bir insanın kendisini Uygur olarak tanımlaması ve bunu açıkça ifade etmesi bir ölüm-kalım meselesine dönüşmüştür. Çin yönetiminin Uygur bölgesinde etnik ve kültürel soykırım hareketi olarak başlattığı bu uygulama BM İnsan Hakları Sözleşmesindeki ETNİK SOYKIRIM tarifine tam tamına uymaktadır. BM başta ülkeler ve uluslar arası toplum bu etnik soykırıma dur demelidir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN