Açılsın kapılar Türkler geliyor

Ayşe Lebin Katı'nın hazırlayıp sunduğu Ve Kayıt'ın bu bölümünde 13 Mart Cuma günü vizyona girecek filmler mercek altına alındı.

MALAZGİRT 1071

Tarihi öğrenmenin birçok yolu olsa da hepimize en keyifli gelen hali tabii ki de bunu ekranlardan öğrenmek. Fetih 1453 , Muhteşem Yüzyıl, Diriliş gibi yapımların bu denli seyirci bulmasını da bununla açıklayabiliriz. Aslında yükselen milliyetçilik, gelecekten bir iş çıkmayacağı anlaşıldığı için muhteşem eskiye geri dönüş özlemi gibi şeylerle de açıklayabiliriz ama neyse. Sıradaki filmimiz Malazgirt 1071 de şanlı tarihimizin bir başka kutlu zaferi olan Anadolu'nun kapılarının Türklere açılmasını sağlayan Malazgirt Savaşı'nın hikayesini konu ediyor. İlk defa beyaz perdeye taşınan Malazgirt Savaşını anlatan Malazgirt 1071, basın bülteninde yer alan ifadesine göre yerli savaş filmleri algısını değiştirmekte iddialı. Vildan Atasever, Cengiz Coşkun, Haluk Piyes'in rol aldığı filmin yönetmeni ise daha önce 3. sınıf komedilerle karşımıza çıkan Bilal Kalyoncu.

MÜSTAKBEL DAMAT

Bu haftanın öne çıkan filmi kendi iddiasıyla küfürsüz, bel altı esprisiz, ailemizle izleyebileceğimiz sıcak bir komedi olan Müstakbel Damat. Gerek Türk televizyon tarihinde inanır mısınız gerekse Hollywood'da bile yüzlerce örneği çekilen bu filmin teması ise zengin kız fakir oğlan. Müstakbel Damat, sevdiği kızı ailesinden istemek için yola koyulan bir damat adayının hikayesini konu ediyor. Sema ile Hasan evlenme planları yapan bir çifttir. Bunu için harekete geçen Hasan, Kıbrıslı bir ailenin kızı olan Sema'yı istemek için İstanbul''dan Kıbrıs'a doğru yola koyulur. Ancak damat adayı Hasan'ın Kıbrıs'a ayak basması, huzur dolu ada hayatının alt üst olmasına neden olur. Bu zamana kadar adada sakin bir yaşam süren aile, telaşlanınca ortalığı birbirine katan bir adam olan Hasan yüzünden birbirinden tuhaf durumlarla karşı karşıya kalır.

İLK AŞK

Sinemanın en aşırı, en ele avuca sığmaz, tartışmalı yaratıcılarından Takashi Miike’nin Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde gösterilen son filmi ve 90. yapıtı, İlk Aşk. İzleyiciyi şaşırtacak ve sarsacak sürprizleri filmlerinden esirgemeyen Miike manga, samuray, korku ve canavar filmlerinden bir kez daha aksiyon-macera-yakuza diyarına geçiş yapıyor. Tek bir gece boyunca Tokyo’da geçen filmde, beyin tümörü teşhisi konulan bahtsız bir boksör, masum bir telekıza aşık olur. Ama kötü adamlar tabii ki peşlerini bırakmaz. Mafya ve kara film ögeleri, şiddet, romantizm ve komik sekanslarla dolu bu amansız “ucuz roman” akıl almaz cinayetler, hayaletler, animasyon bölümlerle çok hareketli, çok eğlenceli ve çok kanlı.