Venedik Bienali’nde Rusya krizi büyüyor

Venedik Bienali’nde Rusya krizi büyüyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinin ardından ilk kez Venedik Bienali’nde yer almasının ardından Avrupa Komisyonu, Venedik Bienali Vakfı’na ayrılan 2 milyon euroluk hibenin iptalini doğruladı. Vakıf Başkanı Buttafuoco ise sert tepki göstererek kararın tamamen siyasi olduğunu söyledi.

Rusya’nın Venedik Bienali’ne dönmesi, Avrupa Komisyonu ile Venedik Bienali Vakfı arasında iplerin gerilmesine neden oldu. Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ilk kez bu yıl düzenlenen Venedik Bienali’ne katılması üzerine Avrupa Birliği (AB) Bienal’e sağladığı 2 milyon euroluk (2,3 milyon dolar) hibe desteğini askıya alma kararını doğruladı. Avrupa Eğitim ve Kültür Yürütme Ajansı (EACEA), hafta başında yaptığı açıklamada kararın, Avrupa Komisyonu’nun “bugünkü Rusya’da çeşitliliğe ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmediği” yönündeki değerlendirmesi doğrultusunda alındığı kaydedildi. Art News’un haberine göre 2026 Venedik Film Festivali’ne ilişkin basın toplantısında konuşan Venedik Bienali Vakfı Başkanı Pietrangelo Buttafuoco ise kararın tamamen siyasi olduğunu savunarak, Rusya’nın etkinliklerden dışlanmayacağını söyledi. “Birlikte yol yürüdüğümüz bir ortak, bugün tamamen siyasi, hukuki dayanağı olmayan ve kültürle ilgisi bulunmayan gerekçelerle bizi terk ediyor” ifadelerini kullandı. Rusya’nın Bienal’e yeniden katılması, Avrupa’nın siyasi ve kültürel çevrelerinde yoğun tartışmalara neden oldu. Avrupa ülkelerini temsil eden yaklaşık 22 üst düzey siyasetçi, Rusya’nın katılımını “son derece endişe verici” olarak nitelendiren açık mektuba imza attı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise “Venedik Bienali özelinde söyleyebileceğim tek şey, Rus kültürünü diğer ülkelerde yok etmeye yönelik girişimlerden derin üzüntü duyduğumuzdur” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN