Afrika sıcakları geliyor! Bugün yarın bu hafta hava nasıl olacak? İşte Türkiye geneli 5 günlük haritalı hava durumu tahmini

Afrika sıcakları geliyor! Bugün yarın bu hafta hava nasıl olacak? İşte Türkiye geneli 5 günlük haritalı hava durumu tahmini

Geçen hafta şiddetli yağışlarla su baskınlarının yaşanmasının ardından şimdi de Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası yurt genelinde etkili olacak. Güncel hava durumunu öğrenmek isteyen vatandaşlar, 'Meteoroloji'ye göre bu hafta hava nasıl olacak?' sorusunun yanıtını internette araştırıyor. Pazartesi gününe kadar Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz zaman zaman yağmur geçişleri görülecek. Yurdun diğer bölgelerinde ise sıcaklıkları yer yer 40 dereceleri bulacak.

'Bugün ve yarın hava nasıl olacak?', 'Meteoroloji'nin hava hava durumu tahminleri nedir?', 'Bu hafta hava nasıl olacak?' sorularının yanıtlarını sayfamızda bulabilirsiniz. Temmuz ayının gelmesiyle yaz sıcaklıkları iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. Tatil planları yapan vatandaşlar, bu haftanın hava durumu tahminlerini internette araştırıyor. Meteoroloji'ye göre Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'da cumartesi gününe kadar aralıklı sağanak görülürken, yurt genelinde ise kavurucu sıcaklıklar etkili olacak. İşte 'İstanbul Ankara İzmir 5 günlük haritalı hava durumu tahmini'...

BUGÜN, YARIN, BU HAFTA HAVA NASIL OLACAK?

Geçtiğimiz hafta su baskınlarına neden olan aşırı yağışlar, bu hafta yerini sıcak havaya bırakıyor. Uzmanlar, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının bunaltacağı uyarısında bulunarak, sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkacağını açıkladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun doğu kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Rize, Erzincan, Erzurum, Kars, Ağrı, Van, Ardahan ve Siirt çevreleri ile Hakkari’nin doğu kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığı ülkemizin doğu kesimlerinde 2 ila 4 derece artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Sıcaklar, mevsim normalleri üzerinde seyredecek. Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeydoğu, Akdeniz kıyılarında güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetlice esecek.

BASRA KÖRFEZİ'NDEN GELEN SICAK HAVA DALGASI BUNALTACAK

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki bir haftalık süreçte Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'nın, Basra Alçak Basıncı sebebiyle sıcak havanın etkisinde kalacağı tahmin ediliyor.

Bölgede yağış beklenmezken, havanın genellikle az bulutlu ve açık olması öngörülüyor.

Bölgede mevsim normallerinin birkaç derece üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının yarından itibaren hafta ortasına kadar daha da artacağı ve mevsim normallerinin 5 ila 7 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

İstanbul'da hafta sonundan itibaren bir haftalık süreçte yağış beklenmezken, sıcaklığının 31 ila 34 dereceler arasında seyredeceği öngörülüyor.

Kentte havanın parçalı ve az bulutlu geçmesi bekleniyor.

DOĞU ANADOLU'DA GÖK GÜRÜLTÜLÜ YAĞMUR BEKLENİYOR

Doğu Anadolu Bölgesi'nde de pazartesi gününe kadar aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak görüleceği bildirildi.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, bölge genelinde havanın az bulutlu, zamanla parçalı bulutlu olması, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak görülmesi bekleniyor.

Sıcaklığın mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, rüzgarın kuzeyli yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esmesi tahmin ediliyor.

SÜPER HÜCRE NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

SAĞANAK YAĞMUR, SELE NEDEN OLDU

Van'ın Erciş ilçesinde etkili olan sağanak bir anda sele dönerek Kırkpınar Mahallesi'nde büyük maddi zarara yol açtı. Sele kapılan 74 koyun ise sel sularına kapılarak telef oldu.

İlçeye 25 kilometre uzaklıkta bulunan Kırkpınar Mahallesinde maddi zarara yol açtı. 50 yıldır böyle bir afetle ilk kez karşı karşıya kaldıklarını belirten Kırkpınar Mahalle Muhtarı Naci Yıldız 20 dakika devam eden sağanak ve ardından, yağan dolunun bir anda sele dönüştüğünü söyledi. Can kaybının olmamasının kendilerinin tek tesellisi olduğunu da anlatan Yıldız, "Birçok ahır ve barınak maalesef selden zarar gördü. Koyunlarını sağan bir kadın, gelen sel nedeniyle canını zor kurtardı. 74 koyun da maalesef sel sularına kapılarak telef oldu. Mahalledeki yol ve ekili tarım arazileri de selden büyük zarar gördü" dedi.

DOĞU KARADENİZ'E 'SAĞANAK' UYARISI

Öte yandan Doğu Anadolu'nun doğusu ile Rize ve Artvin çevrelerinde pazartesi gününe kadar sağanak bekleniyor. Ülkenin doğu kesimlerinde havanın parçalı ve yer yer çok bulutlu olacağı tahmin ediliyor.

Doğu Anadolu'nun doğusu ile Rize ve Artvin çevrelerinde yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak beklenirken, diğer yerlerde havanın az bulutlu ve açık olacağı öngörülüyor.

SICAKLIKLAR MEVSİ NORMALLERİNDE SEYREDECEK

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun doğu kesimleri ile Akdeniz'in iç kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzeyi, Rize, Muş ve Van çevreleri ile Artvin'in kıyı kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı ve mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetlice eseceği tahmin ediliyor.

METEOROLOJİ HAVA DURUMU iPHONE İÇİN TIKLAYIN

METEOROLOJİ HAVA DURUMU ANDROID İÇİN TIKLAYIN

İSTANBUL 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

ANKARA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

İZMİR 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

Türkiye geneli 5 günlük haritalı hava durumu tahminlerini, sayfanın devamında bulabilirsiniz.

DİĞER DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

KAVURUCU SICAKLARA DİKKAT

Hafta sonundan itibaren artan hava sıcaklıkları bu hafta boyu Türkiye'yi etkisi altına alacak. 5 yaş altındaki çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki erişkinler için uyarı geldi.

Aşırı sıcağın güneş çarpması ve beyin kanamasına neden olabileceği uyarısında bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kenan Kıbıcı, "Korunması gereken grup, 5 yaş altındaki çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki erişkinler. Bunun dışında tansiyon, şeker, böbrek ve kanser hastalarının sıcağa maruz kalmaması gerekiyor" dedi.

Yaz aylarında beyin kanamalarının çok fazla görüldüğünü anlatan Kıbıcı, "Özellikle hastaların tansiyonlarında dengesizlikler meydana geliyor. Ortamdaki sıcaklık artıyor, nem fazlalaşıyor. Nemin fazla olması da terlemeyi engelliyor, bu nedenle de kan basıncında artışlar meydana geliyor. Biz yaz aylarında beyin kanamalarını daha fazla görüyoruz" diye konuştu.

HALSİZLİK VE KONSANTRASYON BOZUKLUĞU VARSA...

Sıcak çarpması sonrasında ise en önemli belirtinin halsizlik olduğunu söyleyen Dr. Kenan Kıbıcı, "Sıcak bitkinliği tablosu genelde halsizlik, bitkinlik, konsantrasyon bozukluğuyla kendisini gösterir.

Daha ileri seviyede ise kişi çok yoğun bir biçimde sıcağa maruz kalmışsa yani saat 10.00 ile 16.00 arasında çok uzun süre güneş altında kalmışsa vücut üzerindeki deride bozulma meydana gelir. Bunun sonucunda da deride aşırı sıcaklık artışı nedeniyle kızarıklıklar meydana gelir. Daha da ileri safhaya giderse beyindeki sıcaklık merkezini etkiliyor. Normalde 36-36,5 derece olan vücut sıcaklığımız 40-41 derecelerin üzerine çıkıyor.

Bu durum vücudumuzdaki tuz, sodyum gibi birtakım elektrolitlerin kaybına neden oluyor. Bu da beyinde ve böbreklerde ciddi hasarlara neden oluyor. Sıcak çarpması oluştuğunda kişide önce halsizlik, bitkinlik, yorgunluk fakat daha sonrasında şiddetli baş ağrısı olabiliyor. Bu hastalıkta da bulantı ve kusma meydana geliyor ama beyin kanamasındaki gibi şiddetli ve şuuru kaybettirecek türde olmuyor" ifadelerini kullandı.

SICAK ÇARPMASINA NASIL MÜDAHALE EDİLMELİ?

Tedavide ilk etapta vücut sıcaklığını düşürmeye çalıştıklarını ifade eden Kıbıcı, "Bu amaçla vücudun özellikle koltuk altları ve kasık bölgesine soğuk uygulamalar yapmamız gerekiyor. En basit yapabileceğimiz tedbir, musluk suyuyla ıslatılmış bir çarşafı kişiye sarmaktır. Bunun dışında kişinin şuuru açıksa ağzından sıvı verebiliriz.

Eğer şuur bulanıklığı varsa asla ağızdan bir şey vermememiz gerekir. Çünkü verdiğimiz sıvı akciğerlerine kaçabilir ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. Aşırı sıcağa maruz kalmak beyin içerisindeki damarlarda sızıntılara neden olabilir.

Kişide tansiyon, şeker ve böbrek hastalığı ya da ileri düzeyde yaşlı hastalarda beyinde daha önceden oluşmuş baloncuklar olabilir. Sıcak çarpması beyinde oluşmuş baloncukların kanamasına da neden olabilir.

Zemininde mutlaka beyin damarlarında bir hasar vardır ya da hastada bir tansiyon şeker hastalığı vardır. Bunlar da o damar baloncuğunun yırtılmasına ya da o damarlardan dışarıya kan sızmasına neden olabilir" uyarısında bulundu.

SICAKTAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Aşırı sıcağın beyin kanamasına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Kenan Kıbıcı, şunları söyledi:

"Asıl korunması gerekenler 5 yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki erişkinlerdir. Bunun dışında tansiyon, şeker, böbrek ve kanser hastalarının saat 10.00 ve 16.00 arasında aşırı sıcağa maruz kalmaması gerekiyor.

Sıcağın altında direkt bulunmamak en önemli konu. Şapka kullanmak, gözlük takmak, şemsiye altında oturmak ve günde 2,5-3 litre sıvı almak, aşırı ağır yiyeceklerden kaçınmak, alkol tüketmemek, gazlı içecekler tüketmemek de sıcak çarpmasını önleyen en önemli etkenler.

Hasta tedavi olduktan sonra yine yaklaşık 1 ay izlemek lazım. Bu hastayı zaman zaman poliklinik kontrollerine çağırmak gerekiyor. Bu hastaların vücudunda elektrolitlere karşı bozukluk, daha sonra böbreklerde ya da beyindeki damarlarda bir harabiyet oluşur. Buna bağlı sorunlar gelişebilir."

İSTANBUL SEL FELAKETİNİN BİLANÇOSU İÇİN TIKLAYIN

BUGÜN HAVA KAÇ DERECE OLACAK? (2 TEMMUZ 2020)

Bazı illerde bugün beklenen hava durumu ve günün ortalama sıcaklıkları şöyle:

ANKARA: 32 derece | Az bulutlu.

İSTANBUL: 32 derece | Parçalı ve az bulutlu.

İZMİR: 38 derece | Az bulutlu ve açık.

ADANA: 38 derece | Az bulutlu ve açık.

ANTALYA: 38 derece | Az bulutlu ve açık.

SAMSUN: 28 derece | Parçalı ve az bulutlu.

TRABZON: 27 derece | Parçalı ve çok bulutlu, iç kesimleri yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.

ERZURUM: 24 derece | Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı.

DİYARBAKIR: 37 derece | Az bulutlu ve açık, öğle saatlerinde yer yer parçalı bulutlu.

TÜRKİYE HARİTALI HAVA DURUMU TAHMİNİ

3 TEMMUZ 2020 CUMA GÜNÜ

4 TEMMUZ 2020 CUMARTESİ GÜNÜ

5 TEMMUZ 2020 PAZAR GÜNÜ

6 TEMMUZ 2020 PAZARTESİ GÜNÜ

7 TEMMUZ 2020 SALI GÜNÜ

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

MASKE TAKMAMANIN CEZASI NEDİR?

TÜRKİYE'NİN 'YENİ NORMALLEŞME' TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN