AK Başkan Yardımcısı Schinas: Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinden acı duyuyorum

AK Başkan Yardımcısı Schinas: Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinden acı duyuyorum

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Schinas, Ayasofya’nın yıllar sonra tekrar camiye çevrilmesine yönelik yaptığı açıklamada, 'Bir Yunan olarak acı hissediyorum, öfke duyuyorum' dedi.

Ayasofya’nın bugün kılınan cuma namazıyla 86 yıl sonra ibadete açılmasının yankıları sürüyor. Avrupa Komisyonu (AK) Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinden üzüntü duyduğunu açıkladı.

“YUNAN OLARAK ACI DUYUYORUM”

AK Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinden bir Yunan olarak acı duyduğunu belirterek şunları ifade etti:

“Bir Yunan olarak acı hissediyorum, öfke duyuyorum. Bu zor bir gün ve eminim ki benzer duyguları yaşayan tek kişi ben değilim. Türkiye'nin bir noktada jeopolitik konumunun ne olması gerektiğine ve gelecekte kiminle birlikte olmak istediğine karar vermesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye, Avrupa değerleri temelinde Avrupa Birliği ile gitmek istiyorsa, eğer öyle ise, o zaman Ayasofya'da bugün olanlar kötü bir başlangıç noktasıdır.”

MİÇOTAKİS’TEN AĞIR SÖZLER

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 86 yıl sonra ilk kez kılınan cuma namazıyla birlikte bugün resmen ibadete açılan Ayasofya'ya ilişkin "Bugün İstanbul'da gerçekleşen şey güç değil, zayıflık göstergesidir" değerlendirmesini yaptı. Miçotakis ayrıca, Türkiye'yi 'baş belası' olarak nitelendirdi.

ÜLKEDE YAS İLAN EDİLMİŞTİ

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk namaz için binlerce kişi Ayasofya'ya akın ederken, Yunan basını da Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesini yas olarak nitelendirdi. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk namazın kılınmasına saatler kala Yunanistan'da kiliselerin önünde bulunan bayraklar yarıya indirildi. Agrinio ve Patras kentlerindeki kiliselerden matem çanları çalınırken, akşam saatlerinde de ilahiler okunacağı duyuruldu. Yunan dünyası için "kara bir gün" yaşandığını belirtildi.

Yunan televizyonlarında da Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki Kuran tilaveti canlı olarak yayınlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN