AK Partili Mustafa Yeneroğlu: Toplumda yeni ötekiler oluşmamalı

AK Partili Mustafa Yeneroğlu: Toplumda yeni ötekiler oluşmamalı

Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu,Türkiye'de demokrasinin, hukuk devletinin çok ciddi gerilediği eleştirileri hakkında, ''Bugün artık yalnızca elitlere hitap eden bir siyasi söylemin Türkiye'de işlemeyeceğini, halkın dezavantajlı kesimini aşağılayarak iktidar olunamayacağını bütün siyasi partiler anlamış durumda ve bu AK Parti'nin başarısı. Ama bu başarıya odaklanıp, bulunduğumuz yerde kalamayız. Empati yapmak durumundayız. Yeni ‘ötekiler' oluşmamalı'' dedi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal kararından sonra Twitter'da paylaştığı, "Hukukun sesini kısarsanız, Allah da sizin iflahınızı kısar” mesajı çok tartışılan Yeneroğlu, son dönemdeki siyasi gelişmeler hakkında DW Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Dile getirdiği görüşlerin, "zor zamanlarda, ülkesini seven bir vatandaş olarak prensipleri hatırlatma çabası” olduğunu söyleyen Yeneroğlu, "AK Parti olarak kamuoyundan gelen sese kulaklarımızı tıkarsak, vatandaşa hizmet iddiamızın gerisinde kalmış oluruz” diye konuştu. 

'HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HER DAİM TEMEL İLKE OLARAK BENİMSENMELİ'

YSK'nin İstanbul kararından sonra Twitter'da "Hukukun sesini kısarsanız, Allah da sizin iflahınızı kısar” paylaşımına yönelik konuşan Mustafa Yeneroğlu, ''Tüm insanlığı bağlayan temel prensipler, değerler var. Bunlara sadece ben atıfta bulunmuyorum. Hepimiz, her gün kendimizi ilkelerimiz ışığında sınamakla mükellefiz. Ebu Hanife'ye ait bu ikazın hepimizi, siyasi konjonktürden bağımsız şekilde titretmesi gerekiyor. YSK kararıyla doğrudan hukukun sesinin kısıldığını iddia etmekten ziyade hukukun üstünlüğünün herkes tarafından her daim ortak temel ilke olarak benimsenmesi gerektiğini vurguluyorum. İktidar olarak bizim asgari müştereğimiz hep bu oldu, bundan sonra da bu olacak. Hukuki bir değerlendirmeyi gerekçeli karar çıktıktan sonra yapmak daha doğru olacak'' dedi.

'TÜRKİYE OLAĞANÜSTÜ BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR'

Türkiye'de demokratik hak ve özgürlükler konularının mevcut sorunları hakkında değerlendirmelerde bulununan Yeneroğlu, ''Demokratik hak ve özgürlükler, devletler tarafından bir kere benimsendiğinde artık şaşmaz bir makina gibi işleyen, sınamalardan bağımsız değerler değil. İnsan hakları, ifade özgürlüğü, çoğulculuk, yargı bağımsızlığı gibi evrensel prensipler dünyanın her yerinde adeta her gün yeni sınavlara tabi tutulurlar. Batı Avrupa ülkelerinden de sayısız örnek verebilirim. Bugün Türkiye olağanüstü bir süreçten geçiyor. Mülteciler akınının yükü ve ülkemize çok büyük acılar yaşatmış bir terör örgütüyle mücadelemiz devam ediyor. Darbe girişiminin etkilerini yeni yeni atlatmaya çalışıyoruz. AİHM kararlarına baktığımız zaman, tüm üye ülkelerin kendi milli güvenliklerine yönelik tehdit olarak algıladıkları hususlarda hep zorlandıklarını görüyoruz. Benim ifadelerim, tam da bu tarz dönemeçlerde, zor zamanlarda, ülkesini seven bir vatandaş olarak prensipleri hatırlatma çabası. Bu çaba, tekil ya da istisnai bir çaba da değil. AK Parti'nin temel pozisyonu da bu ilkeler üzerine bina edilmiş durumda'' dedi.

'YENİ ÖTEKİLER OLUŞMAMALI'

Türkiye'de demokrasinin, hukuk devletinin çok ciddi gerilediği eleştirileri hakkında konuşan Yeneroğlu, ''AK Parti, Cumhuriyet tarihi boyunca bir türlü "muktedir” olamamış, toplumun "ötekileştirilmiş” büyük kesimini merkeze taşıyarak yarım asrı geçkin antidemokratik ezberi bozmak konusunda bir devrim yaptı. Bu kesim, seneler boyunca "Beyaz Türkler” tarafından tahfif edilmiş, taleplerine tenezzül edilmemiş bir kesimdi. Bugün artık yalnızca elitlere hitap eden bir siyasi söylemin Türkiye'de işlemeyeceğini, halkın dezavantajlı kesimini aşağılayarak iktidar olunamayacağını bütün siyasi partiler anlamış durumda ve bu AK Parti'nin başarısı. Ama bu başarıya odaklanıp, bulunduğumuz yerde kalamayız. Empati yapmak durumundayız. Yeni ‘ötekiler' oluşmamalı. Şimdi sırada özgürlükçü hukuk devletinin eksikliklerinin giderilmesi ile Türkiye'nin kamu düzeni ve milli güvenliği konusunda hassas tüm yurtseverlerin bir araya gelmesi ve ortak gündemle ortak geleceğimize odaklanmak var. Hukuk devletinin gereklerinin yerine getirilmesi, katılımcı, çoğulcu demokrasinin aksamadan işlemesi konusunda, her ülke gibi bizim de eksikliklerimiz, ev ödevlerimiz var. Bunları rasyonel zeminde, özeleştiri kültürü içerisinde ve uzlaşma yolunu tercih ederek aşmamız gerekiyor. Bu bir parti meselesi değil, ama biz iktidar olarak herkesten daha fazla sorumluyuz. Sayın Cumhurbaşkanımız bir Türkiye ittifakı teklifinde bulundu. Partiler, ideolojiler ve kamplaşmalar üstü; teröre "ama”sız, çekincesiz "hayır” diyen, prensiplerde buluşan bir teklif bu. Bu çağrı, ülkemizdeki çoğulculuğu gözeten, sorunlarımıza çözümler bulabileceğimiz atmosferi oluşturacak bir ideal'' ifadelerini kullandı.

'YAPICI ELEŞTİRİLER AK PARTİ'NİN KENDİ ÇITASINI YÜKSELTİR'

AK Parti olarak kamuoyundan gelen sese kulaklarımızı tıkarsak, vatandaşa hizmet iddiamızın gerisinde kalmış oluruz. Millet olarak çok zorlu, aynı zamanda duygusal bir süreçten geçtik. Hâlâ geçiyoruz. Böyle durumlarda eleştiri, kimileri için varoluşsal bir tehdit olarak algılanabiliyor. Güvenlikle ilgili endişelerimiz azaldıkça, eleştiriyle ilgili daha verimli bir ortamın oluşacağına inanıyorum. Öte yandan her ifadeyi AK Parti'ye indirgeyip "parti içinde kriz” olarak yorumlayan kesimlerin de eleştiri kültüründe ciddi sorun var bence. AK Parti, sistem eleştirisini çok sağlam bir şekilde yapabildiği ve doğru uygulamalarla sistemin aksayan yanlarına nüfuz edebildiği için başarılı oldu. Şimdi tek rakibi yine kendisi. Yapıcı eleştiriler ancak AK Parti'nin kendi çıtasını yükseltmesine yarar.

'MİLİTAN HABERCİLİK UZUN VADEDE BİLİNÇLİ VATANDAŞ ÜLKÜSÜNÜ SARSIYOR'

Basın emekçilerimizin ideolojik şartlamalardan bağımsız, aktivizme düşmeden, nitelikli ve nesnel haber üretebilme konusunda iyi bir karneye sahip olmadıkları aşikar. Bu durum herhangi bir parti ya da cenaha yakınlıkla da değişmiyor üstelik. Nitelikli basın çalışması, siyasi kültürün iyileşmesi adına vazgeçilmez bir unsur. Genç nesil artık birkaç dil biliyor ve önünde konvansiyonel medya kanallarından çok daha fazlası var. Militan habercilik, kısa vadede belki taraftar üretiyor, ama uzun vadede bilinçli vatandaş ülküsünü temelden sarsıyor.

'DEMOKRATİK MEŞRUYET ZEMİNİNDE HER KONUYU TARTIŞABİLİRİZ'

Sosyal medyada gündeme getirdiği eleştiriler nedeniye kendisi de sert eleştirilere maruz kalan Yeneroğlu, ''Farklı fikirlerin olması tabii ve istenen bir şey. Demokratik meşruiyet zemininde her konuyu tartışabiliriz. Linç dili karşısında başlarda dehşete düşsem de, artık göz ardı etmeye çalışıyorum. Fikir ayrılıkları karşısında nefrete sarılanlar kadar, mutedil bir dile ve nezakete sahip insanlardan çok olumlu tepkiler de alıyorum. Nefret saçanların sesi belki çok çıkıyor, ama çoğunluğu hâlâ bu toprakların nazik insanları oluşturuyor'' ifadelerini kullandı.

'ÖZGÜRLÜKLER KONUSUNDA İLERDE OLMAMIZ İÇİN AŞILMAZ ENGEL YOK'

Uzun yıllar Almanya'da yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönerek siyasete giren Yeneroğlu bu konuda pişmanlık yaşayıp yaşamadığı sorusuna, ''Bu, dünyadaki tüm siyasetçilerin zaman zaman yaşadığı sağlıklı bir muhakeme. Her şeye rağmen siyasetin benim için yegâne fonksiyonu, sorunlara çözüm üretmek için en etkili mecra olması. Çok genç yaştan beri Amnesty International üyesi ve Batı Avrupa'da İslam düşmanlığıyla 20 yıl mücadele etmiş birisi olarak, Türkiye'de kamuoyunun yurt dışındaki vatandaşlarımıza bakışının hâlâ "gurbetçi” seviyesinde kalmasına; ayrıca yurt dışında diasporik bir topluluğa sahip bir ülke olarak, kendi topraklarımızdaki azınlıklarımızla iletişimimizin bazen empatiden uzak gerçekleşmesine üzülüyor, özgürlükler konusunda uluslararası sıralamalarda çok daha ilerlerde olmamız için aşılmaz engelin olmadığını düşünüyorum. Kutuplaşmayı ve çok iddialı soyut söylemleri aşarak vatandaşımızın acil çözüm bekleyen sorunlarına rasyonel zeminde odaklanmalıyız'' dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN