AK Parti'nin en çok oy aldığı iller 'döviz' biriktirdi

AK Parti'nin en çok oy aldığı iller 'döviz' biriktirdi

AK Parti'nin en çok oy aldığı iller 'döviz' biriktirdi, tasarrufları içinde en çok döviz tutan ilk 4 il sırayla Aksaray, Nevşehir, Yozgat, Kırşehir oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Fintürk verilerini yayımladı. Buna göre tasarrufları içinde en çok döviz tutan ilk 4 il sırayla Aksaray, Nevşehir, Yozgat, Kırşehir oldu. 2018 yılının yaz aylarında yaşanan kur şoku ve onu takip eden yüksek enflasyon halkın alım gücünü yerle bir etti. 2019'da halkın temel gündeminde ise 'alım gücümü nasıl korurum' sorusu yer aldı.

TASARRUF HESAPLARININ YARISI DÖVİZ

Bunun için vadeli mevduat hesabı açtırmak veya döviz ve altın gibi seçenekler arasında ikilemde kalan yurttaşlar faizlerin de düşmesiyle kararını altın ve dövizden yana kullandı. Bankalardaki tasarruf mevduatlarının yarısı döviz hesabına dönmüş durumda. Ancak bazı illerde oran daha düşükken bazı illerde çok daha yüksek. Ancak Türkiye'nin finans haritasına göre, dövize rağbetin en düşük olduğu Ardahan'da bile bankada tutulan tasarrufların yüzde 29,4'ü döviz. Yastık altındakiler ise cabası. Dövize ilginin en yoğun olduğu iller İç Anadolu Bölgesi'nde.

EN ÇOK DÖVİZİ NEVŞEHİR TUTUYOR

İç Anadolu illerinin dövize ilgisi uzun yıllardır yüksek. Bunun nedenleri daha çok sosyal. Ancak son 2 yılda ilginin en çok arttığı iller de yine bu iller. Tasarruflarını döviz olarak tutan illerin geçmiş verilerine göz atıldığında bu illerde dövize kaçışın devam ettiği ortaya çıktı. 2018 verilerine göre en çok döviz tutan il Nevşehir iken, tasarruflarının içindeki döviz oranı yüzde 58,4’tü. Bu yıl Nevşehir ikinciliğe düştü ancak döviz oranı yüzde 61,9’a çıktı. 2018’de Aksaray’ın tasarrufları içindeki döviz oranı yüzde 58,1 iken bu yıl yüzde 63,3'e yükselmiş durumda. 2017’de ise oranlar daha düşük. 2017'de şampiyonu Nevşehir’in tasarrufları içindeki döviz oranı o yıl yüzde 54,1'di.

MİLYONERLERİN EN ÇOK ARTTIĞI YIL 2019

BDDK'nin yayımladığı veriler içinde 1 milyon liradan fazla para bulunan hesapları da içeriyor. Buna göre 2019 sonu itibariyle yurt içinde yerleşik 202 bin 20 hesabın içinde 1 milyon liradan fazla para bulunuyor. 2018 sonunda ise bu sayı 161 bin 800’dü. Böylece sadece bir yılda milyoner hesaplar 'milyoner hesaplar' denilen bu tür hesapların içinde toplamda 40 bin 220 arttı. Yurt dışı hesaplarda toplama dahil edildiğinde artış 45 bin olarak gerçekleşiyor. Veriler bir yandan servet adaletsizliğini bir yandan da 1 milyon liranın değerini kaybetmesini gözler önüne seriyor.

Tasarruf mevduatının ne kadarı dövizde?

1- Aksaray: yüzde 63,3

2- Nevşehir: yüzde 61,9

3- Yozgat: yüzde 59,9

4- Kırşehir: yüzde 56,9

5- İstanbul: yüzde 56,7

77-Çanakkale: yüzde 31,8

78- Kırklareli: yüzde 31,6

79- Hakkari: yüzde 31,5

80- Kars: yüzde 30,7

81- Ardahan: yüzde 29,4

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN