ALES sınavı ne zaman yapılacak? İşte ÖSYM sınav takvimi

ALES sınavı ne zaman yapılacak? İşte ÖSYM sınav takvimi

Normal şartlarda 6 Aralık 2020 tarihinde yapılması planlanan ALES/2 sınavı, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında iptal edildi. ÖSYM, ALES/2 sınav tarihi ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

ÖSYM Başkanı Aygün, lisans eğitimini bir üst seviyeye çıkarmak isteyenlerin girdiği, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) da dâhil olmak üzere toplamda 7 sınavın iptal edildiğini duyurdu. Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında aralık ayında yapılacak tüm sınavlar iptal edildi.

ALES/2 SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Normal şartlarda yılda 3 kez yapılan ancak bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle ikiye düşürülen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES/2) 6 Aralık 2020 tarihinde yapılacaktı. Giderek artan koronavirüs vaka sayılarına karşı alınan tedbirler kapsamında ALES/2 sınavının ertelendiği belirtildi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün, ALES/2 de dâhil olmak üzere aralık ayında yapılması planlanan 7 sınavın koronavirüs tedbirleri kapsamında ertelendiğini duyurdu.

ALES/2 sınavının ne zaman yapılacağına dair henüz bir açıklama yapılmadı. Konuyla ilgili ÖSYM sınav takviminden paylaşılacak bilgiler geldikçe, sayfamızda yer alacak.

AYGÜN’DEN İPTAL KARARI

Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan ÖSYM Başkanı Aygün, Cumhurbaşkanlığının corona virüs salgınının Türkiye’de yayılmasının önlenmesine yönelik aldığı yeni tedbirler dâhilinde, ÖSYM Başkanlığının 2020 Yılı ÖSYM Sınav Takviminde paylaşılan YÖKDİL/2, ALES/2, STS Diş Hekimliği, DUS, DİB-MBSTS, e-YDS/13, DHBT ve YDUS sınavlarının ileri bir tarihe ertelendiğini açıklamıştı.

ALES NEDİR?

ALES, akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirisi…) atanmak isteyenlerin veya yüksek lisans yapmak isteyenlerin girdiği bir sınavdır.

Bir yükseköğretim kurumunda, okutman, araştırma görevlisi, eğitim öğretim planlamacısı, öğretim görevlisi ya da uzman çevirisi gibi kadrolara yerleşebilmek adına adayın alanındaki puan türüne göre 100 üzerinden 70 puan alması gerekiyor.

Yüksek lisans başvurusunda bulunmak isteyenlerin yüksek bir ALES puanı alması gerekiyor. Çünkü üniversitelerde tezli yüksek lisans başvurusunda ALES sınav sonucunun en az yüzde 50’lik bir payı bulunuyor.

ALES, sonbahar zamanında 2, ilkbahar döneminde 1 olmak üzere senede 3 defa yapılır

ALES SINAVINA KİMLER KATILABİLİR?

Üniversitelerin lisans eğitimlerinden mezun olabilecek durumda olanlar, lisans eğitimlerinden mezun olanlar ya da yurtdışında lisans eğitimini tamamlayarak denklik belgesi alanlar ALES’e katılabilir.

ales-sinavi-ne-zaman-yapilacak-osym-sinavi-iptal-ettii.jpg

ALES’E NASIL BAŞVURULUR?

ALES’e başvuruda bulunmak isteyenler, ÖSYM tarafından paylaşılan başvuru tarihlerinde, kurumun resmî internet sitesine, T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle giriş yaparak başvuru yapabilir. Başvuru işleminin bitmesinin arkasından sınav ücretinin ödenmesi gerekiyor. Şayet, adaylar sınav ücretini belirtilen zaman içerisinde anlaşmalı bankalara ödemezse, geç başvuru tarihlerinde tekrardan başvurabilir, fakat sınav ücretini bir önceki miktardan daha çok ödemek zorunda kalır. Sınav ücretinin ödenmesiyle adayın başvuru işlemi tamamlanır.

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

ALES’ten alınan puanlar, sınav sonuçlarının açıklandığı tarih itibarıyla 5 sene boyunca geçerlidir. Adaylar, sınava istedikleri kadar girebilir ve 5 sene içerisinde aldıkları en yüksek puan üzerinden başvuruda bulunabilir.

e-ALES NEDİR?

e-ALES, ÖSYM’nin düzenlediği merkezi sınavın dijital ortamda düzenlenen çeşididir. Normal ALES sınavının soruları ile e-ALES sınavı soruları, sınav değerlendirmesi arasında herhangi bir fark bulunmuyor. Aradaki tek fark ise sınavın dijital ortamda yapılmasıdır. Adaylar, sınav merkezine, ÖSYM’nin resmî internet sitesinden T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile erişebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN