Protestocu Rus televizyoncu ilk kez konuştu: Başıma geleceklerden çok korkuyorum

Devlet kontrolündeki Rus televizyonu Kanal 1’de canlı yayın esnasında yayına korsan girerek savaş karşıtı pankart açan Marina Ovsyannikova Spiegel’e verdiği röportajda başına geleceklerden korktuğunu söyledi

KARAR/ALMANYA

Marina Ovsyannikova toplantı kanuna muhalefetten 226 euroya denk düşün para cezasına çarptırıldı ve bu cezayı ödeyip serbest kaldı. Ancak Rus televizyoncu şimdi de “Yanlış bilgilerin bilinçli olarak kamuda yayılması’’ suçlaması ile bir ceza davası soruşturmasına uğrama tehlikesi var. Bu suçun cezası 15 yıla kadar hapis.

Alman Spiegel dergisine konuşan Ovsyannikova arkadaşlarının yanında saklandığını belirterek, “Hayatım artık tamamen değişti. Bunun farkına yeni varıyorum. Çocuklarım için endişe duyuyorum (17 yaşında erkek ve 11 yaşında kız). Sakinleştirici alıyorum“ dedi.

Fransa Devlet Başkanı Macron’un kendisine yaptığı iltica teklifi hakkında da konuşan Rus gazeteci “Ülkemi terk etmek istemiyorum. Ben vatanseverim. Oğlum benden daha çok vatansever. Hiç bir yere göç etmeyeceğiz‘‘ diye konuştu.

Ovsyannikova alabileceği cezalar konusunda korkup korkmadığı yönündeki bir soruya da “Tabi ki korkuyorum. Ben insanım. Her şey olabilir. Bir araba kazası, yani onların istediği her şey olabilir. Buna eminim. Ben artık geri dönüşü olmayan bir eşiği geçtim‘‘ dedi.

Ruz gazeteci uzun yıllardır çalıştığı kanalda bu eylemi neden şimdi yaptığı sorusunu ise şöyle cevapladı “Ben siyasallaşmış birisi değilim. Uzun yıllar olanları içimde bastırdım. Yıllar içinde bir memnuniyetsizlik oluştu. Vidalar kademeli sıkıştırıldı.. Valilerin eskisi gibi özgürce seçilememesi…2014 Ukrayna olayları…Alexej Nawalny’in zehirlenmesi… bağımsız medyanın yasaklanması ya da kısıtlanması.... Ukrayna’daki savaş benim için arık geri dönüşü olmayan son nokta oldu. Rus ordusunun Kiev’e yürüdüğünü duymak benim için bir şoktu. Korkunç bir şeydi benim için. Rusya’da her normal düşünen insan artık eskisi gibi yaşayamayacağını biliyor“

Ukraynalı bir baba ve Rus bir annenin kızı olan Ovsyannikova babasının mezarının Odessa’da olduğunu ve Ukrayna’da bir çok akrabasının bulunduğunu belirterek, “Benim için bu protesto pasifist bir eylem. Savaşın bitmesine yönelik hem Rusya’nın hem de dünyanın menfaatine bir çıkış. Bu eylemle Rusların da bu savaşa karşı olduğunu gösterdim. Akıllı ve eğitimli insanların çoğu bu savaşa karşı’’ dedi.

Eyleminin bazıları tarafından iddia edildiği gibi bir kurgu ya da yönlendirme neticesinde olmadığını belirten Ovsyannikova eylemin tamamen kendi fikri olduğunu dile getirerek “ O kadar dolu ve kızgındım ki, protestomu göstermek istedim. O anda olayın sonuçlarını düşünmedim. Şimdi farkına varıyorum. Gün geçtikçe daha da fazla farkına varıyorum.“ dedi.

Eylemden sonra odasına gidip beklemeye başladığın söyleyen Rus gazeteci amirlerinin kendisi ile nezaketle konuştuğunu kendini gözaltına alan polislerin de kendisine nazik davrandığını söyledi. Sorgusu esnasında kendisini sıkça batı ile bağlantısı olup olmadığı sorulan gazeteci polislere de eylemi kendi inisiyatifi ile yaptığını söyledi.

Yaklaşık 25 yıldır Kanal 1’de çalışan Ovsyannikova’nın Facebook paylaşımlarına Avrupa ülkelerinin de bulunduğu seyahatler yaptığı görülüyor. Maddi geliri iyi olduğu anlaşılan gazeteci bundan sonra ne yapacağı sorusuna ise “Yaşamım iyiydi. Şikayetçi değildim. Moskova orta sınıfına aitim. Yaşamım artık tamamıyla değişecek. Ne olacağını ben de bilmiyorum. Bunu savaş zamanlarında kim bilebilir. “ diye cevapladı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Zelenskiy TBMM'de de konuşacak mı?

Dünya Haberleri