Sanders'tan Filistin tepkisi: 227 Filistinlinin ölmesi trajedi değil mi?

Demokrat Senatör Sanders, ABD Senatosu'nda yaptığı konuşmada İsrail'i destekleyen Cumhuriyetçi bazı senatörlere sert tepki gösteri. Sanders, senatoya "12 masum İsraillinin hayatını kaybetmesi gerçekten bir trajedidir. Peki ya 64'ü çocuk, 38'i kadın 227 Filistinlinin hayatını kaybetmesi trajedi değil mi?" diye sordu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu'na İsrail ile Filistin'e acil ateşkes çağrısı yapan tasarıyı sunan Demokrat Senatör Bernie Sanders, sunuş konuşmasında Senato'ya seslendi ce Cumhuriyetçi senatörlere tepki gösterdi.

Cumhuriyetçi bazı senatörlerin 'İsrail'e tam destek çağrısı' yapan tasarısına şiddetle karşı çıkan Sanders, "Tasarının 2. sayfasında bir cümle dikkatimi çekti. Senato, Hamas'ın roketleri dolayısıyla hayatını kaybedenlerin yasını tutuyor diyor. Kesinlikle katılıyorum. 12 masum İsraillinin hayatını kaybetmesi gerçekten bir trajedidir. Peki ya 64'ü çocuk, 38'i kadın 227 Filistinlinin hayatını kaybetmesi trajedi değil mi?" dedi.

Gazze'de devam eden İsrail saldırılarına dikkati çeken Sanders, hem Hamas'ın hem de İsrail ordusunun sivillerin hayatını tehlikeye attığını düşündüğünü ifade etti.

CUMHURİYETÇİLERİN TASARISINI HAZIRLAYAN SCOTT'A TEPKİ

Sanders, Cumhuriyetçilerin tasarısını hazırlayan Senatör Rick Scott'a ve Senato'ya hitaben, "Senatör Scott 64'ü çocuk, 38'i kadın 227 Filistinlinin hayatını kaybetmesinin bir trajedi olduğuna inanmıyor. Ben ise hem İsraillilerin hayatlarını kaybetmesine hem de Filistinlilerin yaşamlarını yitirmesine yas tutmamız gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

'KOVİD-19 TESTLERİNİN YAPILDIĞI TEK KLİNİK VURULDU'

Gazze'deki durumun son saldırılardan önce de kötü olduğuna dikkat çeken Sanders, İsrail'in saldırılarıyla durumun daha da kötüleştiğini ve acil ateşkesin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

İsrail'in saldırılarında Gazze'deki en az 17 hastane veya kliniğin zarar gördüğünü ve kentte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testlerinin yapıldığı tek kliniğin de vurulduğunu belirten Sanders, bunların birer trajedi olduğunu ve sona ermesi gerektiğini söyledi.

Sanders, "ABD derhal ateşkes çağrısında bulunmalıdır; dünyanın daha barışçıl ve müreffeh bir gelecek inşa etmesinde ABD'nin asli bir rolü olduğuna inanıyorum" dedi.

'NETANYAHU'NUN SAĞCI YÖNETİMİ IRKÇI MİLLİYETÇİLİĞİ BÜYÜTTÜ'

Sanders konuşmasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya da tepki göstererek "Kongre şunu anlamalı ki 10 yıldan uzun süredir Binyamin Netanyahu'nun sağcı yönetimi, iktidarda kalmak ve yolsuzluktan yargılanmaktan kaçınabilmek için gösterdiği çabada giderek artan şekilde hoşgörüsüz ve otoriter bir tür ırkçı milliyetçiliği büyüttü" açıklamasında bulundu.

Netanyahu'nun İsrail'deki aşırılıkçıları da meşrulaştırdığını söyleyen Sanders, ABD'nin İsrail siyasetinde olan biteni anlaması gerektiğini belirtti.

İSRAİL'E 735 MİLYON DOLARLIK SİLAH SATIŞININ DURUDURULMASI İÇİN YASA TASARISI

Bununla birlikte Sanders'ın, Biden yönetiminin onay verdiği İsrail'e 735 milyon dolarlık silah satışının durdurulması için yasa tasarısı hazırladığı aktarıldı. Washington Post'un elde ettiği taslağa göre Sanders, silah satış sürecinin durdurulması için hazırladığı tasarıyı bugün Senatoya sunacak.

Sanders, Washington Post'a yaptığı açıklamada, "ABD yapımı bombalar Gazze'yi yerle bir ederken, kadınları ve çocukları öldürürken, Kongre oturumu bile olmadan devasa bir silah satışının daha yapılmasına müsaade edemeyiz" dedi.

ABD'nin İsrail ve Filistin halkı için barışçıl bir gelecek inşa etmede öncü olması gerektiğini söyleyen Sanders, "Bu silah satışının barışçıl bir gelecek kurulmasına mı hizmet ettiğini yoksa çatışmayı daha da mı alevlendireceğini ciddi bir şekilde incelemeliyiz" açıklaması yaptı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Dünya Haberleri