Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarım ürünleri üretici fiyat endekslerini açıkladı. Değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayı itibarıyla genel tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) yükselişin aylık yüzde 0,52, yıllık yüzde 10,68 olduğunu belirtti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde aylık enflasyonun yüzde 0,22 gerilediğini ve yıllık yüzde 11,97 olarak gerçekleştiğini ifade eden Bayraktar, tarımdaki üretici enflasyonunun ise yıllık yüzde 10,53 olarak belirlendiğini kaydetti.
Bayraktar, tarımda üretici enflasyonunun, gıdadaki tüketici enflasyonunun 0,41 puan, genel TÜFE'nin 1,15 puan altında kaldığını vurgulayarak, tarımda üretici fiyatlarının, üretimdeki artışların yaşandığı bir döneme girilmesinden dolayı düştüğüne işaret etti. Üretici fiyatlarının haziranda yüzde 1,46, temmuzda yüzde 2,28 gerilemesinin ardından ağustosta da yüzde 0,73 düştüğüne dikkati çeken Bayraktar, üreticinin makul fiyatlarla üretmeye devam ettiğini, sorunun tüketici fiyatlarında olduğunu savundu.

Bayraktar, enflasyonu, ürünlerin tarladan markete gelişindeki süreçte ve ulaştırma gibi alanlarda aramak gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Tarladan markete fiyatlar bazı ürünlerde 4-5'e katlanıyorsa, bundan hem çiftçi hem de tüketici kaybediyor ve mağdur oluyor. Her ay düzenli yaptığımız ve kamuoyuna duyurduğumuz üretici market fiyat araştırması da bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.” Görüleceği üzere hasat zamanı gelince çiftçinin ürettiği ürün fiyatı hem ülke genel fiyat artışlarının altında, hem de raflarda satılan gıda ürünlerinin daha gerisinde kalmıştır.
TARIMDA DÜŞÜK YATIRIM KREDİSİ
Lisanslı depoculuk kriterlerini haiz depo yatırımı yaparak, depolarını ve işletmeciliğini Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) uzun süreli olarak kiralayan gerçek ve tüzel kişiler, lisanslı depo yatırımları ile ilgili olarak 12 Mayıs 2017'den geçerli olmak üzere yatırım kredisinden faydalanacak. Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) karşılığı kredi kullanımı imkanı sağlandı. Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olarak üretimini yaptıkları tarımsal ürünlerini lisanslı depolara bizzat teslim ederek ELÜS alan üreticilere, ELÜS karşılığı kredi kullandırılacak.
