Ay yolcuları valizleri hazırlasın

Ay yolcuları valizleri hazırlasın

Yapay zekanın gelişimi ve 3D teknolojisinde kullanımın yaygınlaşması ‘bu kadarı da olmaz’ denilenleri gerçeğe dönüştürdü. Yazıcıda üretilen yapay kas ve damarın pek çok hastalığın çözümünde rol oynaması beklenirken uzmanlar, uzay çalışmalarında da 2018’in kritik gelişmelere sahne olacağı görüşünde.

GÜVEN ADALI / EKONOMİ SERVİSİ

Yapay zekanın gelişiminin yanı sıra 3D teknolojisinde kullanımın sağlıktan, otomobil endüstrisine kadar neredeyse hayatın her alanına yayılmaya başlaması düne kadar imkansız denilen gelişmelerin gerçekleşmesine neden oluyor. ‘Teknolojide bu daha başlangıç’ diyen uzmanlar ise yapay zeka, genetik, uzay yolculuğu ve tıp alanlarında 2018’in patlama yılı olacağına işaret ediyor. Özellikle sağlık alanında yaşanan gelişmeler insanlara ‘yok daha neler’ dedirtirken, hem bu yıl sıkça duyacağımız gelişmeleri sizler için derledik:

Yapay kas: Colorado Boulder Üniversitesi bilim adamları ucuz, esnek ve güçlü gerçekçi bir kas tasarlamak için yola çıktılar. Geçmişte, protez kolları ve diğer robotik malzemeler hantal pompalar, vana ve tüplerle sertleştirilirken, bazı kas alternatifleri esnekti ancak elektrik darbelerine dayanamadı. Ancak Keplinger Araştırma Grubu , kendisini iyileştirebilecek çok yönlü bir kas yarattı. 3D yazıcıda üretilen kas hem 10 sentlik maliyeti hem de bir filin kası kadar dayanıklı olmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca üretilen bu kasın insansı robotların üretilmesinde de çığır açması bekleniyor.

Damar sorunu çözüldü: 3D teknolojisi ile organ üretildiğini sıkça duysak da bu alandaki en büyük başarı geçtiğimiz günlerde elde edildi. Uluslararası bir bilim ekibi, bazı ilaçları test etmek için yapay karaciğer damarı basmayı başardı. Böylece ilaçların hastalar üzerindeki etkisini analiz etmek için bir yaşam ortamı taklit edilmiş oldu. Araştırma ekibi bu ilerlemeyi, diğer organ ve doku sistemleri için örnek modeller oluşturmak gibi daha karmaşık ilaç test sistemlerini geliştirmede erken bir adım olarak görüyor. AIP Publishing’e göre, “Kanser ilaç terapileri, örneğin kanser dokusunun dışındaki çeşitli dokulardaki etkilerin anlaşılmasını gerektirir ve bu gelişme büyük fayda sağlayacaktır.”

Omurga implantı: İsviçre’de bir araştırma ekibi felç olan insanlara çözüm bulmak için 3D teknolojisinden yardım aldı. Yazıcıda üretilen, bükülebilen küçük kablosuz implant ile beynin bacaklara komut göndermesi sağlanıyor. Yapılan ilk testlerden başarılı sonuçlar alınırken bu teknoloji ile beyin ile vücut arasındaki tüm iletişim sorunlarına da çare olunabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

100.000 Genom Projesi: İngiltere’ye çığır açan 100.000 Genom Projesi bu yıl tamamlanacak. Bu proje sayesinde Birleşik Krallığın genomik tıp uygulama ve araştırma alanında dünya liderliğine yükselmesi hedefleniyor. Proje nadir hastalıkları olan hastalar ile onların ailelerine ve kanser hastalarını odaklanıyor. Proje kapsamında yapılan çalışmalarda pek çok insanda başka yöntemlerle teşhis edilemeyen nadir hastalık tanısı konuldu.

DEVLER UZAYDA DA YARIŞIYORLAR

Teknolojinin gelişimi ile uzay yarışı da farklı bir boyut kazandı. Bu yıl uzayda yaşanacak gelişmeler ise şöyle:

Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (Jaxa), uzayda yaşamı gerçekleştirebilmek için çalışmaları hızlandırıyor. Jaxa, temmuz ayında “1999 JU3” asteroidinin üzerine mekik indirecek ve analiz için örnekler toplayacak.

Nasa’nın OSIRIS-REx uzay aracı, ağustos ayında dünyaya yakın asteroit Bennu’ya varacak ve 2023 sonlarında çalışma için bir örnek toplayacak. Ayrıca Nasa, mayıs ayında Mars’ın derinliklerini inceleyecek keşif aracı InSight’ı gönderecek.  Gezegenin kökeni ve evrimi anlamaya yardımcı olacak şekilde kapsamlı bir çalışma gerçekleştirecek.

GOOGLE VE MİCROSOFT KOLLARI SIVADI

Özellikle sağlık alanında sadece tıbbi laboratuvarlar değil teknolojinin devleri de önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Google’ın yapay zeka programı AlphaGo Zero, dikkatini protein katlama gibi karmaşık tıbbi problemleri çözmeye yöneltti. Yanlış katlanmış proteinler Alzheimer ve Parkinson gibi yıkıcı hastalıklardan sorumlu tutuluyor. Bu hastalıklarda tedavilerin insanlardan çok bilgisayarlar tarafından yapılabileceğine inanılıyor. Aynı şekilde Microsoft da, insan vücuduna zarar verip kanser kodunu değiştireceğine söz verdi. Yazılım devinin ilk sonuçları bu yıl elde edilmesi bekleniyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN