Gelecekten bir kuple

Gelecekten bir kuple

Yapay zeka ve robot teknolojileri öyle baş döndürücü bir hızda gelişiyor ki, ‘bilim-kurgu gerçek oluyor’ sözü bile klişe haline geliyor. Yakın gelecekte hem trafik ışıklarına gerek duymayan, hem de kaza oranını azaltan sürücüsüz araçlar ve en az insanlar kadar esnek robotlar bizi bekliyor.

ŞINAV ÇEKİYOR TERLİYOR

Tokyo Üniversitesi JSK Laboratuvarı araştırmacıları, insansı robot Kengero’ya bir soğutma sistemi eklemenin yollarını arıyordu. Vücudu devre kartları, dişliler ve 108 adet motorla dolu olan Kengero’nun üzerinde tüp, fan veya radyatörlerle kurulacak aktif bir sulu soğutma sistemine yer yoktu. Bu yüzden, robotun iskelet sistemini (metal çerçevesini) soğutma sistemi olarak kullanmaya karar verildi. Kengero’nun motorlarının etrafından su sızmasını sağlayarak suyun buharlaşmasına imkan sağladı. Diğer bir deyişle, Kengero’yu ‘terlettiler’. Daha sonra, robotun yere su damlatmasını önleyip etkili bir şekilde terlemesi sağlanmaya çalışıldı. Bu noktada robotun vücudundaki lazer sinterleme devreye girdi. Bu özellik sayesinde, robotun iç kısmındaki gözenekli bir katmandan gelen su yüzeye yakın bir kısımdaki daha gözenekli bir katmana alındı. Buradan da havaya buharlaşması sağlandı. Gerçekleştirilen denemelerde, bu soğutma yönteminin hava ile soğutma yönteminden üç kat daha etkili olduğu fakat aktif soğutma kullanan geleneksel bir radyatör kadar etkili olmadığı görüldü.

TRAFİKTE IŞIKSIZ DEVRİM

ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yapılan bir araştırma, gelecekte trafik ışıklarına ihtiyaç kalmayacağını ortaya koydu. Araştırmacılar, sürücüsüz otomobil çözümlerinin yollarda hakim olacağını ve bu sebeple yapay zekayla donanan araçların araçların trafik ışıklarına gerek kalmayacağını belirtti. Otonom araçlar yol ve trafik durumuna göre hareket edecek ve bildiğimiz kuralları kendiliğinden uygulayacak. Sistem, araçların hız ve konum bilgilerini anlık olarak birbirleriyle paylaşması esasına dayanıyor. Trafik yoğunluğu bekleyen araçların olduğu tarafta yoğunlaşırsa, bu sefer diğer yöndeki araçlar duracak ve bekleyen araçlara yol verecek. Araştırmada kazaların en çok yaşandığı yer olarak kavşaklar gösterilirken, ışıksız sistemle bu soruna da çözüm getirileceği eklendi. Trafik ışıklarının varlığından, çok daha akıcı ve verimli bir sistemin meydana getirileceğini söyleyen MIT Araştırmacıları, net bir tarih vermese de, yakın bir dönemde söz konusu teknolojinin kullanıma geçebileceğini belirtti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN