Ayağını yerden kesmek isteyen krediye koştu

Ayağını yerden kesmek isteyen krediye koştu

Faizlerin düşmesiyle kredili araç satışları da vites yükseltti. BDDK verilerine göre, Nisan 2020’de 7 milyar lira seviyesinde olan bireysel taşıt kredileri, 26 Haziran haftasında 8.4 milyar liraya yaklaştı. Ertelenen talep ve düşen faiz oranlarıyla tüketici otomobile koştu. ODD verilerine göre de sadece haziran ayında satışlar yüzde 66 artarak 71 bin adede ulaştı.

ALİ YILDIRIM-KARAR

Koronavirüs ile birlikte üretime ve satışlara kısa bir ara veren otomotiv sektörü, yeniden gaza bastı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, haziran ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,3 artarak, 70 bin 973 adede ulaştı. Satışlardaki bu hızlı yükselişte, geçen ay devreye giren düşük faizli kredilerin büyük etkisi olduğu görüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bireysel taşıt kredilerinin patlama yaptığı görülüyor. Deyim yerindeyse vatandaş yeni bir araç alabilmek için krediye koştu. BDDK verileri nisan ayında bireyse taşıt kredilerinin 7 milyar lirayı aştığını gösterirken, aynı ay 6 milyar lira seviyesine gerileme olsa da mayıs ayında yeniden hareketlenme kayıtlara geçti. Pandemi etkisinin hafiflemesiyle birlikte ayağını yerden kesmek isteyen tüketici, yönünü yeniden krediye çevirmiş. Mayıs ayının ilk haftasından itibaren taşıt kredisi grafikte de görüldüğü gibi hızlı bir yükseliş sarmalına girdi. Mayıs ayında yeniden 7 milyar lirayı aşan krediler, haziran ayında 8 milyar liraya ulaştı. BDDK’nın en son verisine göre, 26 Haziran haftasında bireysel taşıt kredilerinin 8.3 milyar liraya ulaştığı görülüyor.

ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, satışlardaki hızlı yükselişte 2018’den bu yana bekleyen talebin yanı sıra haziran ayında devreye giren düşük faizli kredinin etkili olduğunu söyledi. Bilaloğlu, pandemi nedeniyle 500 bin adetlere düşürülen yıl sonu hedeflerini yeniden 600-650 bin adetlere çıkardıklarını söyledi. Bilaloğlu ayrıca, 2021 yılı itibarıyla iç pazarda yeniden 1 milyon adetli satışlara ulaşabilecekleri umudu taşıdıklarını ifade etti. Bilaloğlu “Avrupa’da yeterli talep henüz yok. Bunun da katkısıyla Türkiye’ye araç tedarik edilmeye başlandı. En geç temmuz ayında hiçbir sorun kalmaz. Haziranda tedarik tam olarak sağlanabilseydi yüzde 15-20 artı satış gerçekleşirdi. Böyle bir dönemde devletten ÖTV indirimi istemek doğru olmaz. Fakat, 2 yıl önce yüzde 45 ÖTV diliminde 45 araç varken, fiyatların dövize bağlı şekilde yükselmesi ile bu sayı 7’e düştü. Bu yüzden, ÖTV matrahlarında güncelleme yapılarak tüketiciye düşük vergi diliminde daha çok araç tercihi sunulmalı. 100 TL fark ile araçların vergi dilimi artabiliyor” dedi.

TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI TAM GAZ

Haziranda otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,4 artarak, 57 bin 67 adede çıktı. Hafif ticari araç pazarı yüzde 108,7 yükselerek 13 bin 906 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık haziran ayı ortalama satışlara göre yüzde 1 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık haziran ayı ortalama satışlara göre yüzde 6,2 yükseliş kaydetti. Hafif ticari araç pazarı ise 10 yıllık haziran ayı ortalama satışlara göre yüzde 15,9 azaldı.


İLK 6 AYDA YÜZDE 30 BÜYÜME

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2020 yılı haziran sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,2 arttı. 254 bin 68 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2020 yılı ilk yarıda geçen yıla göre yüzde 30,2 oranında artarak, 203 bin 595 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 30,2 artarak 50 bin 473 adede ulaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN