Ayasofya camii mi oldu? Ayasofya’da ne zaman namaz kılınacak? Danıştayın kararı bekleniyor

Ayasofya camii mi oldu? Ayasofya’da ne zaman namaz kılınacak? Danıştayın kararı bekleniyor

Geçtiğimiz günlerde Danıştay’da görülen davan 17 dakika sürmüş, kararın ise 15 gün içerisinde açıklanacağı belirtilmişti. Sosyal medyada, ‘’Danıştay’ın Ayasofya kararını verdiği’’ iddialarının ardından, ‘‘Ayasofya cami mi oldu? Ayasofya’da ne zaman namaz kılınacak?’i’ soruları da sorgulanmaya başlandı.

Hürriyet yazarı Selvi, Danıştay’ın Ayasofya kararını ne zaman vereceği ile ilgili bir yazı kaleme alarak, iddialar ile ilgili açıklama yaptı. 1934 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararının ardından müze olarak kullanılan Ayasofya’da ibadet etmek isteyenler, Ayasofya’da namaz kılacağı günü hasretle bekliyor.

DANIŞTAY AYASOFYA KARARINI NE ZAMAN VERECEK?

Ayasofya'yla ilgili beklenen yargı kararı ile ilgili bugünkü köşesinden gündeme bomba gibi bir açıklama yapan Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, sosyal medyada Danıştay’ın ‘Ayasofya’nın cami olarak açılmasına karar verdiğine’ dair haberlerin üzerine bir araştırma yaptığını anlatarak, Danıştay’ın kararını 10 Temmuz Cuma günü açıklamasının beklendiğini söyledi.

AYASOFYA CAMİ Mİ OLDU?

Danıştay’ın Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması yönünde karar aldığını iddia eden Selvi, 10. Dairenin, milletin 86 senedir hasretle beklediği kararı verdiğini öne sürerek, Ayasofya’ya vurulan yasaklar zincirinin kaldırdığını duyurdu.

AYASOFYA CAMİİ Mİ OLACAK?

Fakat kararın, yazılması ve imzaların bitmesinin ardından sürecin tamamlanacağını söyleyen Selvi, 'Danıştay Ayasofya kararını verdi mi?' başlıklı yazısında, Danıştay’n 10. Daire’nin Ayasofya’nın cami olarak açılması kararını oybirliğiyle aldığını ve kararın 10 Temmuz Cuma günü açıklanacağın söylendiğini savundu.

Selvi, son olarak Ayasofya mücadelesinde yarın yani 10 Temmuz Cuma gününün tarihi bir gün olacağını iddia etti.

SAVCIDAN ‘’DAVA REDDEDİLSİN’’ TALEBİ

Danıştay Savcısı, temyiz duruşmasında davanın kabul edilmemesini yani reddini talep etmiş ve “Ayasofya hakkındaki karar geçmişte Bakanlar Kurulu tarafından alınmıştır. Eski mevzuata göre işlem tesis edilmiştir. O tarihten itibaren işlem hukuka uygundur. Ayasofya’yı açmak Bakanlar Kurulu’nun yani Cumhurbaşkanlığı’nın takdirinde bulunur. Bu sebeple davanın reddi gerekir” diye konuşmuştu.

DERNEK AVUKATI KARARIN İPTAL EDİLMESİNİ İSTEMİŞTİ

Danıştay’ın İstanbul’daki Kariye Camisi’ni müzeye dönüştüren 1945 yılındaki Bakanlar Kurulu kararını iptal ettiğini hatırlatan davacı derneğin avukatı Selami Karaman ise bu kararın Ayasofya için de emsal teşkil ettiğini iddia ederek, kararın iptalini istemlerini yenilemişti.

Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed Han’ın İstanbul’u fethetmesinin ardından camii olarak kullanılmış, ancak 1934’ten beri ise müze olmuştu. Danıştay 10. Dairesi’nin, Ayasofya’ya müze statüsünü veren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davada kararını açıklaması bekleniyor.

Ayasofya ile ilgili yüksek yargının kararı beklenirken, sosyal medya “Danıştay 27/11/1934 tarihli Ayasofya’nın müze olma kararını oybirliği ile iptal etti” haberiyle çalkalanmıştı. Karşılıklı yorumlar yapılırken, Danıştay’ın böyle bir açıklamasının olmadığı öğrenildi. Danıştay yetkilileri Hürriyet’e, “Karar cuma günü açıklanabilir. Resmi ya da gayriresmi bu konuda herhangi bir açıklamamız olmadı” bilgisi verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN